Hyppää sisältöön

Ilmatieteen laitokselta erittäin tukalan helteen varoitus – tästä viime vuosien vinkit helteestä selviämiseen

Vähintäänkin seuraavan viikon ajan koetaan Suomessa kuumaa ilmaa. Toiset nauttivat, mutta monelle pitkittynyt helle käy nopeasti tukalaksi. Tässä viime vuosina julkaistuja juttujamme helteellä selviämiseen.

Kaksi lasta makoilee riippumatossa.
Kovien helteiden ennustetaan jatkuvan lähipäivät. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmatieteen laitos on antanut sunnuntaille hellevaroituksen lähes koko maahan. Vain pohjoisin Lappi jää varoituksen ulkopuolelle. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa Itä- ja Etelä-Suomessa.

Helle myös jatkuu suuressa osassa maata vähintään yli viikon. Luvassa on paikoin yli 30 asteen lämpötiloja ja mikä pahinta, kuumia öitä. Iso tekijä helteen aiheuttamassa tukaluuden tunteessa on yölämpötila: se alkaa yleensä vaikuttaa uneen ja sen kautta jaksamiseen, kun elohopea pysyy yölläkin 20 asteen tienoilla.

Alla olevissa jutuissamme tutkijat kertovat vinkkejä parempaan nukkumiseen, kun olo käy kuumuuden takia tukalaksi.

Nestevajaukseen kiinnitetään huomiota myös näissä helleneuvoissa – mukana vinkit vauvoille ja vanhuksille.

Kotien viilennykseen löytyy vinkkejä useammastakin jutustamme. Lisäksi ohjeita löytyy työstä selviytymiseen kovassa kuumuudessa.

Näissä jutuissa vinkataan, että verhot kannattaa pitää kiinni, ja jos kotona on liian kuumaa, julkisissa tiloissa on yleensä viileää.

Kuumaan ilmaan tottuneissa Välimeren maissakin on joskus liikaa lämpöä. Tässä kreikkalaisten vinkit helteen selättämiseen, sekä suomalaisen asiantuntijan neuvot, miten äärimmäisessä porotuksessa on mahdollista.

Ja jotta kaikki hyvät neuvot tulee varmasti kerrattua, niin tässä vuonna 2014 koostettu vinkkilista helteistä selviämiseen:

Neuvoja nukkumisesta treeneihin – hellevinkit koottuna

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27.6. klo 23:een asti.

Suosittelemme