Hyppää sisältöön

Viileä kevät hidastaa mansikkasatoa aavistuksen – pohjalaistiloilla odotetaan vähintään hyvää marjasatoa

Halla- ja talvivaurioilta on säästytty tänä vuonna.

Tänä vuonna mansikan pääsato poimitaan paikoin hieman keskimääräistä kesää myöhemmin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pohjalaisilla marjatiloilla mansikkakausi on käynnistymässä hieman keskimääräistä kesää jäljessä.

Pohjanmaalla kausi käynnistyy noin viikon tavallisesta jäljessä kylmän kevään takia. Poimimaan päästään ensi viikolla, pääsato kypsyy heinäkuun ensimmäisillä viikoilla.

Viljelijä Anders Lång Maalahden Marjat tilalta sekä vähäkyröläinen marja- ja vihannesyrittäjä Jarmo Valtari kertovat, että viileähkö alkukesä ja pitkä kukinta-aika ennustavat tavallista pidempää satokautta.

– Juhannukselle ennustetut helteet vauhdittavat kasvua, mutta toivottavasti pahimmat helteet jäävät siihen. Silloin marja pystyy rauhassa kasvamaan kokoa, pohtii marjatilallinen Jarmo Valtari.

Pohjalaistiloille saapuu kesällä myös ukrainalaispoimijoita, esimerkiksi Maalahden Marjat saa lähes parisataa työntekijää Keski-Ukrainasta.

Lue seuraavaksi:Helteet tekivät mansikan satokaudesta hankalan – marjat kypsyivät nopeasti, jäivät pieneksi ja poimijoiden urakka oli tavallista kuumempi

Myös keskipohjainen mansikkakausi käynnistää kuun vaihteessa, lähes keskimääräisen kesän tahdissa.

– Muutamia päiviä laahaa tavallisesta jäljessä. Sen verran viileät vaikuttavat, kertoo Veli-Matti Jukkola Hauhtosen Marjatilalta.

Pääsatoa päästää Keski-Pohjanmaalla keräämään heinäkuun alkupuolella, ehkä jo toisella viikolla.

Heinäkuun alun sää ratkaisee, millainen mansikkasato tänä kesänä saadaan. Marjasadosta odotetaan hyvää.

– Jos juhannukselle ennustetut helteet jatkuvat, marjan kasvu vauhdittuu ja kausi aikaistuu selvästi, arvioi Petri Nikkinen Porkon Mansikkatilalta Kokkolan Kälviältä.

Hauhtosen Marjatila Kokkolan Lohtajalla saa poimijoita tänä vuonna Ukrainasta. Porkon Mansikkatila pärjää alueelta palkkaamillaan poimijoilla.

Etelä-Pohjanmaalla kausi tavanomainen

Eteläpohjalainen mansikkakausi käynnistyy juhannuksen jälkeen, myös normaalikesän tahdissa.

Viime hellekesään verrattuna kausi starttaa toki myöhässä. Pääsatokausi ajoittuu heinäkuun puoliväliin tai alkupuolelle.

Kukinnan aikaisilta hallaöiltä sekä talvivaurioilta on tänä vuonna säästytty. Kauhajokisilta Rannan ja Kukkasmäen mansikkatiloilta kerrotaan, että sadosta odotetaan hyvää.

Molemmat tilat saavat poimijoita kesäksi Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta, mutta hieman aiempaa vähemmän.

Rannan tilalla on toiveissa 50 poimijaa, Kukkasmäen tilalla joudutaan tyytymään noin 25 poimijaan, kun yli kolmeakymmentä odotettiin.

Suosittelemme sinulle