Hyppää sisältöön

Vähemmän torjunta-aineita, enemmän huomiota maaperään – "Kasvit kasvavat samalla tavalla, mutta viljelytavat muuttuvat" sanoo kasvituotannon lehtori

Ilmastonmuutos ja luontokato pakottavat keksimään uusia keinoja ruoantuotantoon. Tuorein ratkaisu puutarha-alalle on kerrosviljely.

Kasvituotannon lehtori Heikki Korhonen on nähnyt puutarha-alan muutoksen läheltä. Myrkyttömyys ja ympäristön huomioiminen ovat nykyään osa puutarhurin ammattitaitoa. Video: Isto Janhunen / Yle
Riikka Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pieni sähköpumppu hurisee ja vesi lorisee hetken muovikouruun basilikantaimien juurelle. Aurinko porottaa armottomasti, mutta sisällä viljelykontissa ilma on kosteaa ja lämpötila tasainen.

– Vertikaaliviljely kuluttaa vettä noin 90 prosenttia vähemmän kuin perinteinen kasvihuoneviljely, kertoo kasvituotannon lehtori Heikki Korhonen.

Vertikaaliviljely, konttiviljely tila jossa kasvait ovat viljely päällekäin ja valo tuodaan ledeillä.
Kerrosviljelyllä pystytään tuottamaan paljon vihanneksia pienessä tilassa. Valon määrää voidaan säätää kasvien tarpeiden mukaan. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Siirrettävään metallikonttiin rakennettu vertikaaliviljelyjärjestelmä otettiin käyttöön Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Gradia Jämsän kasvituotannon opinnoissa puolisen vuotta sitten.

Vertikaali- eli kerrosviljelyssä kasveja kasvatetaan suljetussa tilassa keinovalojen alla hyllyissä. Viljely on pitkälle automatisoitua, vain siementen kylvö ja sadonkorjuu tehdään käsityönä.

Vuodenajoista riippuvaiselle puutarha-alalle viljelykontti tuo uusia mahdollisuuksia.

– Näin voimme tuottaa vihanneksia ympäri vuoden ja opiskelijat pääsevät näkemään käytännössä miten kasvit kasvavat siemenestä valmiiksi tuotteeksi, sanoo Korhonen.

Kerrosveiljelyn kastelujärjestelmä
Vähäinen vedenkulutus perustuu veden kierrättämiseen suljetussa tilassa. Kasvien ilmaan haihduttama kosteus otetaan talteen ja ohjataan uudelleen kasteluvedeksi. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Vertikaaliviljelyllä voidaan tuottaa vihanneksia tehokkaasti pienessä tilassa.

Jokaisen hyllyn valo- ja vesimäärä säädetään kasvatettavan kasvin vaatimusten mukaan. Esimerkiksi salaatti on valmis lautaselle jopa muutamaa viikkoa aiemmin kuin tavallisessa kasvihuoneessa.

Puhtaampaa ruoantuotantoa kohti

Vertikaaliviljely on osa ruoantuotannon tulevaisuutta. Viljelytapa mahdollistaa vihannesten kasvattamisen myös kaupungeissa. Jo nyt muutamissa suurissa marketeissa osa myytävistä vihanneksista tuotetaan paikan päällä.

Gradialle mittatilaustyönä hankitulla viljelykontilla opiskelijat ottavat haltuun perinteisen viljelyn lisäksi myös uusia taitoja.

Viljelykontissa käsitellään kasveja.
Aikuisopiskelijat Tiina Pesonen ja Sari Petäjistö ovat päässeet hyvään vauhtiin vertikaaliviljelyn opiskelussa. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Parikymmentä vuotta kasvituotantoa opettanut Korhonen sanoo, että moni asia on muuttunut puutarha-alalla ajan kuluessa.

– Esimerkiksi ympäristöasioita ei aikaisemmin otettu niin paljon huomioon kuin nykyään. Tänä päivänä kasvihuonetuotannossa ei juurikaan käytetä torjunta-aineita.

Kasvihuoneessa kukkia
Perinteisen kasvihuoneen ja vertikaaliviljelmän tuholaistorjuntaa hoidetaan pääasiassa biologisesti. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Kasvihuoneviljelijät käyttävät ensisijaisesti biologista torjuntaa, jossa kasvien sekaan päästetään luonnon omat torjuntajoukot.

Tunnetuin näistä lienee leppäkerttu, jonka toukat syövät kirvoja.

Lisäksi käytössä on muun muassa kirvavainokaisia, kukkakärpäsen toukkia ja petopunkkeja – samoja otuksia, jotka pitävät myös kotipuutarhojen tuholaiset kurissa, kunhan niitä ei suihkutella kuoliaaksi saippualla tai muilla myrkyillä.

Ammattiviljelijä arvostaa elävää maata

Maaperän ja kasvualustan huomioiminen on toinen suuri muutos, jonka Korhonen näkee puutarha-alalla.

Maailmanlaajuisesti viljelymaan kunto on heikentynyt yksipuolisen tehotuotannon myötä. Avomaalla pyritään nykyään entistä useammin monipuoliseen kasvilajistoon ja mahdollisimman vähäiseen maan muokkaamiseen.

– Aiemmin kasvihuoneissa tapettiin kaikki pieneliötoiminta kasvualustasta kuumentamalla se. Nyt sen sijaan ostetaan erilaisia sienivalmisteita ja mikrobeja kasvualustaan lisättäväksi.

Viljelypelto aikaisin keväällä, jolloin vilja on oraalla.
Mitä paremmassa kunnossa viljelymaa on, sitä paremmin se kestää ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia sään ääri-ilmiöitä. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Mullan kuumentaminen ei hyödytä kasveja eikä puutarhuria.

– Jos kasvualusta tapetaan, niin siihen tulee sattumanvaraisesti viljelykasveille haitallisia sieniä ja pieneliöitä, sanoo Korhonen.

Viljelykontin kerrosviljelyä, basiiga kasvin viljelyä kontissa.
Vertikaaliviljely vastaa kuluttajien vaatimuksiin lähellä tuotetusta ja puhtaasta ruoasta. Parhaiten kerrosviljelyyn sopivat erilaiset yrtit ja salaatit. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Biologinen torjunta ulottuu nykyään siis myös maan pinnan alapuolelle.

– Kasvit kasvavat samalla tavalla, mutta viljelytavat muuttuvat. Biologisilla menetelmillä ja vertikaaliviljelyllä saadaan tuotettua hyvin puhdasta ruokaa, sanoo Korhonen.

Voit keskustella aiheesta 14.7. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle