Hyppää sisältöön

Alkoholittomien juomien suosio nousee yhä – kysyntä kasvattaa tarjontaa ja tarjonta kysyntää

Alkon toukokuun tilaston mukaan alkoholittomien juomien litramyynti kasvoi, alkoholijuomien myyntimäärä puolestaan laski.

moktail on alkoholiton drinkki
Alkoholittomista drinkeistä saa maistuvia ja näyttäviä siinä missä alkoholipitoisistakin. Koristeluun ja maustamiseen voi käyttää esimerkiksi kauden marjoja tai hedelmiä. Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Pirkko Kukko-Liedes
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholittomien juomien suosion kasvu jatkuu Lapissakin selvästi. Lapin Alkoissa alkoholittomien juomien litramyynti kasvoi viime kuussa yli 14 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Viime vuoden alkuun nähden kasvua on vielä hiukan enemmän.

Suuntaus on maanlaajuinen: viime vuonna Alkon myymien alkoholittomien tuotteiden myynti kasvoi 17 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen nähden.

Viime kuun tilaston mukaan alkoholittomien litramyynti koko maassa oli yli kymmenen prosenttia isompi kuin vuosi sitten toukokuussa. Alkoholijuomien myyntimäärä Alkossa puolestaan laski.

"Tuotteiden laatu on viime vuosina parantunut huimasti"

Alkoholittomien juomien yleistymisessä on taustalla positiivinen noidankehä. Kun kysyntä on alkanut kasvaa, valikoimaa on lisätty ja monipuolistettu. Kun tarjonta paranee, se lisää kysyntää.

– Alkoholittomien tuotteiden laatu on viime vuosina parantunut huimasti. Selvästi niihin on alettu panostaa, sanoo Alkon Kemin ja Keminmaan myymälöiden palvelupäällikkö Hanna Juusola.

Myös tuotteiden kirjo on nykyään laaja. Alkolla on valikoimassaan jo lähes 300 alkoholitonta tuotetta.

– Valikoima on jo todella monipuolinen. Alkoholittomia versioita on melkein joka lähtöön, Juusola sanoo.

Moni haluaa tarjota vaikkapa juhlissa maistuvan alkoholittoman vaihtoehdon tekemättä asiasta numeroa tai alleviivaamatta, onko kyseessä alkoholiton ja alkoholillinen versio.

– Ennen vanhaan ei ole vaihtoehtoja välttämättä ollut tai niitä ei tarjottu, mutta nykyään lasista voi löytyä yhtä lailla vaikka kuohuvaa tai drinkki alkoholittomana versiona, Hanna Juusola sanoo.

Kuuntele Hanna Juusolan haastattelu:

Lisää aiheesta:

Alkoholiton drinkki kesäjuhliin – katso ohjeet mocktailin tekoon

Alkoholittomien juomien suosio jatkaa kasvuaan – juhlajuoma syntyy Tervolassa pyhästä yrtistä ja pakkasenpuremista karpaloista

Pienpanimot tekevät nyt myös vishyä ja jääteetä – Oluen rinnalle kehitetään alkoholittomia tuotteita vastaamaan kasvavaan kysyntään

Suosittelemme