Hyppää sisältöön

Mari Eder ei hakenut apurahaa, mutta ei ole tehnyt päätöstä uransa päättymisestä – "Olen sellaisessa välimaastossa, että en tiedä, mitä elämä tuo"

34-vuotias Mari Eder on ottanut askeleita uutta suuntaa kohti, mutta on myös jatkanut harjoittelua.

Mari Eder Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa.
Mari Eder on voittanut kaksi ampumahiihdon maailmancupin osakilpailua. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Sakari Lund,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Ampumahiihtäjä Mari Ederin nimeä ei löytynyt tiistaina julkistetulta opetus- ja kulttuuriministeriön talvilajien urheilija-apurahan saajien listalta. Siihen on yksinkertainen syy: Eder ei hakenut apurahaa.

Ederin, 34, mahdollisella uran lopettamisella on spekuloitu. Apurahan hakematta jättäminen on askel siihen suuntaan, mutta lopullista päätöstä Eder ei ole vielä tehnyt.

– Ei varmaan ole salaisuus, että olen miettinyt uran jatkoa. Tulin siihen tulokseen, että riippumatta siitä, jatkuuko ura vai ei, en ole sellaisessa tilanteessa urallani, että haluaisin apurahaa enää hakea. Samoin olen toiminut yhteistyökumppaneiden kanssa, Eder kertoi Yle Urheilulle.

– Se tuntui luontevalta tavalta ja ehkä myös ohjaa jollain tavalla kohti sellaisia asioita, mitä haluan tuoda elämääni. Olen todella kiitollinen apurahoista ja tukijoiden tuesta vuosien varrella, mutta nyt olen valinnut erilaisen linjan.

Itävallassa asuvalla Ederillä on tiedossa uusia asioita elämässään, mutta hän on myös harjoitellut hieman tavallista pidemmän kauden jälkeisen tauon jälkeen.

– Meillä on tarkoitus aloitella mieheni kanssa yritystä, joka toivottavasti viimeistään ensi vuoden puolella saadaan hyvin pyörimään. Varsinaista päätöstä uran jatkosta en ole edelleenkään tehnyt. Intohimoa olisi kilpailla ja olen sen verran harjoitellut, että huomaan syttyväni myös harjoittelulle.

– Olen sellaisessa välimaastossa, että en tiedä, mitä elämä tuo ja minkä verran uudet jutut vievät mennessään. Jääkö ammattimaiselle urheilulle aikaa ja toisaalta viekö intohimo johonkin muuhun suuntaan?

Eder ei aseta varsinaista takarajaa sille, milloin päätös on tehtävä.

– Haluaisin sanoa niin, että katsotaan, olenko talvella viivalla. Minulla on tietysti myös harjoituksellisia tavoitteita, joiden pitää täyttyä. Siksi se varmasti hahmottuu jo aiemmin.

Kaksi maailmancupin osakilpailua voittanut Eder tiivistää tilanteensa näin:

– Viimeistä päätöstä en ole tehnyt, mutta jonkinlaisia toimenpiteitä uutta suuntaa kohti.

Lue myös:

Talvilajien urheilija-apurahat myönnetty – Eder, Rukajärvi ja Torsti puuttuvat listalta

Suomen ampumahiihtomaajoukkueella ei ole jatkossa välttämättä päävalmentajaa – pestin jättävän Jonne Kähkösen mielestä edessä on iso remontti

Suosittelemme