Hyppää sisältöön

Katso NHL-finaalin voittomaali, joka hämmensi kentällä olleetkin – Coloradon Kadri palasi kaukaloon, nousi heti sankariksi Lehkosen syötöstä

Colorado Avalanche on voiton päässä Stanley Cupista. Vierasjoukkue voitti Tampa Bayn loppuottelusarjan 4. ottelussa jatkoerässä maalein 3–2. Voittomaalin laukoi Nazem Kadri ajassa 72.02.

Nazem Kadri ratkaisee jatkoerässä 4. finaalin
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampa Bay Lightning ja Colorado Avalanche tahkosivat neljättä finaaliaan pitkän kaavan kautta torstain aamuyönä Suomen aikaa. Loppuottelu Tampassa venyi jatkoerään saakka, toista kertaa finaalisarjan aikana.

Jatkoerässä sankariksi nousi Coloradon hyökkääjä Nazem Kadri. Kanadalaishyökkääjä pääsi jatkoerässä karkuun Tampan puolustukselta ja nokikkain kotijoukkueen maalivahti Andrei Vasilevskin kanssa. Kadri nosti kiekon komeasti aivan maalin kattoon, jossa kiekko piiloutui verkon ja yläriman tukipalkin väliin.

Pelaajat ja tuomaritkin ihmettelivät hetken, mihin peliväline oli kadonnut. Coloradon puolustaja Bowen Byram kuitenkin riensi osoittamaan kiekkoa ja räjäytti vierasjoukkueen hurjaan juhlintaan. Colorado johtaa finaalisarjaa nyt voitoin 3–1 ja Stanley Cupin voitto on sille katkolla kotiottelussa Denverissä.

Voit katsoa voittomaalin jutun pääkuvan paikalta olevalta videolta. Alla olevasta twiitistä näet, kuinka Mikko Rantanen ja kumppanit luistelevat tuulettaen ohi "missattua maalipaikkaa" manaavan Kadrin. Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Tampa Bayn valmentajan mielestä voittomaalia ei olisi pitänyt hyväksyä

Voittomaali herätti keskustelua ottelun jälkeen. Molemmilla joukkueilla oli vaihto kesken ja kaukalossa oli ylimääräisiä pelaajia. Ottelun jälkeen jopa pöytäkirjaan oli merkattu, että Coloradolla oli kuusi kenttäpelaajaa jäällä, kun maali syntyi.

– Sydämeni särkyy pelaajien puolesta. Meidän luultavasti pitäisi vielä pelata, Tampa Bayn päävalmentaja Jon Cooper sanoi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Cooper ei halunnut kommentoida tilannetta enempää. Hän yritti pitää tunteensa kurissa.

Coloradon kuudes kentällä ollut pelaaja oli Nathan MacKinnon, jonka tilalle Kadri hyppäsi vaihdosta.

MacKinnon oli maalin syntyessä vaihtopenkin vieressä menossa vaihtoon. Sääntöjen mukaan pelaajaa ei lasketa kentällä olevaksi, jos hän on viiden jalan (noin puolentoista metrin) päässä vaihtoaitiosta lentävän vaihdon aikana, ja hänet korvannut vaihtopelaaja on jo jäällä.

Sääntöjen mukaan Coloradolla ei siis ollut liikaa pelaajia jäällä. Myös Tampa Baylla oli hetkeä aiemmin seitsemän pelaajaa samanaikaisesti kaukalossa lentävän vaihdon takia.

Kadrilla unelmapaluu kaukaloon

Kadri palasi Avalanchen pudotuspelikokoonpanoon vasta torstaina ja pelasi 4. finaalissa ensimmäisen ottelunsa sarjassa. Kadri on kärsinyt aiemmin pudotuspeleissä tulleesta käsivammasta.

Coloradon suomalaisista Mikko Rantanen ylsi pisteille annettuaan maalisyötön vieraiden 1–1-tasoitusmaaliin. Syöttöpiste oli Rantaselle jo kahdeksas finaalisarjassa.

– Aloimme kolmannessa erässä ja jatkoilla pelaamaan sillä tavalla, miten pelasimme toisessa finaalissa (Colorado voitti pelin 7–0). Tänään ensimmäisessä erässä olimme hieman jaloissa, mutta onneksi tasoitimme toisessa. Saimme siitä ja toisesta tasoituksesta uskoa. Emme ole kuitenkaan voittaneet mitään vielä, hommat jatkuvat, Rantanen sanoi Yle Urheilulle Tampan areenan koppikäytävällä.

Artturi Lehkoselle neljäs finaali oli alkuun hieman synkempi. Lehkonen oli jäällä Tampan avausmaalin aikana, minkä myötä hänen plusmiinus-tilastonsa painui finaaleissa jo lukemaan -6. Lopulta suomalaishyökkääjä pääsi juhlimaan, syötettyään Kadrin voittomaalin.

Molempien tähtipelaajat heräilivät

Tampa Bay onnistui tekemään 4. loppuottelussa ensimmäisen kerran ottelun avausmaalin sarjassa ja se tulikin nopeasti. Punalamppu syttyi Coloradon maalivahdin Darcy Kuemperin selän takana vain 36 sekunnin pelin jälkeen. Tampan Anthony Cirellin irtokiekosta iskemä maali herätti myös kyseenalaistusta, sillä Kuemperin maski putosi päästä Erik Cernakin laukauksen myötä.

NHL:n sääntöjen mukaan jos maalivahdin maski putoaa välittömän maalipaikan yhteydessä ilman vastustajan pelaajan tekemää kontaktia, peliä ei vihelletä poikki. Siksi maali hyväksyttiin, eikä Colorado haastanut sitä.

Cirellin avausmaalin voit katsoa alla olevalta videolta.

Avauserästä huomioitavaa oli myös pelin hurja vauhti. Kun edellisen pelin ensimmäinen erä venyi yli 45-minuuttiseksi, torstaina aika lensi kuten joukkueet jäällä. Molemmat joukkueet painoivat kaasu pohjassa, mikä palveli hieman enemmän Coloradoa. Tampa Bay joutui turvautumaan monesti kiekon turvallisempaan luopumiseen Avalanchen paineistaessa.

Toisessa erässä Tampa kykeni paremmin kontrolloimaan Coloradon paineistamista. Lightning kykeni käyttämään lyhyttä vaihtomatkaansa hyökkäyssuuntaan paremmin hyödyksi ja sai aikaiseksi omia pitkiä pyörityksiään.

Hyvä esimerkki tästä nähtiin erän loppupuolella, kun kotijoukkue pyöritti jatkuvalla sykkeellä lyhyttä vaihtoaan ja sai Coloradon jatkuvasti puolustamaan. Vierasjoukkueen tähtipuolustaja Cale Makar joutui pelaamaan noin kahden minuutin vaihdon putkeen ja oli silminnähden aivan puhki.

Maalit syntyivät muiden supertähtien kautta. Nathan MacKinnon onnistui tekemään Coloradolle ensimmäisen maalinsa finaalisarjassa, kun hän ohjasi Rantasen vedon luistimella maaliin ylivoimalla. Tampa Bayn puolella ruotsalaispuolustaja Victor Hedman heräsi myös sarjaan mukaan ja livautti Tampan 2–1-johtomaalin rystyllä ohi Kuemperin.

Kolmas erä oli alkuun Coloradon, lopussa Tampa Bayn. Vierasjoukkue sai kuitenkin aikaiseksi tärkeimmän, eli tasoitusmaalin. Andrew Coglianon kimmottama tasoitusosuma riitti viemään lopulta ottelun jatkoerään saakka.

Voit katsoa kaikki neljännen finaalin maalit alla olevalta maalikoosteelta. Sarjan viides loppuottelu pelataan lauantain aamuyönä kello 3.00 Suomen aikaa. Yle näyttää finaalin tuttuun tapaan suorana lähetyksenä.

Lue myös:

Artturi Lehkonen oksenteli toisen NHL-finaalin aikana ja ottelun jälkeen – isä kertoo, että pojan vatsataudin syynä on ruokamyrkytys

Tampa Bay murskavoittoon NHL:n finaaleissa – katso, miten maalivahti Andrei Vasilevski nollasi saman Colorado-hyökkääjän kolmessa eri tilanteessa

Suosittelemme