Hyppää sisältöön

Ukrainan sota varjostaa huomenna alkavaa Brics-maiden huippukokousta – Venäjä tiivistää yhteistyötään Kiinan ja Intian kanssa

Kiina arvosteli kovasanaisesti länsimaiden Venäjälle asettamia pakotteita ja sanoi niiden johtavan katastrofiin.

Brics-maiden johtajat tapasivat Brasiliassa marraskuussa 2019. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Petri Burtsoff

Kehittyvien talouksien Brics-ryhmä kokoontuu huomenna virtuaaliseen huippukokoukseen Ukrainan sodan varjossa.

Brics-ryhmään kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka.

Huippukokouksen alla sekä Kiina että Venäjä ovat pitäneet länsimaita arvostelevia puheenvuoroja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi videoviestissään Brics Business Forum -tapahtumassa, että Brics-maat ovat Venäjälle yhä tärkeämpiä nyt kun länsimaiden sille asettamat pakotteet ajavat sen lisäämään taloudellista yhteistyötään muihin maihin.

Putin kertoi Venäjän lisänneen öljynvientiä Kiinaan ja Intiaan. Lisäksi Venäjä aikoo Putinin mukaan lisätä kiinalaisten autojen tuontia sekä houkutella maahan intialaisia kauppaketjuja.

Putin myös kertoi, että Brics-maat kehittävät yhteistä maksujärjestelmää. Putinin mukaan Brics-maat ovat myös aikeissa perustaa oman yhteisen reservivaluutan.

Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan arvosteli Venäjän vastaisia pakotteita, ja sanoi niiden johtavaan katastrofiin.

– Faktat ovat osoittaneet, että pakotteet ovat kaksiteräinen miekka, Xi sanoi Brics Business Forumin avajaispuheenvuorossaan.

Xi myös arvosteli sotilaallisten liittoumien laajentumista, muttei täsmentänyt viittasiko hän tällä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemuksiin.

Kiinan valtiollinen media ylisti (siirryt toiseen palveluun) Brics-maita, jotka yhdessä muodostavat lähes neljänneksen koko maailman bruttokansantuotteesta, siitä että ne ovat luoneet "kansainvälisen yhteistyön mallin, joka ei pohjaudu länsimaiseen tyyliin, muotoon ja periaatteisiin."

Lue lisää:

Yhdysvaltain ja Kiinan puolustusministerit tapaamassa vihdoin kasvotusten – ilmapiiri on jäätävä Taiwanin takia

Suurvallat kilpailevat vaikutusvallasta Tyynenmeren piskuisissa saarivaltioissa – nyt aluetta koluaa Kiina, viikko sitten Biden vieraili Aasiassa

Yhdysvallat sai Japanista ja Australiasta tukea Venäjää vastaan, Intia pidättyi edelleen tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Suosittelemme sinulle