Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi yleisen aborttioikeuden – selvitimme vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin abortin tulevaisuudesta Yhdysvalloissa

Korkeimman oikeuden historiallisen päätöksen johdosta Yhdysvaltain osavaltiot voivat nyt itse määritellä lainsäädäntönsä raskaudenkeskeytykseen. Noin puolessa osavaltioista oikeus aborttiin säilyy, noin puolessa osavaltioista ei.

Mielenosoittajat olivat koolla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä.
Ilmari Reunamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina Yhdysvalloissa lähes 50 vuotta kansallisen aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen nimeltään Roe vastaan Wade.

Viisi korkeimman oikeuden kuudesta republikaanipresidenttien nimittämästa tuomarista äänesti päätöksen kumoamisen puolesta. Kolme demokraattipresidenttien nimittämää tuomaria äänestivät aborttioikeuden ylläpitämisen puolesta, joten äänestystulos oli 5–4.

Kokosimme vastauksia keskeisiin kysymyksiin korkeimman oikeuden historiallisen päätöksen seurauksista.

Kielletäänkö abortti kaikkialla Yhdysvalloissa?

Ei.

Jatkossa Yhdysvaltain 50 osavaltiosta jokainen voi itse määritellä lainsäädäntönsä abortin suhteen. Aiemmin Roe vastaan Wade -ennakkopäätös takasi abortin kaikkialla maassa.

Noin puolessa osavaltioista abortti pysyy laillisena myös tämän päivän päätöksen jälkeen. Etenkään maan länsi- ja itärannikoiden liberaaleissa osavaltioissa aborttioikeus ei ole uhattuna.

Missä päin Yhdysvaltoja abortti kielletään?

Noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista abortit kielletään tai aborttioikeutta rajoitetaan.

Yhdysvaltain eteläosan vahvasti konservatiivisista osavaltioista useimmat kieltävät abortin välittömästi, ja aborttiklinikat joutuvat sulkemaan ovensa heti. Yhteensä kolmellatoista republikaanien kontrolloimalla osavaltiolla oli valmiiksi säädettynä niin kutsuttu liipaisinlaki, joka kielsi abortit osavaltiossa heti korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

Tämän lisäksi esimerkiksi Floridan osavaltion odotetaan kaventavan aborttioikeutta merkittävästi, mutta ei kuitenkaan kieltävän aborttia täysin.

Yli puolet amerikkalaisista synnytysikäisistä naisista asuu osavaltioissa, joissa aborttioikeus kielletään tai sitä rajoitetaan voimakkaasti.

Voiko insestin tai raiskauksen uhri tehdä abortin?

Riippuu osavaltiosta. Monet konservatiiviset osavaltiot, kuten Alabama, Mississippi ja Texas, eivät ole kirjoittaneet lainsäädäntöönsä mitään poikkeuksia edes insestistä tai raiskauksesta seuranneille raskauksille. Myös tässä asiassa päätösvalta on nyt osavaltioilla itsellään.

Voiko abortin kieltäneessä osavaltiossa asuva keskeyttää raskautensa abortit sallivassa osavaltiossa?

Kyllä.

Moni abortit salliva osavaltio varautuu nyt siihen, että abortin kieltäneistä osavaltioista alkaa saapua suuria määriä raskaana olevia henkilöitä tekemään abortin. Joistakin Etelä-Yhdysvaltojen paikoista lähimmälle aborttiklinikalle voi olla satojen kilometrien matka.

Monet abortin kieltävissä osavaltioissa raskaana olevat saattavatkin jatkossa pyrkiä tekemään lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen tilaamalla aborttipillerin postitse abortit sallivasta osavaltiosta.

Abortit kieltävät osavaltiot saattavat puolestaan pyrkiä kieltämään aborttipillerien käytön osavaltion sisällä, mutta on epäselvää, onko osavaltioilla oikeutta kieltää aborttipillereiden tilaamisen osavaltioon.

Miksi oikeus aborttiin heikentyy, vaikka Valkoisessa talossa ja kongressissa valtaa pitävät aborttioikeutta kannattavat demokraatit?

Yhdysvaltain presidentillä on hyvin vähän valtaa maan aborttilainsäädäntöön, joten presidentti Joe Biden ei voi puuttua osavaltioiden aborttilainsäädäntöön.

Yhdysvaltain kongressi voisi sen sijaan säätää liittovaltion laajuisen aborttilain, mutta laki vaatisi senaatissa 60 senaattorin kannatuksen edetäkseen. Senaatissa sekä demokraateilla että republikaaneilla on 50 senaattoria, eikä aborttioikeutta ajavilla demokraateilla ole realistista mahdollisuutta kääntää tarpeeksi monen republikaanisenaattorin päätä.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit yhteiskuvassa.
Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on kuusi republikaanipresidentin nimittämää tuomaria ja kolme demokraattipresidentin nimittämää tuomaria. Kuva: Erin Schaff / AOP

Yhdysvaltain korkein oikeus on aborttikysymyksessä pääosassa, sillä korkein oikeus oli itse sallinut abortit kaikkialla Yhdysvalloissa vuoden 1973 päätöksellään. Kun oikeus nyt kumosi oman ennakkopäätöksensä, on valtaa aborttilakien suhteen eniten osavaltioiden kuvernööreillä sekä osavaltioparlamenteilla.

Keskustelu aborttioikeudesta on keskiössä ensi marraskuun välivaaleissa, kun monessa osavaltiossa kuvernööriksi on ehdolla aborttioikeutta kannattava demokraatti ja vastustava republikaani.

Juttua korjattu 24.6.2022 klo 22:40: Roe v Waden kumottiin äänin 5–4, ei 6–3.

Suosittelemme