Hyppää sisältöön

Kommentti: Coloradon suomalaiset pahasti pakkasella Tampan helteessä – Mikko Rantanen teki NHL-historiaa

Mikko Rantasen syöttövire sai jatkoa, mutta viidellä viittä vastaan Coloradon molemmat suomalaispelaajat ottivat vastaan pahoja takaiskuja, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Tampasta.

Coloradon Mikko Rantanen kamppaili Tampa Bayn Steven Stamkosia vastaan kolmannessa finaalipelissä.
Mikko Rantanen (laidassa vasemmalla) teki historiaa, mutta Colorado jäi kuvassa olevien Steven Stamkosin ja Nikita Kutsherovin johtaman Tampa Bayn puristuksiin. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPA. Tampassa oli maanantaina armottoman kuumat ja hikiset oltavat jo ennen kolmatta Stanley Cupin loppuottelua. Selvästi yli 30 asteen kohonnut lämpö sekä järkyttävän kovat kosteusprosentit tekivät jo minuuttien ulkona olosta silkkaa tuskaa.

Sarjan kolmanteen otteluun 2–0-johtoasemasta lähtenyt Colorado sai kuitenkin kaukalossa olonsa viileämmäksi, sillä kyyti hallitsevaa tuplamestaria vastaan oli kylmää varhain tiistaina Suomen aikaa.

Etenkin Mikko Rantasen ja Artturi Lehkosen miehittämä Avalanchen kakkosketju ajautui pakkaselle pahemman kerran. Rantasen tehotilastoon kirjattiin -2 ja Lehkoselle peräti -3. Lehkonen on loppuottelusarjassa pakkasella jo viiden maalin verran. Jääkiekko on joukkuepeli, eikä Lehkosta voi syyttää kaikista viidestä maalista, mutta parempaa on lupa odottaa.

Maanantain ottelussa Coloradon kakkosketju otti vastaan vielä ottelun ratkaisun kannalta tärkeitä maaleja. Ketjun keskellä pelasi J.T. Compher.

Rantasen nukahdus omassa päässä johti Ondrej Palatin iskemään 2–1-maaliin. Steven Stamkos sen sijaan sai iskeä todella tärkeän 4–2-osuman lähietäisyydeltä ilman minkäänlaista häirintää.

Tampa voittikin ottelun viidellä viittä vastaan tiistaina peräti 5–0. Kaksi päivää aiemmin Denverissä Colorado vei viidellä viittä vastaan -pelin 5–0.

Katso maalikooste: Tampa Bay jyräsi kolmannessa finaalissa

Suomalaisten pelissä on paljon hyviäkin asioita, mutta omaan päähän he eivät voi nähdyllä tavalla vuotaa. Täysin Coloradon jaloissa vielä viikonloppuna pyörinyt Tampa sai avainpelaajansa hereille nimenomaan Avalanchen kakkosketjun kustannuksella. Alle tasonsa kahdessa ensimmäisessä ottelussa pelanneet Stamkos, Palat sekä Nikita Kutsherov löysivät nyt pelinsä päälle kunnolla.

Kolmikko leipoi tilastoihin kaksi maalia ja kuusi tehopistettä.

On myös sanottava, että Coloradon maalivahtipeli petti pahemman kerran. Vaihtoon viiden maalin jälkeen otettu Darcy Kuemper lipsautti tärkeän 1–1-tasoituksen jalkojensa välistä aivan liian helposti ja toivomisen varaa jäi myös muista osumista. Maalivahtipeli on ollut läpi kauden, ja on jatkossakin Coloradon pelissä suurin kysymysmerkki.

Coloradoa on syytä edelleen pitää sarjassa jonkinlaisena suosikkina, mutta asetelmat muuttuivat yhdessä illassa merkittävästi. Sen sijaan, että Tampa olisi vajonnut sarjassa 0–3-tappioasemaan, se nousikin 1–2:een. Se pääsi paremmin pelinsä päälle ja löysi kuin löysikin keinot Coloradon vauhtipelin jarruttamiseksi.

-
Darcy Kuemper ei ollut 3. loppuottelussa parhaimmillaan. Kuva: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Tampa sai vauhtia pois Coloradolta paitsi pysymällä kiekossa paremmin, myös viivyttämällä ottelun tempoa eri tavoin. Tampa vaihtoi hitaasti, viivytti peliä aloituksissa ja niin edelleen. Colorado sai vasta kolmannessa erässä hieman neljän ketjun myllyään käyntiin.

Tampa pelasi myös kovempaa kuin kertaakaan aiemmin. Se pääsi paremman kiekkokontrollin kautta karvaamaan tehokkaammin kuin aiemmin, eikä se tyytynyt pelaamaan pelkästään vihellysten välissä. Tampa halusi voittoa valtavasti ja voittikin taklaukset 40–27 ja blokatut laukaukset 27–12.

Ei Coloradolla silti ole minkäänlaista syytä paniikkiin. Jatkossa sen on vain keskityttävä puolustuspelaamiseen paremmin ja toivottava, ettei maalivahtipeli petä, kuten nyt.

Tampan kohdalla jonkinlaiseksi huolenaiheeksi voidaan nostaa terveyspuolen ongelmat. Ykkössentteri Brayden Point putosi kokoonpanosta ennen kolmatta peliä, minkä lisäksi Nick Paul sekä tähtilaituri Nikita Kutsherov ottivat tiistaina osumaa. Se, millaisen joukkueen Tampa saa ylihuomenna jalkeille, on jälleen alkulämpöihin asti suuri arvoitus.

Nikita Kutsherov loukkaantui kolmannessa finaalissa

Rantanen nakuttaa

Vaikka Mikko Rantanen jäikin ottelussa pari maalia pakkaselle viidellä viittä vastaan, ylivoimalla hän kirjasi tililleen kaksi syöttöpistettä. Rantanen on seitsemällä syöttöpisteellään finaalisarjan paras pistemies ja samalla turkulainen on noussut pudotuspelien pistepörssissä sijalle kuusi (17, 5+19=24).

Etenkin Rantasen syöttövire ihastuttaa.

TPS-kasvatilla on kuluvalta keväältä 1,12 syöttöpistettä ottelua kohden. Luku on yhden pudotuspelikevään osalta koko NHL:n neljänneksi korkein 2000-luvulla. Ja mikä parasta, Rantasen finaalisarjan seitsemästä syötöstä kuusi on ykkössyöttöjä, monet vieläpä näyttäviä sellaisia.

Rantanen on itse asiassa eniten syöttöjä kolmessa ensimmäisessä loppuottelussa tililleen kirjannut pelaaja NHL:n historiassa!

Muutenkin käsillä on harvinainen finaalidominanssi suomalaisen toimesta. Ajassa pitää palata taakse päin peräti kaksitoista vuotta löytääkseen loppuottelusarjaa tehojen osalta Rantasen tavoin hallinneen suomalaisen. Tuolloin Philadelphian Ville Leino kirjasi kuudessa finaaliottelussa tehotilastoonsa rivin 3+6 ja +6.

Rantanen saattaa pistää vielä Leinoakin paremmaksi.

Lue myös:

Tampa Bay murskavoittoon NHL:n finaaleissa – katso, miten maalivahti Andrei Vasilevski nollasi saman Colorado-hyökkääjän kolmessa eri tilanteessa

Kommentti: Coloradon murskaava ylivoima ällistyttää! Mikko Rantanen loistaa tutkan alla Stanley Cup -finaaleissa

Kommentti: Colorado myös seurajohtamisen mestariteos – Lehkonen paras osoitus seurajohdon pelisilmästä

Suosittelemme