Hyppää sisältöön

Haavisto Turkin kanssa käytävistä Nato-keskusteluista: Tuskin valmista ennen Madridin-huippukokousta

Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat käyneet tänään Brysselissä virkamiestason keskusteluja Naton isännöiminä. Tasavallan presidentin kanslian mukaan joissain asioissa on tapahtunut selvää edistystä.

Pekka Haavisto puhuu Vihreitten puoluekokouksessa Joensuussa 22.5.2022
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan turkkilaiset tiedotusvälineet ovat esittäneet uusia kommentteja Suomen tai Ruotsin suuntaan melkein päivittäin. Kuva: Jani Saikko / Yle
Eelis Rytkönen

Tänään maanantaina Brysselissä Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat puineet Nato-kysymystä. Aiheena ovat Turkin ilmaisemat turvallisuushuolet, jotka liittyvät Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei pidä todennäköisenä, että Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä valmistuisivat ennen kesäkuun lopussa pidettävää Naton huippukokousta.

Haaviston mukaan Suomeen ja Ruotsiin on kohdistunut epäilyjä siitä, millainen on maiden terrorismilainsäädäntö.

Suomi pyrkii osoittamaan, että Suomen lainsäädäntö vastaa niitä kriteereitä, joita muilla Nato-mailla on, Haavisto sanoo.

– Meillä on tietysti ollut ajattelutapa, että enempää kuin muilla Nato-mailla on, ei voi Suomelta ja Ruotsiltakaan odottaa.

Haavisto kertoi asiasta tänään iltapäivällä tiedotustilaisuudessa liittyen Brysselissä käynnissä oleviin Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiestason Nato-keskusteluihin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili keskusteluja rakentaviksi. Naton tiedotteessa Stoltenberg sanoo odottavansa (siirryt toiseen palveluun), että maat pääsevät neuvotteluissa eteenpäin mahdollisimman pian.

Presidentin kanslia: Joissain asioissa selvää edistystä

Haavisto kommentoi myös Turkin vaatimuksista julkisuudessa vallinnutta epäselvyyttä. Ulkoministerin mukaan turkkilaiset tiedotusvälineet ovat esittäneet uusia kommentteja Suomen tai Ruotsin suuntaan melkein päivittäin.

– Olemme lähteneet sellaiseen ajatteluun, että ei käydä tätä keskustelua julkisuuden kautta, Haavisto kuvaa Suomen tapaa.

Haaviston mukaan nyt käytävien virkamiestason neuvottelujen jatkosta on vaikea vielä sanoa.

Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan, että päivän keskusteluissa saavutettiin selvää edistystä joissain asioissa, mutta toisissa asioissa on vielä matkaa sovun saavuttamiseen.

Presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Petri Hakkaraisen mukaan keskusteluja käytiin lähes viiden tunnin ajan.

Juttua päivitetty kello 19.39 Stoltenbergin kommentilla.

Suosittelemme sinulle