Hyppää sisältöön

Alaikäiset yrittivät ostaa alkoholitonta olutta, kauppa vetosi vanhempiin somessa – päihdelääkäri: On ymmärrettävää, että nuoria kiinnostaa

Pellolaiskauppias joutui miettimään, miten suhtautua alaikäisten oluenostoyrityksiin, vaikka kyseessä olikin alkoholiton tuote. 

Kauppias täydentää hyllyä.
Tiina-Mari Enbuskan kaupoissa osalle henkilökunnasta oli epäselvää, miten puhtaasti nolla prosenttia alkoholia sisältävien oluiden kohdalla menetellään ja siksi liikkeissä päädyttiin vetämään tiukka linja kaikissa tuotteissa. Kuva: Ari Hursti / Yle
Kati Siponmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lapin Pellossa kahta K-markettia vetävä kauppias Tiina-Mari Enbuska päätyi kesän alussa vetoamaan vanhempiin somessa, että he puhuisivat kotona lasten kanssa siitä, että alaikäinen ei voi ostaa kaupasta edes “nollaolutta”.

– Halusimme tuoda myös vanhempien tietoon, että tämmöistä kokeilua ilmenee, Enbuska kertoo.

Hänen mukaansa jo edellisenä kesänä alaikäiset, lähinnä alakouluikäiset lapset olivat kokeilleet käydä ostamassa alkoholitonta olutta.

Laki kieltää myymästä alaikäisille juomia, joissa on alkoholia yli 1,2 prosenttia. Valtaosa marketeista noudattaa Suomessa kuitenkin myös Päivittäistavarakaupan yhdistyksen (PTY) suositusta, jonka mukaan alaikäisille ei myytäisi edes juomia, joissa on vähänkään alkoholia.

Alkoholittomissa oluissa on nimestään huolimatta usein alkoholia. Prosenttiosuudet vaihtelevat 0,0–0,5:n välillä.

Onko porttiteoriassa perää?

Psykiatrian erikoislääkäri ja päihdelääkäri Jonna Levola (HUS) toteaa, että kliinisesti katsottuna siinä on jotain perää, että alkoholittomalla tai vähän alkoholia sisältävällä juomalla totuttelu voi johtaa vahvemmilla aineilla kokemusten hakemiseen.

– Mutta täytyy muistaa, että tämä on valikoitunut joukko, joille päihteiden käytöstä muodostuu merkittävä ongelma.

Hän on työssään kuitenkin nähnyt, että päihteiden käytön alkuvaiheessa esimerkiksi tupakointi on hyvin tavallista.

– Voi olla myös mahdollisesti lääkkeiden väärinkäyttöä muiden päihteiden ohella ja sitten se käyttö pikkuhiljaa ikäänkuin monimuotoistuu.

Ördäys on out

Kyselykierroksen mukaan Pellon ympäristökuntien kauppaliikkeissä alkoholittomia tai vähän alkoholia sisältäviä oluita tai siidereitä ei ilmiöksi asti ole alaikäiset kyselleet.

Kemissä nuorisotyöstä vastaava nuorisosihteeri Tanja Paaso-Rantala ei myöskään tunnista sellaista ilmiötä, että kaupungilla heiluttaisiin “nollaoluiden” kanssa yrittäen esittää sen olevan jotain väkevämpää. Hän arvelee ilmiön olevan enemmän “lasten kokeilunhalua”.

Paaso-Rantalan mukaan nuorison hallusta löytyy usein joko tosi vahvaa alkoholia tai sitten alkoholista kieltäydytään kokonaan.

Myös Jonna Levola sanoo tilastojen kertovan, että moni nuori valitsee selkeästi täysin alkoholittoman linjan.

– Nuorten alkoholinkäyttö ja humalahakuinen juominen ovat viimeisen 10–15 vuoden aikana vähentyneet.

Levolan mukaan asenne alkoholia ja tupakkaakin kohtaan on osalla nuorista hyvin kielteinen.

– Se ei ole enää siistiä, eikä mitenkään tavoiteltavaa.

Kemiläinen Tuomas Marjanen, 27: "En varmasti lähe mökkijuhannuksiin selvinpäin" – Päihdelääkärin mukaan ördäys ei ole enää cool
Juhannus, tuo keskikesän ja yöttömän yön juhla, tuppaa suomalaisilla olemaan aika humalahakuinen. Kemiläinen Tuomas Marjanen ,27, muistelee, että kalja maistui ensialkuun pahalta, mutta juoda piti – tai olla juovinaan. Päihdelääkäri Jonna Levola sanoo nuorten juomisen vähentyneen viime vuosina. Kuuntele Kati Siponmaan toimittama juttu.

Levola kuitenkin muistuttaa, että lapset ja nuoret mallioppivat vanhemmiltaan, ja kun 90 prosenttia suomalaisaikuisista käyttää alkoholia, niin esimerkkejä löytyy.

– Tavallaan se, että kun jotakin tarkoitusta se alkoholi palvelee aikuisilla, niin on kauhean ymmärrettävää, että nuoret ovat siitä kiinnostuneita.

Levola muistuttaa, että ihmiset eroavat jo geneettiseskikin toisistaan ja osalla alttius jäädä koukkuun on suurempi, mikä on hyvä tiedostaa.

– Jos esimerkiksi suvussa on alkoholiriippuvuutta ja mittavasti ongelmia, on hyvin mahdollista, että on keskivertoa korkeampi riski siihen, että voi tulla ongelmia päihteiden käytön jatkuessa. Hereillä olo sen kanssa on hyvä pitää.

Lue myös: Sober curious -trendi näkyy Alkossakin: Litramyynti laski, mutta alkoholittomien juomien kauppa kasvoi reilusti

Keskustelu pelottelua tehokkaampaa

Nuorten kanssa työskentelevä Tanja Paaso-Rantala haluaa painottaa, että aikuisella pitäisi aina herätä kysymys “miksi?”, kun alaikäinen kiinnostuu kokeilemaan, vaikkakin vain alkoholitonta olutta.

– Miksi limsa ei riitä? Kyllä siinä kohtaa olisi keskustelemisen paikka, Paaso-Rantala pohtii.

Aikuisten parissa päihdetyötä tekevä Jonna Levola näkee avoimen keskustelun olevan avainasemassa valistustyössä ja on sitä mieltä, että ehkäisevässä päihdetyössä on menty viime vuosina kovasti eteenpäin.

– Semmoinen vanhan mallin pelottelu, että jos katsotkin kannabissätkää kohti, niin pian olet turmion tiellä ja elämä on menetetty. Nuoret näkee hyvin sen läpi, että eihän tämä pidä paikkaansa. Aito keskustelu on tärkeää.

Myös vanhempiin vedonnut kauppias Tiina-Mari Enbuska näkee kaupan laittaman somepostauksen kasvatuksellisena asiana.

– Itselläkin on alakouluikäisiä lapsia, eikä se olisi minustakaan mukavan näköistä, että joku lapsista seisoisi kaupan edessä alkoholiton olut kädessään. Ne tölkithän ovat monet ihan samannäköisiä kuin ne alkoholia sisältävätkin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta juhannuspäivän iltaan kello 23 saakka.

Lue myös:

Pienpanimot tekevät nyt myös vishyä ja jääteetä – Oluen rinnalle kehitetään alkoholittomia tuotteita vastaamaan kasvavaan kysyntään

Tarkkana alkoholittoman oluen kanssa – Alkoholittomasta ei ole urheilujuomaksi, eivätkä kaikki alkoholittomat oluet sovi alkoholiongelmaisille

Helsinkiin suunnitteilla täysin alkoholiton klubi – DJ:n mukaan ainakin Daruden Sandstorm vetää väen tanssilattialle myös selvin päin

Suosittelemme