Hyppää sisältöön

Vexi Salmi saa oman puiston Hämeenlinnaan – sieltä näkee suoraan sanoittajamestarin lapsuuden kotikadulle

Vexi Salmen puistoon ei tule patsasta, mutta pieni esiintymispaikka löytyy. Rakennustyöt valmistuvat heinäkuussa.

Viheraluesuunnittelija Maarit Eskola toivoo, että nyt rakenteilla oleva Vexi Salmen puisto heräisi aina välillä eloon esimerkiksi pop-up-tapahtumien pitopaikkana.
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sanoittaja, tuottaja ja taiteenkerääjä Vexi Salmelle ryhdyttiin puuhaamaan nimikkopuistoa Hämeenlinnaan viime syksynä.

Asiasta tehtiin valtuustoaloite, ja puistoa toivoivat myös kaupunkilaiset. Koska kaupunki itsekin oli asiaa pohtinut, toimeen oli helppo ryhtyä.

Sopiva paikka löytyi Salmen lapsuuden kotikadun, Rinkelinkadun tuntumasta Kaurialasta. Pieni, soma ja tähän asti nimeämätön puisto sijaitsee aivan Rinkelinkadun päässä, Brahenkadun varrella.

Puisto kunnioittaa syyskuussa 2020 kuolleen sanoittajamestarin muistoa.

Alueen rakennustyöt alkoivat kesäkuussa ja valmistuvat heinäkuussa.

– Kun tulin ensimmäisen kerran tähän puistoon ja katselin kuusten luota Rinkelinkadun suuntaan, tuli olo, että tämä olisi loistava paikka pienelle esiintymispaikalle, viheraluesuunnittelija Maarit Eskola Hämeenlinnan kaupungilta kertoo.

Kesäinen katunäkymä Hämeenlinnan Rinkelinkadulta, jonka varrella puisia omakotitaloja 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta.
Vexi Salmen puistosta avautuu suora näkymä Rinkelinkadulle, jonka varrella Vexi Salmi, Irwin ja kumppanit viettivät lapsuuttaan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Esiintymispaikka kuvaa hyvin sanoittajamestarin elämäntyötä.

– Toivoisin, että kaupunkilaiset ottaisivat esiintymispaikan omaksensa. Siinä voi järjestää pieniä pop-up-tapahtumia tai Vexi Salmi -lauluiltoja. Olisi kiva, jos puisto heräisi välillä eloon.

Puisto on tarkoitettu nimenomaan pienille tapahtumille. Esiintymispaikka on puoliympyrä, joka on kooltaan vain kaksi ja puoli metriä kertaa viisi metriä.

Puistoon ei tule näköispatsasta

Esiintymispaikkaa reunustamaan rakennetaan matala muuri. Paikan eteen nurmelle tulee istuimia. Sekä muurirakenne että istuimet toteutetaan kierrätetystä graniitista.

– Sitten tänne tulee kivituhkaväylä, minkä varteen tulee perenna- ja heinäistutuksia, havuja sekä penkkejä, joille voi istahtaa, Eskola sanoo.

Penkkeihin on suunniteltu sijoitettavaksi qr-koodien avulla kuultavaksi esimerkiksi otteita Vexi Salmen lapsuusajoista kertovista Rinkelikadun pojat -kirjoista.

Näköispatsasta puistoon ei tule. Omaisten toive on ollut, että puisto olisi luonnonläheinen eikä suureellinen. Esimerkiksi heinäistutuksia Salmet ovat ihailleet matkoillaan. Siksi heiniä löytyy myös Vexi Salmen puistosta.

Vexi Salmi kirjansa Rinkelinkadun pojat 2 esittelytilaisuudessa
Vexi Salmi on kirjoittanut muistot lapsuuden Hämeenlinnasta Rinkelinkadun pojat -kirjoihin. Nyt sanoittajalegenda saa nimikkopuiston samoille kulmille. Arkistokuva. Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Vaikka puistoon ei tule patsasta, siellä jo kasvava tammi kuvaa hyvin Vexi Salmea. Rakennettavan puiston osa kiertyy tammen ympärille: tammi on kuin tarkkailija, vahva taustavaikuttaja.

Tammen lisäksi puiston muutkin puut, kuten koivut ja kuuset, säilytetään. Ainoastaan kolme puuta puiston laidalta on kaadettu. Myös näkymä puiston suunnasta Rinkelinkadulle säilyy.

Hämeenlinnassa järjestetään 14. heinäkuuta yhteislaulutilaisuus Vexi Salmen muistoksi. Tilaisuus ei ole Salmen nimikkopuistossa, vaan Hämeenlinnan torilla. Korona ehti siirtää tapahtumaa jo useamman kerran.

Vexi Salmen puisto rakentuu lapsuuden kotikadun tuntumaan
Viheraluesuunnittelija Maarit Eskola Hämeenlinnan kaupungilta kertoo haastattelussa, miten Vexi Salmen puistoon on löydetty sanoittajamestarin henkeä. Toimittajana on Tiina Kokko.

Lue myös:

Pojan viimeinen kunnianosoitus isälle: Joukko tähtiesiintyjiä levyttää Vexi Salmen julkaisemattomat kappaleet – mukana myös Jyrki69, Sani ja Paleface

Elämäni biisi -ohjelman Vexi Salmi -erikoisjakso

Vexi Salmen synnyinkaupungissa surraan sanoittajalegendan poismenoa – Kiekkopomo: "Vexi soitti öisin ja eli tunteella jääkiekkoa tekstitv:n kautta"

Suosittelemme