Hyppää sisältöön

Elokapina pysäytti liikenteen kaksi kertaa tiistaina Helsingin keskustassa – 19 otettiin kiinni

Elokapina järjesti jo toisen mielenosoituksen tiistaina ajoradalla Etelärannan ja Eteläesplanadin risteyksessä. Aiemmassa mielenosoituksessa ei tehty kiinniottoja.

Elokapinan mielenosoittajia Mannerheimintiellä 6.5.2022.
Elokapina valtasi Mannerheimintien pätkän kesäkuun alussa. Tänään päivän ensimmäinen mielenosoitus järjestettiin Pohjoisesplanadin ja Fabianinkadun risteyksessä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöliike Elokapina tiedotti alkuillasta pysäyttävänsä liikenteen tänään toistamiseen. Aiemmasta iltapäivän mielenilmauksesta poiketen päivän toista mielenilmausta ei oltu ilmoitettu poliisille etukäteen.

Illan mielenilmaus järjestettiin ajoradalla Etelärannan ja Eteläesplanadin risteyksessä kello 19 maissa. Elokapina tiedotti sen olevan tunnelmaltaan aiempaa tapahtumaa synkempi.

Helsingin poliisi ohjasi liikennettä tien sulkemisen ajan. Kello kahdeksan maissa poliisi ilmoitti liikenteen olevan taas normaalisti auki.

Elokapina ennakoi tiedotteessaan, että mielenilmaus saattaisi johtaa poliisin kiinniottoihin.

Helsingin poliisi kertoo ottaneensa lopulta kiinni 19 mielenosoittajaa, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Heistä kolme on alaikäisiä, jotka päästetään pois kuulustelun jälkeen.

Jo toinen mielenilmaus tänään

Elokapina järjesti päivän ensimmäisen mielenilmauksen iltapäivä neljältä Pohjoisesplanadin ja Fabianinkadun risteyksessä Helsingin keskustassa.

Kello 16 alkaneeseen mielenilmaukseen osallistui Elokapinan mediakontaktin Elina Kauppilan mukaan noin sata henkeä. Poliisin arvio oli noin viisikymmentä henkeä.

Mielenosoittajat istuivat aluksi ajoväylällä, ja iskulauseiden huutamisen lisäksi järjestivät muun muassa tanssi- ja musiikkiesityksiä.

Tästä aiheutunut liikennehaitta kesti voin vartin. Poliisi antoi hajaantumiskäskyn, jolloin kaikki mielenosoittajat siirtyivät jalkakäytävälle.

Ketään ei ole otettu kiinni, eikä ketään jouduttu poliisin toimesta kantamaan pois, Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrotaan.

Alun perin mielenilmauksen oli ilmoitettu kestävän ilta seitsemään asti. Poliisi kertoi Twitterissä mielenosoituksen päättyneen jalkakäytävällä hieman ennen puoli kuutta.

Mielenilmaus osa Utopia-kapinaa

Elokapinan mediakontaktin Elina Kauppilan mukaan tämän päivän mielenilmaus oli osa Utopia-kapinaksi nimettyä tapahtumien ja mielenilmausten sarjaa.

Kauppilan mukaan Utopia-kapinassa visioidaan kestävämpää tulevaisuutta. Liike ottaa kantaa muun muassa ilmaston lämpenemiseen ja maapallon resurssien tuhlaamiseen.

Kauppila mainitsee muun muassa viime aikojen uutiset Aasian ja Euroopan helteistä, jotka ovat heikommille kohtalokkaita.

– Meidän tämän hetken yhteiskuntamme utopia, eli unelma tulevaisuudesta, perustuu harhaiseen käsitykseen loputtomista resursseista ja toisaalta myös itsekkyyteen, valkoiseen länsimaiseen hyvinvointiin ja ylikulutukseen. Meidän pitäisi pystyä rakentamaan kestävää hyvinvointia, Kauppila sanoo.

Utopia-kapina alkoi viime perjantaina ja päättyy tänään.

Poliisi oli varautunut kantamis- ja irroitustöihin

Helsingin poliisi oli saanut ilmoituksen mielenilmauksesta etukäteen. Poliisi oli varautunut ohjaamaan liikennettä ja tarvittaessa keskeyttämään mielenilmauksen.

Myös mielenosoittajien pois kantamiseen ja itsensä rakennuksiin liimaavien mielenosoittajien irrottamiseen oli varauduttu.

– Poliisilla on mukana turvallisia liuottimia, jos mielenosoittajia pitää alkaa irrottamaan, sanoi Helsingin poliisin komisario Johanna Sinivuori aiemmin tänään.

Näitä keinoja ei tänään Pohjoisesplanadin ja Fabianinkadun risteyksessä tarvittu.

Juttua muokattu 21.6. klo 21:00: lisätty tieto illan mielenosoitusten kiinniottojen määrästä.

Juttua muokattu 21.6. klo 19.15: muutettu otsikko, ingressi ja leipäteksti ajankohtaisiksi, kun Elokapina tiedotti järjestävänsä toisen mielenilmauksen.

Juttua muokattu 21.6. klo 17.45: muutettu otsikko, ingressi ja leipäteksti ajankohtaisiksi. Juttu julkaistiin ennen mielenilmauksen alkua, mutta päivitettiin kauttaaltaan sen loppumisen jälkeen.

Juttua muokattu 21.6. klo 17.04: lisätty Elokapinan mediakontaktin kommentit.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 22.6.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

Elokapina osoitti lauantaina mieltä eri puolilla Suomea – Helsingissä poliisi otti kiinni kymmenkunta kauppakeskuksia häirinnyttä

Mielenosoittajia kaasulla sumuttaneita poliiseja syytetään pahoinpitelystä – syyttäjä: Oikeusvaltion täytyy kestää parin kaistan sulkeminen

Elokapina esti liikenteen Nesteen Porvoon jalostamolle – poliisi: tilanne rauhallinen, paikalla vajaa 100 mielenosoittajaa

Suosittelemme