Hyppää sisältöön

Pohjois-Lapin ainoa poikittaisreitti rikkoo pahimmillaan auton – Inarin ja Kittilän kunnat aikovat hankkia yhdessä rahat Pokan tien korjaukseen

Erityisesti Pokan ja Hanhimaan kylien välinen tieosuus on tätä nykyä niin huonossa kunnossa, että autoilijoille sattuu usein onnettomuuksia tiellä.

Pokan ja Könkään kylien välisellä tieosuudella ei ole asvalttia, ja autoilijat joutuvat ajamaan soratietä pitkin lähes 60 kilometriä.
Anni-Saara Paltto,
Sari Hirvasvuopio
Avaa Yle-sovelluksessa

Inarin kirkonkylän ja Kittilän välinen Pokan tie eli tie numero 955 on pienuudestaan ja huonosta kunnosta huolimatta vilkas tie, jota käyttävät niin paikalliset, työmatkalaiset kuin matkailijatkin.

Nyt Inarin ja Kittilän kunnat suunnittelevat yhdessä Inarin kirkonkylän ja Hanhimaan kylien välisen tieosuuden kunnostusta. Kunnat ovat neuvotelleet tien korjaamisesta ja yhteistyöstä kesäkuun alusta lähtien.

Niin sanottu Pokan tie, joka kulkee Inarin kirkonkylästä Kittilään, on pohjoisimmassa Suomessa ainoa poikittaisreitti Itä-Lapista länteen. Tie yhdistää saamelaisalueen kunnat.

Inarin ja kittilän väli kartalla.
Lyhyin reitti Inarista Länsi-Lappiin vie Pokan kautta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tie on möykkyinen ja kivinen. Matkustajilla on sattunut tiellä onnettomuuksia. Heiltä on puhjennut kumeja ja rikkoutunut autoja.

Tiellä liikkuu paljon matkustajia, ja se on yksi syy kuntien haluun parantaa tieyhteyttä. Tien korjaaminen on myös liikenneturvallisuuskysymys, sanoo Kittilän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

– Tien korjaaminen on ollut tarpeen jo kymmeniä vuosia. Tie ei ole kunnossa ja se on jopa vaarallinen, sanoo Rantapelkonen.

Kunnat tavoittelevat yhdessä investointirahoja

Inarin ja Kittilän kunnat ovat sopineet perustavansa työryhmän ajamaan tiehanketta. Asia on ollut tällä viikolla esillä molempien kuntien kunnanhallituksessa. Yhteisen työryhmän tarkoituksena on edistää tien korjaamisen suunnittelua ja varmistaa hankkeelle rahoitus.

– Kun työryhmä perustetaan, lähdemme pohtimaan sitä, miten asiaa viedään eteenpäin. Inarissa hyvä esimerkki on Nellimin tie. Otamme valtioon yhteyttä, koska Väylävirastolla, liikenne- ja viestintäministeriöllä sekä valtiovarainministeriöllä on merkittävä asema siinä, kuinka tiehen tullaan investoimaan, sanoo Rantapelkonen.

Inarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotarin mielestä kyse on kuntalaisten ja muiden tienkäyttäjien peruspalveluista. Hän painottaa liikenneturvallisuuden parantamista ja muistuttaa myös matkailuelinkeinon tarpeista.

– Tie yhdistää kaksi merkittävää matkailuelinkeinokuntaa, Inarin ja Kittilän, Huotari huomauttaa.

Huotari mainitsee myös Väyläviraston investointisuunnitelman, jonka mukaan pohjoiseen ei olisi tulossa suuria investointeja. Sen takia tien korjausta aletaan edistää omana hankkeena.

Inarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari oli mukana keskiviikon Ylen aamu -lähetyksessä kertomassa Pokan tien korjaustarpeista.

Autoilijoille sattuu usein onnettomuuksia huonolla tiellä

Pokan ja Könkään kylien välisellä tieosuudella ei ole tällä hetkellä asvalttia, ja autoilijat joutuvat ajamaan soratietä pitkin lähes 60 kilometriä. Etenkin keväällä ja kesäkelillä tie voi olla kuoppainen ja huonossa kunnossa.

Huonosta tiestä kärsivät etenkin paikalliset tienkäyttäjät, jotka ajavat tietä pitkin usein. Nunnasen kylästä Enontekiöltä lähtöisin oleva Inker-Anne Magga ajaa paljon Inarin ja Enontekiön väliä, ja hänelle on sattunut paljon onnettomuuksia tiellä.

– Minulta on puhjennut rengas varmaan kymmenisen kertaa näiden vuosien aikana. Auto ei ole rikkoutunut, mutta rengasta olen saanut paikata monesti sillä tiellä, kertoo Magga.

Pokan tie Inarin ja Kittilän välillä keväällä 2022.
Pokan tie on keväisin niin kuoppainen ja pehmeä, että sitä pitkin on vaarallista ajaa. Kuva: Anni-Saara Paltto / Yle

Hanhimaan ja Könkään kylien välistä 13 kilometrin pituista tieosuutta korjataan jo nyt. Tietyön pitäisi valmistua tämän vuoden syksyllä. Könkään ja Pokan kylien välinen soratie jää kuitenkin suurelta osalta korjaamatta.

Inker-Anne Magga ei mielellään lähde kesäkelillä ajamaan Pokan tielle.

– En viitsi ajaa sitä pitkin enää kesäisin. Säästän autoa ja itseäni, jotta vältyn stressiltä. Tie on niin huonossa kunnossa, ajattelee Magga.

Inker-Anne Magga, Anára skuvla oahpaheaddji
Nunnasesta lähtöisin oleva Inker-Anne Magga on tyytyväinen kuullessaan, että tieasiaa halutaan edistää. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Inarin ja Kittilän kuntien välinen tiehanke ilahduttaa kuitenkin autoilijaa. Magga on tyytyväinen kuullessaan, että asiaa halutaan edistää.

– Toivon, että tietä parannetaan niin, että sitä pitkin voi ajaa niin kuin kuuluukin. En halua pelätä koko ajan sitä, puhkeaako rengas tai rikkoutuuko auto. He ovat tekemässä asvalttitietä, mutta soratiekin kelpaa, jos sitä hoidetaan hyvin, sanoo Inker-Anne Magga.

Aiheesta kerrottiin keskiviikon Ylen aamu -lähetyksessä Yle TV1:ssä. Aiheesta voi keskustella 23.6. klo 23.00 saakka.

Korjattu 22.6. klo 13.31: Inker-Anne Magga ei asu Nunnasessa, mutta on sieltä kotoisin.

Suosittelemme