Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Lapin Pellossa kahta K-markettia vetävä kauppias Tiina-Mari Enbuska päätyi kesän alussa vetoamaan vanhempiin somessa, että he puhuisivat kotona lasten kanssa siitä, että alaikäinen ei voi ostaa kaupasta edes “nollaolutta”.
– Halusimme tuoda myös vanhempien tietoon, että tämmöistä kokeilua ilmenee, Enbuska kertoo.
Hänen mukaansa jo edellisenä kesänä alaikäiset, lähinnä alakouluikäiset lapset olivat kokeilleet käydä ostamassa alkoholitonta olutta.
Laki kieltää myymästä alaikäisille juomia, joissa on alkoholia yli 1,2 prosenttia. Valtaosa marketeista noudattaa Suomessa kuitenkin myös Päivittäistavarakaupan yhdistyksen (PTY) suositusta, jonka mukaan alaikäisille ei myytäisi edes juomia, joissa on vähänkään alkoholia.
Alkoholittomissa oluissa on nimestään huolimatta usein alkoholia. Prosenttiosuudet vaihtelevat 0,0–0,5:n välillä.
Onko porttiteoriassa perää?
Psykiatrian erikoislääkäri ja päihdelääkäri Jonna Levola (HUS) toteaa, että kliinisesti katsottuna siinä on jotain perää, että alkoholittomalla tai vähän alkoholia sisältävällä juomalla totuttelu voi johtaa vahvemmilla aineilla kokemusten hakemiseen.
– Mutta täytyy muistaa, että tämä on valikoitunut joukko, joille päihteiden käytöstä muodostuu merkittävä ongelma.
Hän on työssään kuitenkin nähnyt, että päihteiden käytön alkuvaiheessa esimerkiksi tupakointi on hyvin tavallista.
– Voi olla myös mahdollisesti lääkkeiden väärinkäyttöä muiden päihteiden ohella ja sitten se käyttö pikkuhiljaa ikäänkuin monimuotoistuu.
Ördäys on out
Kyselykierroksen mukaan Pellon ympäristökuntien kauppaliikkeissä alkoholittomia tai vähän alkoholia sisältäviä oluita tai siidereitä ei ilmiöksi asti ole alaikäiset kyselleet.
Kemissä nuorisotyöstä vastaava nuorisosihteeri Tanja Paaso-Rantala ei myöskään tunnista sellaista ilmiötä, että kaupungilla heiluttaisiin “nollaoluiden” kanssa yrittäen esittää sen olevan jotain väkevämpää. Hän arvelee ilmiön olevan enemmän “lasten kokeilunhalua”.
Paaso-Rantalan mukaan nuorison hallusta löytyy usein joko tosi vahvaa alkoholia tai sitten alkoholista kieltäydytään kokonaan.
Myös Jonna Levola sanoo tilastojen kertovan, että moni nuori valitsee selkeästi täysin alkoholittoman linjan.
– Nuorten alkoholinkäyttö ja humalahakuinen juominen ovat viimeisen 10–15 vuoden aikana vähentyneet.
Levolan mukaan asenne alkoholia ja tupakkaakin kohtaan on osalla nuorista hyvin kielteinen.
– Se ei ole enää siistiä, eikä mitenkään tavoiteltavaa.
Levola kuitenkin muistuttaa, että lapset ja nuoret mallioppivat vanhemmiltaan, ja kun 90 prosenttia suomalaisaikuisista käyttää alkoholia, niin esimerkkejä löytyy.
– Tavallaan se, että kun jotakin tarkoitusta se alkoholi palvelee aikuisilla, niin on kauhean ymmärrettävää, että nuoret ovat siitä kiinnostuneita.
Levola muistuttaa, että ihmiset eroavat jo geneettiseskikin toisistaan ja osalla alttius jäädä koukkuun on suurempi, mikä on hyvä tiedostaa.
– Jos esimerkiksi suvussa on alkoholiriippuvuutta ja mittavasti ongelmia, on hyvin mahdollista, että on keskivertoa korkeampi riski siihen, että voi tulla ongelmia päihteiden käytön jatkuessa. Hereillä olo sen kanssa on hyvä pitää.
Keskustelu pelottelua tehokkaampaa
Nuorten kanssa työskentelevä Tanja Paaso-Rantala haluaa painottaa, että aikuisella pitäisi aina herätä kysymys “miksi?”, kun alaikäinen kiinnostuu kokeilemaan, vaikkakin vain alkoholitonta olutta.
– Miksi limsa ei riitä? Kyllä siinä kohtaa olisi keskustelemisen paikka, Paaso-Rantala pohtii.
Aikuisten parissa päihdetyötä tekevä Jonna Levola näkee avoimen keskustelun olevan avainasemassa valistustyössä ja on sitä mieltä, että ehkäisevässä päihdetyössä on menty viime vuosina kovasti eteenpäin.
– Semmoinen vanhan mallin pelottelu, että jos katsotkin kannabissätkää kohti, niin pian olet turmion tiellä ja elämä on menetetty. Nuoret näkee hyvin sen läpi, että eihän tämä pidä paikkaansa. Aito keskustelu on tärkeää.
Myös vanhempiin vedonnut kauppias Tiina-Mari Enbuska näkee kaupan laittaman somepostauksen kasvatuksellisena asiana.
– Itselläkin on alakouluikäisiä lapsia, eikä se olisi minustakaan mukavan näköistä, että joku lapsista seisoisi kaupan edessä alkoholiton olut kädessään. Ne tölkithän ovat monet ihan samannäköisiä kuin ne alkoholia sisältävätkin.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta juhannuspäivän iltaan kello 23 saakka.
Lue myös: