Hyppää sisältöön

Miesten keihään MM-näkymät ovat sekaisin, Petteri Piironen päivittelee 93 metriä heittäneen Anderson Petersin toimintaa – "Meni vanhanaikaiseen"

Kaudella yli 85 metriä heittäneistä miehistä yli puoliin liittyy isoja kysymysmerkkejä.

Anderson Peters Tokion olympialaisissa.
Anderson Peters heitti Dohan hirmutuulissa ennätyksekseen 93,07 ja viskoi huippulukemia myös seuraavissa kilpailuissa. Nyt hän kärsii selkävammasta. Kuva: Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten keihäänheiton maailmantilasto on tulosten puolesta komeaa luettavaa, kun kuusi parasta heittäjää on pystynyt ylittämään 89 metriä.

Nykyisellä keihäsmallilla vastaavaa tasoa on todistettu vain kerran, vuonna 2019. Kuluvana kesänä nähtäneen kuitenkin lisää 89 metrin päälle yltäviä heittäjiä.

Muun muassa maailmanennätystä tavoitteleva Saksan Johannes Vetter ei ole kilpaillut sitten toukokuisen kauden avauksensa, jossa hän heitti parhaallaan 85,64. Sillä Vetter sijoittuu maailmantilastossa kymmenenneksi.

Vetter jätti väliin myös lauantaina järjestetyt Saksan mestaruuskisat. Niissä voittoon heitti Julian Weber tuloksella 86,61, mutta muuten taso jäi erittäin vaisuksi. Maurice Voigt sai hopeaa tuloksella 77,35 ja Andreas Hofmann pronssia 76,33 kantaneella heitollaan. Muun muassa Thomas Röhler jäi viidenneksi tuloksella 71,81.

Vuosina 2016–2019 Saksalla oli jokaisella kaudella viisi heittäjää, jotka ylittivät 85 metriä. Heinäkuussa odottaviin Eugenen MM-kisoihin maalla on vain kolme valintakelpoista heittäjää: Weber, Hofmann ja Vetter. Heistä vain Weber on kilpailukykyinen viikosta toiseen.

Vetterin kilpailumanageri Tero Heiska kertoi Ylelle, että saksalaistähti tekee päätöksensä MM-kisoihin lähtemisestä myöhemmin.

– Uskon, että Saksan liitto nimeää MM-kisoihin kolme heittäjää. Toinen juttu on, ketkä tulevat viivalle, Suomen keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen sanoo.

Vaikka oheinen maailmantilasto on tuloksellisesti vakuuttava, usean heittäjän perään voi lisätä kysymysmerkin. Vetterin lisäksi kärkimies Anderson Peters kärsii selkävammasta, Oliver Helander ei ole kilpaillut sitten Paavo Nurmen kisojen ennätysheittonsa, Aliaksei Katkavets ei ole edustuskelpoinen kansallisuutensa vuoksi ja tukijalan kipuilusta kärsivä Hofmann on jämähtänyt viime kisoissa 76 metrin tasolle.

– Jos katsoo viimeaikaisia tuloksia, pakka on sekaisin. Kaikki rauhoittuvat kuitenkin seuraaviksi kolmeksi viikoksi harjoittelemaan ja palauttelemaan paikkoja. Mutta onhan se niin, että kovat nimet ovat olleet aika pahoissa vaikeuksissa, Piironen sanoo.

Johannes Vetter kilpaili viime kaudella 17 kilpailua, joista hän voitti 15 ja oli kerran toinen. Olympiafinaalissa hän jäi kuitenkin yhdeksänneksi.
Johannes Vetter ei ole kilpaillut yli kuuteen viikkoon. Kuva: Michael Steele/Getty Images

Erilaisten vammojen kanssa painiminen on keihäänheittäjille luonnollista. Piironen antaa kuitenkin pyyhkeitä maailmanmestaruutta puolustavalle Petersille. Suomalaisvalmentajan mukaan 24-vuotiaan grenadalaisen tuore selkävamma oli seurausta liian kovasta kilpailutahdista.

– Hänen kilpailutahtinsa on ollut ihan älytön. Opiskelijapoika, taitaa ensimmäistä vuottaan olla ammattilaisena, takoi, kun rauta oli kuumaa, mutta meni vanhanaikaiseen. Hän kilpaili liikaa ja hajotti itsensä, Piironen päivittelee.

Kolmen viikon sisällä nähty kuuden kisan putki – neljässä eri maassa – päättyi Orimattilassa yhteen heittoon, joka kantoi vaivaiset 71,94.

– Hän heitti koko kevään flow-tilassa. Ei tarvitse olla kummoinen häiriö, kun tuloksesta lähtee kymmenen metriä.

Tulosten puolesta MM-näkymät ovat valoisat niin hallitsevalle olympiavoittajalle Neeraj Chopralle, tuoreelle Saksan mestarille Weberille kuin Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcottille. Tosin kolmikosta Chopra on kilpaillut vain kahdesti, Turussa ja Kuortaneella, mutta heittänyt molemmilla kerroilla erinomaisesti olosuhteista riippumatta.

Kauden tilastokakkonen, Tshekin Jakub Vadlejch on puolestaan jämähtänyt Dohan hirmutuulissa heittämänsä 90-metrisen jälkeen 83 metrin tasolle. Vadlejch jäi myös lauantaina hopealle Tshekin mestaruuskisoissa, joissa voittajaksi kruunattiin Vitezslav Vesely tuloksella 85,97.

Maailmanmestari ja Euroopan mestari Vitezslav Vesely voitti Tokiossa olympiapronssia 38-vuotiaana. Hänen ennätyksensä oli Helanderin ikäisenä eli 24-vuotiaana 79,45.
Vesely heitti pronssia viime elokuussa käydyissä Tokion olympialaisissa. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Vuonna 1983 syntynyt Vesely edustaa maailmantilaston kärkikymmenikössä kokemusta, sillä kaikki muut heittäjät ovat syntyneet 1990-luvulla. Piironen myöntää, että ennustusten tekeminen Eugenen MM-kisoja silmällä pitäen on nykytilanteessa haastavaa. Miesten keihään MM-karsinta heitetään 21. ja -finaali 23. heinäkuuta.

– Pidän jalat maassa, enkä lähde maalailemaan liikoja. Paremmin menee, kun menee neutraalilla linjalla.

Lue lisää:

Yleisurheilun MM-areenalla hurjasteltiin jo nyt – Sydney McLaughlin rikkoi pitkien aitojen maailmanennätyksen: "Taivas on rajana"

Suosittelemme