Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö johtaa Nato-huippukokoukseen matkustavaa delegaatiota, mukana iso joukko diplomaatteja ja virkamiehiä

Nato-huippukokous järjestetään ensi viikolla Espanjan Madridissa.

Madridiin matkaavan valtuuskunnan puheenjohtajana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Jani Saikko / Yle
Eelis Rytkönen

Ensi viikolla Nato-huippukokoukseen Madridiin matkaavan Suomen valtuuskunnan jäsenet on valittu.

Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii presidentti Sauli Niinistö.

Valtuuskunnan jäseninä ministereistä toimivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Mukana ovat myös kansliapäällikkö Hiski Haukkala presidentin kansliasta, suurlähettiläs Klaus Korhonen Suomen erityisedustustosta Natossa ja presidentin neuvonantaja Petri Hakkarainen.

Muita jäseniä valtuuskunnassa ovat ainakin diplomaattiavustaja Anu Konttinen ulkoministeriöstä, sotilasneuvonantaja Jan Engström puolustusministeriöstä, osastopäällikkö Piritta Asunmaa ulkoministeriöstä, ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä, viestintäpäällikkö Jouni Mölsä presidentin kansliasta, presidentin toinen adjutantti Ville Hukkanen, yksikön päällikkö Minna Laajava ulkoministeriöstä ja puolustusministeriöstä yksikön johtaja Otto Saxén.

Madridiin matkaavan valtuuskunnan asettaminen oli tänään valtioneuvoston ja tasavallan presidentin esittelyssä.

Kahden päivän huippukokous

Suomi on yhä Naton kumppanimaa, sillä sen hakemusta Naton jäseneksi ei ole otettu käsittelyyn Turkin vastustuksen takia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kuvaillut Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiestason keskusteluja rakentaviksi. Niitä on käyty tälläkin viikolla.

Maanantaina ulkoministeri Pekka Haavisto ei ollut toiveikas sen suhteen, että Nato-solmu avautuisi ennen Madridin huippukokousta, joka pidetään ensi viikolla. 29.–30. kesäkuuta.

Neuvotteluita kommentoineen Haaviston mukaan Suomeen ja Ruotsiin on kohdistunut epäilyjä siitä, millainen on maiden terrorismilainsäädäntö.

Toisaalta ulkoministerin mukaan turkkilaiset tiedotusvälineet ovat esittäneet uusia kommentteja Suomen tai Ruotsin suuntaan melkein päivittäin.

– Olemme lähteneet sellaiseen ajatteluun, että ei käydä tätä keskustelua julkisuuden kautta, Haavisto avasi Suomen tapaa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle