Hyppää sisältöön

Liettuan ulkoministeri STT:lle: Jos Suomea ja Ruotsia ei hyväksytä Natoon nopeasti, tarjoamme voiton Venäjälle

Liettua on päässyt viime kuukausina uutisotsikoihin ulkopolitiikallaan, jota on pidetty pienen maan politiikaksi poikkeuksellisen suorana ja rohkeana.

Gabrielius Landsbergis.
Liettuan ulkoministerin Gabrelius Landbergisin mukaan Ukrainaa on autettava voittamaan sota. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT–Yle

Suomen ja Ruotsin jääminen jumiin Naton jäsenyysneuvotteluissa olisi voitto Venäjälle, sanoo Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis STT:n puhelinhaastattelussa.

Hän huomauttaa, että jo se, että hakemuksien hyväksyntä pitkittyisi, olisi Venäjälle mieluista.

Hän sanoo kuitenkin uskovansa, että Turkin kanssa käynnissä oleva kiista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä saadaan ratkaistua.

– Kyse on Naton uskottavuudesta. Jos hakemuksia ei hyväksyttäisi tai neuvottelut kestäisivät todella pitkään, se olisi voitto Venäjälle. Uskon, että on kaikkien Nato-maiden intresseissä, että asia etenee nopeasti.

Landsbergis avaa Liettuan ulkopolitiikan periaatteita. Hänen mukaansa maan ulkopolitiikan voi tiivistää seuraavasti: autoritaariset valtiot ovat riski kaikkialla maailmassa, eivät vain lähinaapurustossa.

– Siksi suhteita demokraattisiin valtioihin on rakennettava ympäri maailmaa, hän kertoo.

Samalla maa on pyrkinyt aktiivisesti varoittamaan itäisten lähinaapureidensa Venäjän ja Valko-Venäjän riskeistä.

– Tämä on mielestämme realistinen ja tarkkanäköinen tapa arvioida nykymaailman uhkia.

Asia on myös kirjattu osaksi hallituksen tavoitteita. Niiden mukaan Liettua ajaa arvopohjaista ulkopolitiikkaa ja pyrkii edistämään vapautta ja demokratiaa.

Tähän liittyen Liettua on esimerksiksi viime vuosina tiivistänyt suhteitaan Taiwaniin sekä ottanut vahvan roolin Valko-Venäjän opposition tukemisessa. Liettua on ajanut muiden Baltian maiden kanssa jo pitkään tiukempaa Venäjä-politiikkaa. Liettua on myös pyrkinyt eroon venäläisestä energiasta.

"Tulemme näkemään Venäjän uhkana, vaikka valta maassa vaihtuisi"

Liettua on ensimmäisenä valtiona maailmassa julistanut Venäjän terroristivaltioksi. Tämän seurauksena Venäjän duuman edustaja Jevgeni Federov esitti kesäkuun alussa duumalle lakialoitetta, jossa vaaditaan Liettuan itsenäisyyden "perumista".

Landsbergis sanoo, että ei pidä kyseistä julistusta erityisen uhkaavana, mutta laajemmassa mittakaavassa Venäjä on Liettualle uhka.

– Jokaisen maan, jolla on Venäjän kanssa rajaa, tulisi olla huolissaan. Venäjä on vaarallinen, ennakoimaton valtio. Siksi liityimme Natoon, siksi olemme nyt pyytäneet Natoa lisäämään sotilaallista läsnäoloa sen itäisissä jäsenmaissa.

Landsbergisin näkemyksen mukaan Venäjän ei tule tulevaisuudessakaan olla osa minkäänlaista turvallisuusarkkitehtuuria. Hänen mukaansa Venäjä on rikkonut kaikkia normeja ja sääntöjä.

– Senkin jälkeen, kun sota on loppunut ja valta maassa vaihtunut, tulemme näkemään Venäjän vaarallisena maana.

Liettuan mukaan nyt on äärimmäisen tärkeää, että Ukrainaa autetaan voittamaan sota.

– Sen ei pidä olla vain osittaista "teemme mitä pystymme" sitoutumista, vaan on solmittava käytännöllinen, globaali sopimus siitä, miten voimme auttaa Ukrainaa voittamaan.

– Sota ei koske vaan Ukrainaa, vaan sitä käydään koko sääntöpohjaista maailmanjärjestystä vastaan. Jos Venäjä voittaa sodan, maailmasta tulee erittäin vaarallinen paikka meille.

Landsbergisin mukaan EU joutuu rakentamaan suhteet Venäjään uudelleen, jolloin Liettua ja muut itäiset jäsenvaltiot tulevat olemaan keskeisessä roolissa.

Voit keskustella aiheesta 22.6. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle