Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjät päätti: totuus- ja sovintokomission työ jatkuu

Saamelaiskäräjät käsitteli totuus- ja sovintoprosessin jatkoa kokouksessaan torstaina. Kuulemisten, usean tunnin keskustelun ja yli kahden tunnin neuvottelutauon jälkeen saamelaiskäräjät päätti täysistunnossaan kuitenkin jatkaa saamelaisten totuus- ja sovintoprosessia.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäsenet ovat kokoontuneet pyöreän pöydän ääreen Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen. Puhujanpöntön takana puheenvuoroa pitää Juha Guttorm.
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio kokoontui ensimmäisen kerran joulukuussa 2021. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Xia Torikka,
Linda Tammela,
Sari Hirvasvuopio
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin työ jatkuu. Saamelaiskäräjien täysistunto päätti asiasta torstai-iltana.

Täysistunto käsitteli aihetta pitkään kokouksessaan. Se kuuli totuus- ja sovintokomission komissaareja prosessin haasteista ja työn tähänastisista vaiheista.

Kuulemisten jälkeen saamelaiskäräjien jäsenet keskustelivat useita tunteja komission jatkosta, jonka jälkeen he pitivät yli kahden tunnin mittaisen neuvottelutauon. Neuvottelujen lopputuloksena saamelaiskäräjät kannattaa totuus- ja sovintoprosessin jatkoa.

Aiotusta poiketen täysistunto ei kuitenkaan nimennyt uusia komissaareja tehtävän jättäneiden tilalle, vaan palaa elokuussa asiaan ylimääräisessä kokouksessa.

Komission alkuperäinen kokoonpano hajosi keväällä

Viime lokakuussa perustettu saamelaisten ja valtion välinen totuus- ja sovintokomissio on kohdannut työssään suuria haasteita.

Luottamustyönsä jätti keväällä kaksi saamelaiskäräjien nimeämää komissaaria, Miina Seurujärvi ja Heikki J. Hyvärinen. Myös sihteeristön toimintaa johtanut pääsihteeri Anni-Kristiina Juuso irtisanoutui työstään. Tämä kaikki on ehtinyt tapahtua vain puoli vuotta kestäneen työn jälkeen. Saamelaiskäräjien torstaisessa kokouksessa kerrottiin, että myös yksi sihteeristön kolmesta suunnittelijasta on ilmoittanut jättävänsä työnsä.

Komissiossa ovat yhä mukana valtion nimeämät jäsenet Hannele Pokka ja Kari Mäkinen sekä kolttien kyläkokouksen nimeämä jäsen Irja Jefremoff.

Saamelaiskäräjät kutsui täysistuntoonsa kuultavaksi kaikki viisi totuus- ja sovintokomissioon aluksi nimettyä jäsentä. Paikalle oli kutsuttu myös sihteeristön suunnittelijat ja työstään irtisanoutunut pääsihteeri.

Suosittelemme