Hyppää sisältöön

Kansainvälisenä joogapäivänä joogataan kaikkialla maailmassa, myös Ounasvaaran yöttömässä yössä

Jooga on Intian menestyksekäs vientituote, jonka edistämiseen on oma ministeriönsä.

Joogaajat joogaavat Ounasvaaran Juhannuslavalla kesäkuussa 2021.
Intian Suomen suurlähetystö järjesti joogapäivän yöllisen tapahtuman Rovaniemen Ounasvaaralla ensi kertaa kesällä 2021. Kuva: Kimmo Pallari
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n julistamaa kansainvälistä joogapäivää on vietetty kesäkuun 21. päivä vuodesta 2014. Joogapäivän vietto alkoi Intian pääministerin Narendra Modin aloitteesta ja nykyään se näkyy joogakouluissa kautta maailman. Intiassa järjestetään tiistaina kymmeniätuhansia joogatapahtumia ja Intian suurlähetystöt järjestävät niitä asemamaissaan.

Yksi pohjoisimmista joogaharjoituksista alkaa klo 23.30 Rovaniemen Ounasvaaralla. Intian Suomen suurlähetystön lisäksi sitä ovat järjestämässä Suomi-Intia-seura ja Pop Up Yoga Oulu. Joogakoulun yrittäjä Maria Kauppi kertoo, että harjoitus viedään läpi lähetystöltä saadun joogaprotokollan mukaan.

– Se on simppeliä, kaikille sopivaa perusjoogaa, jossa ei ole akrobaattisia liikkeitä.

Ounasvaaran juhannuslavalla joogattiin myös viime kesänä, jolloin paikalla oli Intian Suomen suurlähettiläs.

Päivä on tänään pisimmillään eli valoa riittää, mutta niin myös hyttysiä, minkä järjestäjät muistuttavat ottamaan huomioon pukeutumisessa.

Intiassa monet hallituksen ministerit ovat tiistaina joogaamassa eri puolilla maata. Pääministeri Narendra Modi aloitti päivän osallistumalla yhteisjoogaan Mysoren kaupungissa. Viime vuonna intialaismedia kertoi esimerkiksi Intian rajapoliisien jooganneen teemapäivänä asemapaikoillaan niin autiomaassa kuin vuoristossa lähes 5000 metrin korkeudessa.

Intialaiseen filosofiaan perustuvalla joogalla on Intiassa erityinen asema. Maassa on toiminut vuodesta 2014 ministeriö, jonka vastuulla on joogan ja ayerveda-hoitojen edistäminen. Jooga on myös osa peruskoulujen opetusta ja armeijan koulutusta.

Jooga liitettiin vuonna 2016 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Suosittelemme