Hyppää sisältöön

Presidenttiparin lapsesta ja Marinista otetut kuvat otetaan Julkisen sanan neuvoston käsittelyyn

Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä. JSN:n puheenjohtajan mukaan presidenttiparin kuvan käsittelylle on laajemmat perusteet.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen.
JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen päätti presidenttiparin kuvan ottamisesta käsittelyyn keskiviikkona. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Olli-Pekka Toivanen,
STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ottaa käsittelyyn presidenttiparin 4-vuotiaasta lapsesta julkaistut kuvat. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen päätti asiasta eilen keskiviikkona, kerrotaan JSN:n tiedotteessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä ja rouva Jenni Haukiosta lapsensa kanssa urheilukisoissa otettuja kuvia kanssa julkaistiin useassa suomalaisessa mediassa viime viikolla. Myös Yle julkaisi tapahtumassa otetun kuvan.

JSN:lle on tehty aiheesta kaksi kantelua, jotka molemmat kohdistuvat Iltalehteen. JSN pyytää kanteluihin vastausta Iltalehden lisäksi Lehtikuva-kuvatoimiston omistavalta STT:ltä. Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä, eikä presidenttipari ole kannellut asiasta.

Niinistö vetosi Iltalehden haastattelussa JSN:n periaatelausumaan, joka koskee lasten kuvaamista. Presidentti myös kehotti mediaa käymään kohdan tulkinnat lävitse JSN:n ja median välillä.

JSN teki 2014 periaatelausuman, jonka mukaan alle 7-vuotiaiden lasten haastatteluun ja kuvaamiseen tarvitaan aina lupa. JSN:n Hyvönen oli kuitenkin Iltalehden haastattelussa sitä mieltä, että tilanne on tässä tapauksessa eri, sillä presidenttiparin lapsi ei ollut subjektina, toimijana jutussa.

Lisäksi journalistin ohjeiden kohdat 29 ja 30 ohjeistavat, että julkisella paikalla tapahtuvaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman, että lupia täytyy kysellä.

Puheenjohtaja harkitsee myöhemmin, laajennetaanko käsittely koskemaan myös muita medioita. Käsittelyn keskiössä tulee olemaan lapsen yksityisyyden suoja.

Puheenjohtaja päätti ottaa JSN:n käsittelyyn myös kantelun Seiskan julkaiseman kuvan pääministeri Sanna Marinista. Salaa otettu valokuva ja kuvan saatesanat korostavat pääministerin takapuolta, ja kuvan julkaiseminen on herättänyt vilkasta julkista keskustelua.

Marin on myös vedonnut Niinistön tapauksen yhteydessä nelivuotiaan lapsensa yksityisyyden puolesta. Marinin mukaan he eivät miehensä kanssa anna lupaa lapsen kuvaamiseen tai kuvien julkaisuun.

Kantelu käsitellään ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta. Kantelun kerrotaan olevan yksityishenkilön tekemä, eikä Marin itse ole kannellut asiasta.

Tavanomaisesti JSN edellyttää, että yksityisyyden suojaa koskeville kanteluille on asianomaisen suostumus. Puheenjohtaja katsoo, että presidenttiparista otetun kuvan käsittelylle on edellytykset, sillä asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ja myös Niinistö on julkisuudessa ehdottanut aihepiiristä käytävän keskustelua mediassa ja JSN:ssa.

JSN:n päätöksiä on odotettavissa aikaisintaan 31.8. pidettävässä kokouksessa.

Oikaisu 25.6.2022 kello 11.15: Juttuun oikaistu virheellinen tieto siitä, että Seiska olisi julkaissut kuvan pääministeri Sanna Marinista lapsensa kanssa. Lisäksi korjattu kohtaa, missä yhteydessä Marin vetosi nelivuotiaan lapsensa yksityisyyden puolesta.

Lue lisää:

Presidenttiparin pojan kuvan julkaisusta tehty kantelu Julkisen sanan neuvostoon

Pääministeri Marin vetosi Twitterissä lapsensa yksityisyyden puolesta – professori: "Olisi hyvä, että vanhempien toivetta kunnioitettaisiin"

Suosittelemme sinulle