Hyppää sisältöön

Fennovoima irtisanoo lähes 350 työntekijää – melkein koko Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan väki saa lähteä

Fennovoima tiedotti muutosneuvottelujen tuloksesta keskiviikkona.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella
Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla on viime kuukausien aikana tehty vain työmaan ylläpitäviä toimia. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Riikka Oosi,
Juha Hintsala,
Päivi Annala

Fennovoima irtisanoo ison joukon työntekijöitään. Noin 350 ihmistä joutuu lähtemään, yhtiö tiedotti keskiviikkona. Henkilöstövähennykset toteutetaan tämän vuoden aikana.

– Suurin osa työntekijöistä tullaan irtisanomaan ensi viikolla eli kesäkuun loppuun mennessä, Fennovoiman henkilöstöjohtaja Eija Salo tarkentaa Ylelle.

Vuoden 2023 alussa yhtiöllä on vähennysten jälkeen alle 10 työntekijää.

Fennovoima aloitti yt-lain mukaiset muutosneuvottelut henkilöstönsä kanssa toukokuussa, kun yhtiö päätti sopimuksen venäläisen RAOS Projectin kanssa. Neuvotteluiden tuloksena Fennovoima supistaa toimintojaan voimakkaasti.

– Me kaikki tulimme Fennovoimalle toteuttamaan Hanhikivi 1 -projektin ja rakentamaan ydinvoimalan Suomen yleisen edun vuoksi. Se, että jouduimme lopettamaan projektin, oli vääjäämätöntä ja tiedän, että tällä päätöksellä on vaikutuksia meihin kaikkiin. Me kaikki tunnemme surua ja murhetta projektin päättymisestä, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

Yhtiö kertoo myös valmistautuvansa todennäköisiin juridisiin prosesseihin liittyen hankkeen päättämiseen laitostoimittajan kanssa.

Pyhäjoella päällimmäisenä tunteena on suru

Fennovoiman Pyhäjoen luottamusmies Esa Herralan mukaan Pyhäjoella työntekijöitä on tällä hetkellä 70–80.

– Työntekijät ovat tietysti aika apein mielin ja surullisia, että kaikki meni kuten meni. Se on se päällimmäisin tunne, mikä tässä on, Herrala sanoo.

Herralan mukaan pääosa Pyhäjoella tällä hetkellä olevista työntekijöistä on pääasiassa Raahe–Kalajoki-akselilta.

Herrala itse asuu Ylivieskassa, jonne hän muutti töiden perässä Etelä-Pohjanmaalta. Hän on toiminut työmaalla rakennusvalvojana.

– Parhaat työkaverit, mitä uran aikana on ollut, löytyvät kyllä tästä yhtiöstä. Harmin paikka, että niin moni tässä nyt erkaantuu, eikä tuttuja työkavereita työpaikalla enää näe. Meillä on ollut todella hyvä työyhteisö ja siihen Fennovoimalla on panostettu, Herrala kiittelee.

– Tämähän on koskenut sekä johtajia että työntekijöitä, että samassa veneessä on oltu, Herrala sanoo muutosneuvotteluihin viitaten.

Fennovoima aloitti yt-lain mukaiset muutosneuvottelut henkilöstönsä kanssa toukokuussa, kun yhtiö tiedotti päättäneensä sopimuksen venäläisen RAOS Projectin kanssa.

Hieman tämän jälkeen Fennovoima perui Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen.

Alan osaajien työllistyminen jatkossa huolettaa

Fennovoima on työllistänyt yhteensä noin 450 ihmistä. Parhaimpina aikoina Pyhäjoen Hanhikivenniemellä on päivittäin ollut töissä useita satoja Fennovoiman työntekijöitä.

Ulkomaisia työntekijöitä on myös ollut runsaasti.

– Kyllä minun sydämeni on aivan erityisesti heitä ja heidän perheitään lähellä. Toivottavasti he tulevat löytämään lähialueilta ja Suomesta töitä, koska tähän projektiin on saatu ydinvoima-alan huippuosaajia. Toivon, että ydinvoima-alan työtekijöiden kysyntä kohdistuisi Suomessa sitten tänne, että nämä alan huiput työllistyisivät Suomeen ja jäisivät tänne perheineen, Herrala pohtii.

Viimeksi Fennovoima on keskittynyt alueella työmaan ylläpitoon. Yhtiö on myös viimeistellyt hankkeessa mukana olleiden muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen palvelujohtaja Mari Tuomikosken mukaan työmarkkinoilla on nyt kysyntää.

– Tällä hetkellä on onneksi se tilanne, että työllisyys vetää ja työpaikkoja on runsaasti tarjolla meidän maakunnassa. Siinä mielessä tilanne voisi olla pahempikin.

Irtisanotuille luvassa tukea

Fennovoiman irtisanomisiin on jo varauduttu Pohjois-Pohjanmaalla erilaisin tukitoimenpitein.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus on ollut mukana muutosneuvotteluissa koko ajan. Keskuksen johtaja Petri Keränen kertoo, että työttömiksi joutuville tullaan tarjoamaan kaikki normaalistikin tarjolla olevat työllistymispalvelut.

Samalla pyritään varmistamaan, että henkilökunta sijoittuu mahdollisimman nopeasti työelämään.

– Uusia konsteja tähän ei ole, mutta meillä on erittäin hyvä palveluvalikko, Keränen sanoo.

Elokuun lopulla Pyhäjoella, Kalajoella ja Raahessa järjetetään tilaisuudet, joihin kutsutaan yrityksiä, joihin Fennovoima tai koko Hanhikiven työmaan pysähtyminen on vaikuttanut.

Yrityksille tarjotaan erilaisia työvoimapalveluja niin yritysten kehittämiseen kuin työvoiman jatkosuunnittelukysymyksiin.

Pyhäjoen elinkeinojohtaja Helena Illikainen kertoo, että Hanhikiven työmaalla on ollut pyhäjokisia työntekijöitä pari–kolmekymmentä. Suurin osa on käynyt töissä alueella muilta paikkakunnilta, ja osa heistä on myös rakentanut Pyhäjoelle oman talon.

Pyhäjoella on jo järjestetty työllistämistilaisuuksia, joissa on pyritty saattamaan työnhakijat ja avoimet työpaikat yhteen.

Viime viikolla järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana arviolta 150 uuden työn etsijää. Iso haaste on kuitenkin se, että suuri osa kävijöistä on ulkomaalaisia, ja kielitaitovaatimukset ovat monelle kynnyskysymys.

Lue lisää:

Fennovoiman ydinvoimala-alueen alasajon vaikutukset selvitetään – tavoitteena rakennemuutoksen vaikutusten pehmentäminen

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljenee, ja nyt moni yritys joutuu miettimään tulevaisuuden uusiksi – työn ei kuitenkaan uskota valuneen hukkaan

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen käsittely on päättynyt, päätti hallitus

Suosittelemme sinulle