Hyppää sisältöön

Ronja Salmen kolumni: Haluan oman huoneen, jonka saa lukkoon

Koronakriisi teki näkyväksi, ketä työelämän valtarakenteet suosivat. Naiset työskentelivät etätyöaikaan ruokapöydän äärestä, miehet sen sijaan työhuoneestaan. Nyt korona helpottaa, mutta oman rauhan merkitys ei ole kadonnut minnekään.

Kolumnisti Ronja Salmi.
Ronja Salmi

Koronan pahimman piikin jälkeen toimistojen käytävillä on hiljaista. Osa tietotyöläisistä ei aio enää koskaan palata avokonttorin mekkalaan. Ymmärtäähän sen. Kotona on rauhaa ja siellä saa aikaan.

Tai kuka nyt saa, ja kuka ei.

Suomessa on tutkittu koronakriisin vaikutuksia sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Yleinen johtopäätös on (siirryt toiseen palveluun), että koronakriisi paljasti yhteiskunnan olemassa olevat sukupuolittuneet rakenteet. Naisvaltainen hoitoala kuormittui eniten, yritystuista vain pieni osa meni naisvaltaisille aloille.

Epätasa-arvo näkyi myös tietotyössä. Etätöissä miehillä oli useammin käytössään työhuone tai muu työtila sekä paremmat työskentelyvälineet. Erityisesti lapsiperheissä naiset tekivät useammin töitä yhteisissä tiloissa, kuten ruokapöydän äärestä.

Nainen vietti aikansa keittiössä – läppärin kanssa tai ilman.

Jotain surullisen tuttua tässä on.

Puoli tuntia omaa aikaa ilman keskeytyksiä. Mitä sillä saisikaan?

Virginia Woolfin klassikkoessee Oma huone on niin usein lainattu, että sen mainitseminen turhauttaa. Mutta ilmeisesti omasta huoneesta pitää liki sata vuotta myöhemmin edelleen jankata, kun naiset yhä kirjoittavat ja työskentelevät yleisissä tiloissa.

Woolf sanoo naisten tarvitsevan oman huoneen ja omaa rahaa kirjoittaakseen. Oma huone on vastalause tilanteelle, jossa kirjoittavat naiset joutuvat työskentelemään asunnon jaetuissa huoneissa, saleissa, joissa työ on alituiseen altis keskeytyksille. Woolfin esseessä todetaan, että ”naisilla ei koskaan ole puolta tuntia…jota voisivat kutsua omakseen”.

Puoli tuntia omaa aikaa ilman keskeytyksiä. Mitä sillä saisikaan?

Esseessä Woolf kertoo Jane Austenista, joka kirjoitti koko uransa hälyn keskellä, saleissa ja oleskeluhuoneissa. Kirjailija joutui jatkuvasti piilottelemaan tekstiä uteliailta katseilta. Minkälainen Austenin klassikkoteos Ylpeys ja ennakkoluulo olisikaan ollut, jos hän olisi saanut antautua sille keskeytyksettä?

Valoisaa työtilaa luultiin usein kahvilaksi ja jengiä lappasi sisään vahingossa ja tarkoituksella.

Olen omassa työssäni toimittajana ja kirjailijana tietoisesti ottanut konkreettista tilaa. Aloitin työurani sillä ajatuksella, että läppärini oli työpaikkani, ja työskentelin ensimmäiset vuodet kotoa. Silloin ei puhuttu etätöistä, mutta koin kaikki nyt tutut haasteet.

Työpäivä ei kunnolla alkanut tai loppunut, vaan venyi ahdistavasti kaikista suunnista. Hankin pöytäpaikan jaetusta työhuoneesta, säpisevän Helsingin Kallion sydämestä.

Haasteeksi koitui juurikin säpinä. Valoisaa työtilaa luultiin usein kahvilaksi ja jengiä lappasi sisään vahingossa ja tarkoituksella. Aina joku oli vaihtamassa kuulumisia eteisessä tai verkostoitumassa keittiössä. Musaa soitettiin yleisen meiningin takia.

Hetken aikaa minulla oli paikka eräästä toisesta, varta vasten yhteiskäyttöä ajatellen suunnitellusta creative hubista, mutta se oli edellistäkin kakofonisempi kokemus. Jylhät puitteet tekivät tilasta kaikuisan ja tuolit oli suunniteltu oleskelua, ei pitkäaikaista työskentelyä varten. Ainut hiljainen tila oli puhelinkopin kokoinen huopalaatikko.

En tehnyt arvokiinteistössä edes yhtä kokonaista työpäivää, koska mikään siellä ei tukenut työskentelyä, vaan enemmänkin käyskentelyä jossain after work -tilaisuudessa.

Mitä korkeampi huonekorkeus, sitä enemmän uskon itseeni.

Päädyin lopulta perustamaan oman toimiston omilla säännöilläni. Säännöt ovat pitäneet ja ne ovat yksinkertaiset. On oltava ystävällinen muille kirjoittajille ja kunnioitettava hiljaisuutta. En ole Jane Austen, enkä haluakkaan olla, jos se tarkoittaa jatkuvia keskeytyksiä.

Silti – joskus edes oma toimisto ei riitä. Ehkä on niin, että kun tilaa on vähän saanut, sille tulee ahneeksi. Olen tässä suhteessa mieluusti ahne nainen.

Olen huomannut, että luovaa työtä varten, erityisesti sitä fiktiivistä romaania varten, josta Woolfkin kirjoittaa, todella tarvitsee hetkittäin ihan oman huoneen. Olen viime vuosina vuokrannut residenssihuoneita ja AirBnB-asuntoja. Mitä korkeampi huonekorkeus, sitä enemmän uskon itseeni.

Heikkona hetkenä, kun epäilen kykyjäni ja tehtäväni mielekkyyttä, huone kannattelee minua. Tila itsessään antaa luvan kirjoittaa.

Ehkä siksi ennen kirjoittamista tuleekin haaveille huoneesta, kuten Tove Ditlevsen. Omakohtaisessa Nuoruus-kirjassa runoilijan urasta unelmoiva Ditlevsen kertoo, kuinka ”haluaisin huoneen, jossa olisi neljä seinää ja suljettava ovi…Niin, ovi jonka saisi lukkoon.”

Ronja Salmi

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija jonka unelmien työhuoneessa on merinäköala.

Voit keskustella kolumnista 30.6. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle