Hyppää sisältöön

"Tällaista ei ole hetkeen nähty rallin maailmassa" – Kalle Rovanperän käsittämätön kausi sai jatkoa

Kalle Rovanperä karkasi Safari-rallin voitollaan peräti 65 pisteen johtoon rallin MM-sarjassa. Mestaruusjunaa on enää vaikea pysäyttää, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki.

Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä ajoi jo kauden neljänteen voittoonsa rallin MM-sarjassa. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Toyotan suomalaistähden Kalle Rovanperän dominointi rallin MM-sarjassa sai jatkoa sunnuntaina päättyneessä Kenian rallissa. Kauden neljäs voitto sai sinettinsä yli 50 sekunnin erolla tallikaveri Elfyn Evansiin.

– Jälleen kerran äärimmäisen kylmäpäinen show. Aura-auton roolia pelättiin ja ehkä nuoruuden intoakin, koska kyseessä oli kestävyysralli. Nopein mies sen voitti, mutta kyseessä oli ehdottomasti kestävyyskilpailu, Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki huomautti.

Vielä ennen rallin päättänyttä Power Stagea mietittiin, että malttaako Rovanperä ajaa riskeittä ja varmistaa voittonsa.

– Pelättiin, lähtisikö Kalle kokeilemaan nuoruuden innolla viittä lisäpistettä, kun tiet olivat haastavassa, huonossa kunnossa. Mutta hän malttoi ajaa rauhallisesti ja seisoi auton katolla rallin voittajana. Mikäs sen mahtavampaa!

Rovanperä kuvaili nyt ajettua Safari-rallia uransa rankimmaksi taistoksi.

– Uskon sen ihan täysin. Oli tehtävä niin rankasti töitä, kauden pisin kilpailu, oli kuumaa. Siinä oli monta aspektia, jotka tekivät kilpailusta hyvin raskaan, Haapamäki arvioi.

Haapamäki myönsi, että Rovanperää kuvailevat ylistyssanat alkavat ehtyä.

– Enää ei tiedä, että mikä voisi enää ylittää odotukset. Rallin voitto ja viisi pistettä Power Stagelta alkavat olla normaali hyvä suoritus. Onhan se käsittämätöntä, tällaista ei ole ihan hetkeen nähty rallin maailmassa.

Rovanperän MM-pistejohto on musertava, etumatka Hyundain Thierry Neuvilleen on jo 65 pistettä, kun kauden puoliväli häämöttää.

– Tämä juna ei enää hevillä käänny takaisin. Tietysti kaikki on vieläkin mahdollista, jos tulisi pahoja teknisiä ongelmia, useampi keskeytys tai ulosajo. Mutta Kallen koko ura on ollut tähän saakka suoritusvarmaa ja nousujohteista tekemistä. En näe mitään syytä, miksei tänä syksynä juhlittaisi maailmanmestaruutta, Haapamäki arvioi.

Kalle Rovanperä kuvassa
Kalle Rovanperä kesytti Safari-rallin tiet. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Henkinen yliote vastustajista – "Nyt ei enää naureskella"

Rovanperällä alkaa olla jo henkinen yliote vastustajistaan.

– Ei ole pitkää aikaa siitä, kun oltiin vielä tasoissa ja Neuville sekä kumppanit katsoivat, että tämä pikkupoika on aika kova laskemaan. Mutta nyt ei enää naureskella, nyt muut miettivät, mitä voisivat tehdä, Haapamäki näkee.

– Huippunopeat kuljettajat, kuten Evans, ajavat Kallen kanssa samalla autolla, mutta eivät pysty vastaamaan Rovanperän vauhtiin. Kallelta kovaa tekemistä.

Haapamäki arvioi, että Rovanperän henkinen kovuus on ratkaiseva tekijä tiellä suureksi mestariksi.

– Rovanperä hallitsee paineet, ja hän on täysin horjumaton, vaikka olisi rallin johdossa. Kalle malttaa tehdä sitä likaista ja hiljaista työtä, mitä kulisseissa tehdään. Ja olemme nähneet lopputuloksen, Haapamäki sanoi.

Rallin MM-sarjassa ovat seuraavina vuorossa Viron ja Suomen osakilpailut. Päästään siis ralleihin, joissa Rovanperä on jälleen varmasti vahvoilla.

– Rallihype alkaa Kallen ansiosta nousta. Kaikki kynnelle kykenevät ovat varmasti paikalla Jyväskylässä. Suomen rallia järjestävä organisaatio saa olla aika tyytyväinen, Haapamäki totesi.

Lue myös:

Neloisvoitto! Kalle Rovanperä valloitti Safari-rallin ja juhlii jälleen – suomalainen ällistyttävässä MM-johdossa

Analyysi: Toyotan ylivoima ei yksin selitä Kalle Rovanperän dominointia – Safarissa esiin nousi uusi mestarillinen piirre

Kalle Rovanperä ikimuistoisesta juhannuksestaan: ”Olisi voinut viettää huonomminkin” – Yle seurasi Safari-rallia

Suosittelemme