Hyppää sisältöön

Vartiolaivojen tilausneuvottelut edelleen kesken – sopimusta Meyerin telakan kanssa hierotaan kesän aikana

Neuvottelut kahden aluksen rakentamisesta Meyer Turun telakalla jatkuvat.

Räddningshelikopter landar på en patrullbåt ute till havs.
Raumalla rakennettu vartiolaiva Turva otettiin käyttöön vuonna 2014. Uusien laivojen suunnittelussa otetaan huomioon aluksesta saadut kokemukset. Kuva: Pressbild / Gränsbevakningsväsendet
Jari Hakkarainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rajavartiolaitos ja Meyer Turun telakka tekivät aiesopimuksen kahden monitoimisen ulkovartiolaivan rakentamisesta viime vuoden elokuussa. Tarkoituksena oli solmia sitova rakennussopimus vuodenvaihteessa, mutta vielä ei tiedetä milloin tilaus vahvistetaan.

– Tarkan aikataulun antaminen on vaikeaa, tavoitteena on se, että sopimus syntyy vielä kesän aikana, kertoo hankepäällikkö, komentaja Marko Aheristo Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Eduskunta on antanut Rajavartiolaitokselle kahden monitoimialuksen tilausvaltuuden. Lopullinen sopimus voidaan allekirjoittaa, kun eduskunta on käsitellyt rahoitusta koskevan lisätalousarvion.

Rajavartiolaitoksen Vartiolaiva 2025 -hankkeella korvataan kolme käytöstä poistuvaa vartiolaivaa, joiden elinkaaren jatkaminen ei enää ole kannattavaa.

– Uusien alusten merkitys Suomen merelliselle kokonaisturvallisuudelle tulee olemaan merkittävä, Rajavartiolaitos arvioi tiedotteessaan elokuussa 2021.

Ensimmäisen laivan oli määrä valmistua vuoden 2024 aikana. Uudet alukset korvaavat Tursaan ja Uiskon sekä koulutuskäytössä olevan Merikarhun.

Tilauksen työllistävä vaikutus on noin tuhat henkilötyövuotta.

Suosittelemme sinulle