Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Valelähihoitaja huijasi hoivakotia ja käytti vanhuksen pankkikorttia omiin menoihinsa – vaaditaan ehdollista ja sakkoja

Nainen toimitti syyttäjän mukaan työnantajalleen väärennetyn tutkintotodistuksen sen jälkeen, kun työnantaja oli toistuvasti pyytänyt todistusta nähtäväksi.

Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä
Naisen epäillään käyttäneen luvatta asukkaan pankkikorttia omiin ostoksiinsa 1 500 euron edestä. Arkistokuva.
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähihoitajana ilman virallista pätevyyttä työskennelleen naisen syytteitä käsiteltiin keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan nainen oli pohjoispohjalaisen kunnan hoivakodin rekrytointitilanteessa kertonut lähihoitajaopintojensa olevan loppuvaiheessa.

Vuonna 2016 nainen syyttäjän mukaan erehdytti työnantajaa kertomalla valheellisesti, että olisi suorittanut opintonsa loppuun. Näin ei kuitenkaan ollut, ja lopulta nainen syyttäjän mukaan toimitti työnantajalleen väärennetyn tutkintotodistuksen sen jälkeen, kun työnantaja oli toistuvasti pyytänyt todistusta nähtäväksi.

Syyttäjän mukaan nainen sai valheellisin perustein kymmenientuhansien eurojen arvosta palkkatuloja ja taloudellisia etuja vuosien 2016–2018 aikana. Naisen syytetään myös kavaltaneen yhden hoivakodin asukkaan varoja.

Myöntää tutkintotodistuksen väärentämisen

Syyttäjän mukaan nainen käytti luvatta asukkaan pankkikorttia omiin ostoksiinsa yhteensä 1 500 euron arvosta. Syyttäjä vaatii naiselle vähintään 1,5 vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja 90 päiväsakkoa.

Häntä syytetään muun muassa törkeästä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessaan nainen kiistää syyllistyneensä törkeään petokseen, mutta myöntää työskennelleensä lähihoitajana epäpätevänä kuitenkin niin, että työnantaja olisi ollut tietoinen hänen opintojensa tilanteesta.

Nainen myöntää vastauksessaan väärentäneensä tutkintotodistuksen. Hoivakodin asukkaan pankkikortin käytössä nainen katsoo syyllistyneensä perusmuotoiseen kavallukseen.

Suosittelemme