Hyppää sisältöön

Tennisturnausten kuningas Wimbledon joutui erikoiseen tilanteeseen – rankingpisteitä ei jaeta lainkaan: "Jos pelaajia kuunneltaisiin, he eivät ymmärrä tätä päätöstä"

Wimbledon päätti sulkea venäläiset ja valkovenäläiset pois ensi viikolla alkavasta turnauksesta. Sen seurauksena ATP- ja WTA-pisteitä ei jaeta turnauksessa lainkaan.

Bild på Wimbledons Centre Court.
Wimbledon alkaa ensi maanantaina. Kuva: Mike Frey / BPI/REX/All Over Press
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennisturnausten suurin ja kaunein, Wimbledon, alkaa ensi maanantaina monella tavalla erikoisessa tilanteessa. Erikoisinta on se, että turnauksessa ei jaeta lainkaan rankingpisteitä.

Tilanteen taustalla on se, että Wimbledon päätti sulkea venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat pois turnauksesta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Wimbledon otti näin eri linjan kuin miesten ammattilaiskiertue ATP ja naisten ammattilaiskiertue WTA.

Monissa lajeissa venäläiset ja valkovenäläiset on suljettu pois, mutta ATP- ja WTA-kisoissa he ovat saaneet pelata, tosin ilman maatunnuksia. Wimbledon siis päätti toisin, ja ATP sekä WTA reagoivat tähän ilmoittamalla, ettei Wimbledonissa jaeta lainkaan rankingpisteitä.

Tätä perustellaan tasapuolisuudella.

– Lajimme perustuu sille, että tulosten perusteella päästään mukaan turnauksiin, kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus eikä syrjintää ole, ATP:n sivuilla todetaan.

Venäläisillä ja valkovenäläisillä ei ole pääsyä myöskään ennen Wimbledonia Iso-Britanniassa pelattaviin turnauksiin. Niissä pisteitä kuitenkin jaetaan. ATP perustelee tätä sillä, että pienemmät turnaukset voisivat kaatua kokonaan, jos pelaajat eivät saisi niistä rankingpisteitä.

Lisäksi niillä viikoilla pelataan myös muita turnauksia, joihin venäläiset voivat osallistua. Wimbledonin kanssa samaan aikaan ei pelata ATP- tai WTA-turnauksia.

Novak Djokovic voitti kuudennen kerran Wimbledonissa.
Novak Djokovic poistui Lontoosta voittajana viime vuonna. Kuva: 2021 Getty Images

Pelaajia ihmetyttää

Wimbledon on siis tietyllä tavalla kuin näytösturnaus, kuten japanilainen huippupelaaja Naomi Osaka totesi. Rahaa jaetaan, mutta rankingpisteitä ei. Toki Wimbledonin asema on historiallisesti sellainen, että sitä arvostetaan joka tapauksessa korkealle.

Pelaajat ovat suhtautuneet tilanteeseen hämmentyneesti.

– Pelaamme turnauksen ilman pisteitä. Kun joillain pelaajilla oli korona, turnauksia ei peruutettu. Mutta kun muutama venäläinen pelaaja jää pois, alamme kampanjoimaan Wimbledonia vastaan. Jos pelaajia kuunneltaisiin, he eivät ymmärrä tätä päätöstä, ranskalainen Benoit Paire sanoi toukokuussa, kun päätös tehtiin.

Poisjääntejä Wimbledonista protestina tilanteelle ei ole juurikaan tapahtunut. Osaka jää pois, mutta on kertonut syyksi akillesjännevamman. Vuoden 2014 finalisti Eugenie Bouchard jää pois, mutta hänellä on siihen järkevä syy. Loukkaantumisten vuoksi sivussa olleella Bouchardilla ei ole tällä hetkellä rankingia lainkaan.

Hänellä on suojaranking, jonka turvin hän pääsee mukaan tiettyyn määrään kisoja. Sitä ei ole kuitenkaan järkevää käyttää turnaukseen, josta ei saa pisteitä.

Viime kaudella Wimbledonissa paljon pisteitä keränneet pelaajat menettävät nyt pisteensä. Miesten turnauksen voitti viime kesänä Novak Djokovic. Naisten mestari oli Ash Barty, joka on jo lopettanut uransa.

Lloyd Glasspool puhuu Harri Heliövaaralle.
Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool lähtevät Wimbledoniin hyvässä vireessä. Kuva: Shaun Brooks/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Joutuuko Heliövaara kärsimään tilanteesta?

Kärsijöitä pisteiden suhteen ovat tietysti myös he, jotka nyt menestyvät hyvin. Yksi sellainen saattaa olla Harri Heliövaara, jonka pelit yhdessä Lloyd Glasspoolin kanssa ovat sujuneet viime aikoina ja erityisesti ruohokentillä erinomaisesti.

Heliövaara on noussut maailmanlistalla jo sijalle 32. Vaikka pari menisi Wimbledonissa kuinka pitkälle, pisteitä ei tule.

Heliövaaran mielestä tilanne on hankala, mutta siitä ei kuitenkaan kannata tehdä liian isoa numeroa.

– Se on vaikea juttu ihan jokaiselle, niin kisalle, ATP:lle kuin pelaajillekin. Voittajia ei ole. Henkilökohtaisella tasolla harmittaa, koska meillä on hyviä tuloksia ruohokentiltä, Heliövaara sanoi Yle Urheilulle.

Heliövaaran mukaan tilanne ei kuitenkaan vähennä kisan arvoa.

– Pelataan kunniasta ja palkintorahoista ja ihan yhtä lailla Grand Slam -voittajia juhlitaan kisan jälkeen. En jää sitä turhaan jossittelemaan. Se on toisaalta luonut mahdollisuuden keskittyä Wimbledonia edeltäviin kisoihin todella hyvin, sillä niissä on pisteitä jaossa.

Kaikki pelin osa-alueet ovat toimineet Heliövaaralla ja Glasspoolilla, mutta etenkin syöttö on ollut kunnossa. He ovat pelanneet ruohokaudella toistaiseksi viisi ottelua, eivätkä ole hävinneet omaa syöttövuoroaan kertaakaan.

Kaksikko oli viime viikolla Queen's Clubin turnauksen finaalissa ja he pelaavat tällä viikolla Eastbournen kisaa.

– Teemme omissa syöttövuoroissamme paljon oikeita asioita. Syötämme isolla prosentilla ykköstä ja olemme verkolla erittäin varmoja.

– Olemme löytäneet hyvät aseet siihen, mitä tehdään ja tiedämme aina minkälaisen syötön partneri syöttää. Vältämme syöttämästä liikaa vastustajaa kohti, mikä on nelinpelissä yleinen taktiikka, vaan haemme rohkeasti syöttöruudun kulmia.

Viime kesänä Wimbledonissa Heliövaara ja Glasspool pääsivät villillä kortilla mukaan. Nyt he ovat jo sijoitettuja.

– Se on ihan erilainen lähtökohta. Kukaan ei halua kohdata meitä ja meillä on kova itseluottamus.

Daniil Medvedev menettää tenniksen maailmanrankingin kärkisijansa ensi maanantaina julkaistavalla listalla.
Daniil Medvedev ei muiden venäläispelaajien tavoin pääse osallistumaan Wimbledoniin tänä vuonna. Kuva: Getty Images

Huippupelaajia sivussa

Wimbledonista poissuljettuja venäläispelaajia ovat esimerkiksi miesten maailmanlistan ykkönen Daniil Medvedev, kahdeksas Andrei Rublev sekä Karen Hatshanov ja Aslan Karatsev. Valkovenäläisistä Wimbledoniin ei pääse muun muassa Emil Ruusuvuorelle harmillisen tutuksi viime aikoina tullut Ilja Ivashka.

Naisten puolella valkovenäläinen Aryna Sabalenka on maailmanlistalla kuudes. Venäläispelaajia joutuu jäämään turnauksesta pois useita.

ATP ja WTA korostavat, että ne tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen ja tukevat Ukrainaa.

Lue myös:

Kommentti: Harri Heliövaara on Wimbledonin mestariehdokas

Harri Heliövaara lähellä ATP-turnausvoittoa – katso kuvat lontoolaisyleisön villinneestä pelastuksesta: "Nautimme joka hetkestä"

Suosittelemme