Hyppää sisältöön

Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021

Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.

Kaupan kylmähylly, jossa kanapaketteja.
Luonnonvarakeskuksen mukaan siipikarjanlihan kulutus kasvoi, vaikka muun lihan kulutus väheni. Kuva: Susanna Pesonen / Yle
Laura Kangas

Siipikarjan lihaa syötiin yhä enemmän, kauran suosio jatkui ja maitoa juotiin yhä vähemmän viime vuonna. Luonnonvarakeskus julkisti keskiviikkona ennakkotiedot ravintotaseesta eli sen, minkä verran mitäkin elintarvikkeita Suomessa kulutettiin henkilöä kohden.

Jos keskivertosuomalainen ahtaisi koko vuoden ruoat kerralla jättimäiseen jääkaappiin, sieltä olisi viime vuonna löytynyt esimerkiksi tällaisia asioita:

  • Sianlihaa 29,2 kiloa
  • Siipikarjanlihaa 28,7 kiloa
  • Maitoa 96 litraa
  • Juustoa 25,5 kiloa
  • Voita 3,1 kiloa
  • Kananmunia 11,9 kiloa
  • Viljatuotteita 84,1 kiloa
  • Tuoreita vihanneksia 62,6 kiloa
  • Tuoreita hedelmiä 56 kiloa
Pakattua lihaa kylmähyllyssä.
Punaisen lihan kulutus on vähentynyt. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Lihan kokonaiskulutus ja punaisen lihan kulutus ovat vähentyneet jo useita vuosia, eikä viime vuosi ollut poikkeus. Siipikarjanlihan kulutus kuitenkin kasvoi, ja se voi pian ohittaa suosiossa sianlihan, jota kulutettiin viime vuonna vain puoli kiloa enemmän per henkilö kuin siipikarjaa.

Lihankulutus on ravintotaseessa laskettu luullisena eli ruholihana. Kypsänä syöty liha on siitä noin puolet.

Maitohylly
Suurin osa suomalaisten juomasta maidosta on kevytmaitoa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Maitoa juotiin viime vuonna pari litraa edellisvuotta vähemmän. Suurin osa juodusta maidosta, 57 litraa henkilöä kohden, oli kevytmaitoa.

Juuston kulutus nousi edellisvuodesta hieman, voita taas käytettiin vähemmän.

Gluteenitommia tuotteita kaupan hyllyllä.
Kauran kulutus on ollut kasvussa viime vuosina. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Kauran kulutus oli vuonna 2020 korkeimmillaan koskaan. Viime vuonna sitä kulutettiin aavistuksen vähemmän. Myös rukiin kulutus väheni. Yli puolet suomalaisten kuluttamasta viljasta oli kuitenkin vehnää.

Ensimmäisenä koronavuonna kodeissa leivottiin ja laitettiin ruokaa aiempaa enemmän, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että kananmunien suosio kasvoi, arvioi Luonnonvarakeskus. Viime vuonna leipominen kenties väheni, sillä kananmunien kulutus palasi aiempien vuosien tasolle.

omenoita kaupan vihannes osastolla.
Tuoreiden hedelmien kulutus säilyi aika lailla ennallaan. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Tuoreiden vihannesten ja hedelmien kulutus laski aavistuksen edellisvuodesta. Vihanneksista suomalaisten kestosuosikki on tomaatti, hedelmistä taas banaani.

Ravintotaselaskelma ei kerro syödyn ruoan tarkkaa määrää, huomauttaa Luonnonvarakeskus, koska laskelmassa ei esimerkiksi pystytä huomioimaan ruokahävikin määrää.

Voit keskustella aiheesta 23.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Alkoholijuomien hinta Suomessa on jälleen EU:n korkein, eikä asema ole uhattuna jatkossakaan – tarkista, kuinka kalliita monet tuotteet ovat

Ruuan kallistumisen seuraus: Jotkut tuotteet voivat jopa poistua kaupan hyllyiltä, koska kukaan ei raski niitä enää ostaa – Tarjoustuotteiden ja omien merkkien suosio kasvaa

Pienituloiset ostivat ruokaa ilmastoystävällisimmin, kertoo tutkimus

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja: Kahden kriisin puristuksessa ei ruoan hinnan nousulta voi välttyä

Suosittelemme sinulle