Hyppää sisältöön

Pentti Karjalaista ei 230 kilometrin mökkireissu kalliilla dieselillä vielä hetkauta – vertaa laskurista, miten mökkimatkasi on kallistunut

Pitkä mökkimatka voi vähentää mökillä käymistä, todetaan Vapaa-ajan asukkaiden liitosta. Kuluja voi yrittää hillitä olemalla mökillä pidempiä aikoja, jos se on mahdollista.

Kajaanilainen Pentti Karjalainen ei ole vähentänyt kesämökillä käyntiä, vaikka polttoaine on kallista
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomi pakkautuu perinteisesti vapaa-ajan asunnoille näin kesäisin. Polttoaineiden hinnat ovat kuitenkin nousseet uusiin huippulukemiin, mikä saa monet miettimään, kuinka useasti kesäpaikalle kannattaa lähteä.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo kertoo, että turhia ajoja vältellään. Pitkän matkan päässä olevilla vapaa-ajan asunnoilla ei vierailla välttämättä enää niin usein kuin aiemmin.

Kajaanilainen Pentti Karjalainen on tuskaillut kallistuneiden hintojen kanssa, mutta ei ole vielä muuttanut tapojaan. Hän viettää aikaa Kuhmon Lentiirassa olevalla mökillään 2–3 viikkoa kerralla ja käy kotona välillä vain leikkaamassa nurmikon.

Tosin lähin ruokakauppa mökiltä on 50 kilometrin päässä, ja siellä Karjalainen kertoo käyvänsä kerran viikossa.

– Ajomatkaa mökille on kotoa 115 kilometriä. Polttoainetta menee 5–6 litraa riippuen siitä, miten kiire mökille on ja kuinka raskas on kaasujalka, Karjalainen naurahtaa.

Karjalaisen mökkimatka maksaa tällä hetkellä suuntaansa hieman yli 10 euroa. Kipuraja kulkee 15 eurossa.

– Sen ehkä vielä hampaat kirskuen maksaa, mutta 20 euroa alkaisi jo olla, että onko siinä mitään tolkkua.

Harkitseva kuluttaja ei käytä viimeisiä rahojaan tankkaamiseen

Oululaisella Merja Mustaniemellä on mökki Vuokatissa. Kesällä hän ajelee mökilleen vähintään kahden viikon välein.

Juhannukseksi Mustaniemi menee mökille. Ensi viikko on lomaa, joten ainakin osan siitä hän viettää kesäpaikassaan.

Mustaniemen mökkimatka on yhteen suuntaan noin 200 kilometriä, kun suomalaisen mökkimatka on keskimäärin 80 kilometriä. Pääkaupunkiseudulta ajellaan usein järvi-Suomeen, jonne matkaa tulee noin 170 kilometriä.

– Jos eteläsuomalaisen mökki on Pohjois-Savossa, Kainuussa tai jopa Lapissa, niin silloinhan joudutaan ajamaan 500–700 kilometriä ja jopa siitä eteenpäin. Varmasti ne mökkimatkat harvenee näillä polttoainehinnoilla, Tervo summaa.

Bensan ja dieselin hinta on saanut mökkeilijät miettimään mökillä kulkemista, sanoo Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo. Tanja Heikkonen haastattelee.

Polttoaineen kohonnut hinta ei vielä toistaiseksi ole vaikuttanut Mustaniemen mökkireissuihin.

– Vielä olen kulkenut normaaliin tapaan. En tiedä mikä olisi kipuraja, mutta toistaiseksi en ole sitä miettinyt.

Mustaniemi kertoo olevansa harkitseva kuluttaja, eikä tee ostoksia hetken mielijohteesta.

– Kun rahaa on välttämätöntä bensaan laittaa, niin se on vain maksettava. Minulla on aina takaportti, etteivät viimeiset rahat ole menossa.

Sen sijaan muut mökin ylläpidon kustannukset alkavat jo pohdituttaa. Talvella hän pitää sähkölämmitteisessä mökissä peruslämpöä, etteivät vesijohdot jäädy. Kiinteistöveron suuruus jatkossa mietityttää.

– Kyllähän jossakin kohti katto on. Nyt vielä voin mökkiä ylläpitää. Mökki rapistuu, jos siellä ei käy ja hoida sitä.

Auto vaihtoon vai pidemmäksi aikaa mökille?

Mikä sitten neuvoksi, jos polttoaineen hinta edelleen nousee?

Vapaa-ajan asujien liiton puheenjohtaja Tapio Tervo sanoo, että yksi ratkaisu on olla mökillä pidempään kuten Pentti Karjalainen tekee. Myös yleistynyt etätyö antaa siihen mahdollisuuden.

Lisäksi auton käyttövoiman vaihto sähköön tai hybridiin voi auttaa. Tervo naurahtaa, että kimppakyyti voi olla suomalaiselle vaikea. Julkisella pääsee ainakin kuntakeskuksiin.

– Haja-asutusalueen poikkiliikenne on lähes olematonta eli ei oikein pääse julkisilla mökille. Viimeinen pätkä pitäisi mennä taksilla tai vastaavalla, ja se ei kyllä välttämättä helpota tilannetta. Usein halutaan kyllä mennä omalla autolla.

Lue myös:

Päästöjä lisäävällä lakimuutoksella yritetään laskea väliaikaisesti polttoaineiden pumppuhintoja – ministeriöillä eriävät näkemykset

Bensan hinta kohosi uuteen ennätykseen – polttoaineen säästämisen Suomen mestari kertoo voittavat vinkkinsä, joilla jokainen voi säästää

Miten olet reagoinut kallistuneeseen mökkireissuun? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 23. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme