Hyppää sisältöön

Koronarajoitusten poisto luo odotukset kuumasta rakkauden kesästä – Elisa Hillgen: "Tavoitteeni on pysyä sinkkuna ainakin kesän läpi"

Ylen tekemä leikkimielinen portsaribarometri osoittaa, että tulossa saattaa olla vilkas rakkauden kesä. Asiantuntijan mukaan ulkopuolelta tulevat paineet kumppanin löytämiseen on mahdollista välttää ja sinkkuutta ei enää pidetä vain negatiivisena asiana.

Elisa Hillgen nojaamassa kaiteeseen Ylistön sillalla
Elisa Hillgen sanoo sinkkuuden sopivan hänelle tällä hetkellä. Hän matkustelee, tekee paljon töitä työpaikallaan Jyväskylässä ja viettää aikaa ystävien kanssa. Kuva: Kaisa Uusi-kraapo / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesästä 2022 odotetaan kuumaa ja rakkaudentäyteistä, kun koronarajoitusten poistumisen myötä pääsee taas kohtaamaan uusia ihmisiä kasvokkain ja lähtemään treffeille. Poikkeusolot lykkäsivät myös monien hääsuunnitelmat, joten kesällä juhlitaan rakkautta kahden vuoden edestä.

Mikkelistä kotoisin oleva Elisa Hillgen iloitsee, kun uudet tuttavuudet eivät jää vain etäisiksi profiileiksi sinkkuryhmiin.

Vaikka tuleville kuukausille on annettu rakkauskesän leima ja odotukset ovat suuria, ei Hillgen koe ulkopuolelta tulevia paineita.

– Joskus tuntuu, että elämä on mennyt aika nopeastikin parisuhteesta toiseen. Nyt on ollut niin hyvä itsekseen, että enemmän oma paineeni on pysyä sinkkuna ainakin kesän läpi.

Hillgen on mukana Facebookiin perustetuissa sinkkuryhmissä ja kertoo, että osa on liittynyt niihin etsiäkseen kumppania ja toiset vain uusia kavereita löytääkseen.

Hän on huomannut kesän lämmön ja auringon tuoneen ryhmiin avoimemman keskustelukulttuurin.

– Keskustelunaloitukset voi välillä olla rohkeitakin ja paljastavia kuvia kyllä on. Pyllyperjantaita, tissitiistaita ja muita teemapäiviä, mutta ryhmässä voi olla mukana itselleen parhaalla katsomallaan tavalla, Hillgen avaa.

Rakkauslukkoja Ylistön sillan kaiteeseen kiinnitettynä
Ilmestyykö kesän aikana siltojen kaiteisiin lisää lemmenlukkoja? Avoimempi puhe on antanut tilaa ihmissuhteiden eri muodoille. Kuva: Kaisa Uusi-kraapo / Yle

Portsaribarometri enteilee rakkauskesästä vilkasta

Yle Jyväskylä halusi selvittää, näkyykö korona-ajan rajoitusten poistuminen suhdemarkkinoilla.

Ravintolat ovat tavanomainen paikka treffien sopimiseen ja uusien tuttavuuksien tapaamiseen, joten pyysimme ravintolaelämää tarkkailevilta järjestyksenvalvojilta arviota kesän vientimarkkinoista.

Epäviralliseen portsaribarometriin kertoi havainnoistaan 46 ravintoloissa työskentelevää järjestyksenvalvojaa ympäri Suomen. Vastausten mukaan treffeillä kävijöiden ja seuraa hakemaan tulleiden määrä on selvästi lisääntynyt poikkeusolojen jälkeen.

Järjestyksenvalvojien mukaan treffit sujuvat pääasiassa hyvin, sillä valtaosa ravintolaan yhdessä tulleista myös poistuvat yhdessä. Useammin yksin lähtevät ne asiakkaat, jotka tulevat etsimään seuraa suoraan ravintolasta.

Järjestyksenvalvojat seuraavat asiakkaita pitkin iltaa ja moni huomaa jo kaukaa, onko ravintolaan tultu “haku päällä”. Tyypillisiä merkkejä ovat itsevarma käyttäytyminen ja monelle ihmiselle juttelu illan aikana.

– Asiakkaat “skannaavat” katseellaan alueen ja usein pää pyörii kuin tutkatorni, kun pääsee ovesta sisään.

Muutama vastaaja kertoo, että iskuyritykset saatetaan aloittaa jo ennen sisäänpääsyä portsarille flirttailemalla. Seuran hausta kertoo myös siistimpi pukeutuminen ja vain muutaman juoman nauttiminen, useampi järjestyksenvalvojista kertoo.

Välillä yritystä on niin paljon, että vähempikin voisi riittää.

– Parta- tai hajuveden määrä on toisinaan sellainen, että se lähentelee kemiallisten aseiden käyttöä, yksi vastaajista tokaisee.

Vaikka illan aikana toisille käy flaksi ja toiset hakevat takkinsa narikasta yksin, portsaribarometriin vastanneet järjestyksenvalvojat kertovat asiakaskunnan olevan nyt huomattavasti iloisempaa ja avoimempaa mahdollisuuksille kuin ennen pandemiaa tai sen aikana.

Ole rehellinen ja utelias, kun toivot treffien onnistuvan

Maija Ilmoniemi istumassa puistonpenkillä
Maija Ilmoniemi neuvoo löytämään rauhallisen olon itsekseen olemisesta, jos tuntee yksinäisyyttä. Kun opettelee olemaan yksin osaa olla paremmin yhdessä. Kuva: Maija Ilmoniemi

Media-alan moniosaaja Maija Ilmoniemi on julkisuudessa puhunut paljon yksinäisyyden teemasta ja on myös suositun Korona-ajan sinkut -ryhmän perustaja.

Ilmoniemi uskoo vahvasti tulevaan treffikesään. Hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ovat innoissaan rajoitusten vapautumisesta ja kuvaa kesää uusien suhteiden luomisen ajaksi. Ilmoniemen mielestä uteliaisuus on tärkeä ominaisuus onnistuneilla treffeillä.

– Utelias ote on tärkeää, kun tapaa uuden ihmisen. Muurien rakentamisen sijaan avaa ovia sille, mitä yhteistä voisi olla, Ilmoniemi pohtii.

Elisa Hillgen kehottaa treffeillä käyviä heittäytymään ja elämään hetkessä – kuitenkin niin, että järki pysyy kädessä. Hän kertoo puolivahingossa ottamastaan riskistä, kun sopi treffeistä deittikumppaninsa kanssa. Hillgen huomasi sopineensa treffit saarella sijaitsevalle mökille.

– Emme olleet vielä tuttuja ja tajusin, että jos juttu ei toimikaan, en pääse pois, sillä mökille kuljettiin veneellä. Onneksi kuitenkin lähdin, sillä meillä oli tosi hauskaa, hän naurahtaa.

Aluksi Hillgeniä jännitti käydä treffeillä, mutta matalalla kynnyksellä kahville tai piknikille lähteminen on helpottanut hänen jännitystään ja tuonut mielenkiintoisia kohtaamisia.

Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Lotta Liimatainen korostaa rehellisyyden tärkeyttä, kun uuden ihmisen kohtaaminen jännittää. Hän toteaa sen kuitenkin olevan helpommin sanottu kuin tehty.

– Jännitystä helpottaa, jos siitä pystyy sanomaan. Rehellisyys vuorovaikutuksessa on tärkeä juttu, koska ihmiset eivät pysty lukemaan ajatuksia tai tietämään mitä toinen tuntee.

Liimataisen mukaan rehellisyys ja tunteistaan kertominen on tunnetaito, mitä jokainen voi harjoitella.

Myös Ilmoniemi pitää rehellisyyttä merkittävänä teemana uteliaisuuden rinnalla. Kun toisen seurassa kertoo tuntemuksistaan ja millaista seuraa hakee, on helpompi jatkaa tutustumista tai kieltäytyä, jos ei tunnukaan oikealta.

Treffeillä kannattaa muistaa omat toiveensa

Liimataisen mukaan kesälle luotuja paineita heilastelusta voi välttää miettimällä, tulevatko odotukset ulkoapäin ja ovatko ne linjassa siihen, mitä itse tapailulta toivoo.

– Viime vuosina on näkynyt etenkin nuorten aikuisten keskuudessa joustavuus ihmissuhteissa ja kokeilu siinä, mikä on oma juttu. Keskustelukulttuuri ihmissuhteista on avoimempaa ja sen myötä sinkkuus ei ole enää kirosana tai jotenkin vähempiarvoinen asia, mikä on hienoa.

Hillgen odottaa kesältä hauskoja kohtaamisia ja sattumalta uusiin ihmisiin tutustumista. Vaikka hän ei etsi kesäheilaa, Hillgen toivoo välillä kumppania käytännön tilanteissa.

– Kun kannoin autosta lipastoa sisälle mietin, että olisipa kätevä, jos olisi toinen kantamassa tässä. Olen kuitenkin moderni nainen ja kyllä nämä tilanteet aina jotenkin hoituu, Hillgen sanoo hymyillen.

Lue myös:

Rakkauden löytäminen ei ole mutkaton asia – maaseudulla otettiin avuksi sinkkufestarit

Kymmenet kertoivat Ylelle, miten korona erotti, yhdisti ja pani deittailun tauolle – Henri Kaitala, 39, oli yksi onnekkaista

Suosittelemme