Hyppää sisältöön

Ei ainuttakaan hukkumistapausta Kaakkois-Suomessa juhannuksena – viikonloppu sujui maltillisesti, mutta kokkoja sytytettiin kiellosta huolimatta

Kokkoja on sytytetty, vaikka metsäpalovaroitus on ollut voimassa Kymenlaaksossa koko juhannusviikonlopun ajan. Liikenteessä sattui muutama onnettomuus, ja poliisi kävi tavallista useammalla hälytystehtävällä. Mutta yleisesti ottaen juhannusta vietettiin maltillisesti.

Pelastusvene liikkeellä Kallavedellä.
Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella oli juhannuksen aikana sunnuntai-iltapäivään mennessä 50 meripelastus- ja avustustehtävää. Kuvituskuva. Kuva: Matias Turunen
Heini Rautoma

Juhannusta vietettiin maltillisesti Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Maanantai-aamuun mennessä hukkumistilastoihin ei ollut päätynyt yhtään ihmistä, eikä myöskään rikosten yhteydessä tai onnettomuuksissa ollut menehtynyt ketään. Myös vakavilta vammoilta on vältytty.

– Ihmiset osasivat käyttäytyä. Juhannusviikonloppu vastasi poliisin työmäärän mukaan tavallista kesäviikonloppua, sanoo komisario Ilari Saarikivi Kaakkois-Suomen poliisista.

Juhannuksen aikana rattijuopumusrikoksia oli Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella kirjattu sunnuntai-iltapäivään mennessä 20 ja pahoinpitelyrikoksia 13.

Hälytystehtävät juhannuksen aikana keskittyivät ilta- ja yöaikaan. Sekä perjantai- että lauantaiyönä poliisitehtäviä oli hiukan alle 200, päivisin tehtävämäärät vaihtelivat sadan molemmin puolin.

Neljä ruorijuopumusta

Myös vesiliikennettä valvottiin juhannuksena. Ruorijuopumuksia kirjattiin juhannuksen aikana neljä kappaletta.

– Se on vähän, kun mietitään että valvontaa tehtiin monessa paikassa, esimerkiksi Saimaalla, Vuohijärvellä ja Pyhäjärvellä, Saarikivi sanoo.

Kymenlaaksossa Lappalanjärvellä poliisi valvoi niin alusten kuljettajien kuntoa, alusten varustusta kuin myös alueen vesiskootterikieltoa, joka oli vesiskoottereilla liikkuneilla heikosti tiedossa. Poliisi poisti vesiskoottereilla ajaneet kieltoalueilta.

Kotkassa laaja meripelastustehtävä

Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella oli juhannuksen aikana sunnuntai-iltapäivään mennessä 50 meripelastus- ja avustustehtävää.

Juhannuksen merkittävin meripelastustapahtuma oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä meripelastuksen hätätilanne Kotkan Mussalossa, jossa etsittiin mahdollista hukuksiin joutunutta ihmistä merestä.

Etsintään osallistui Suomenlahden merivartioston alusyksiköiden lisäksi useita muita yksiköitä Kotkan meripelastusyhdistys ry:stä, Kymenlaakson pelastuslaitokselta sekä Vartiolentolaivueen meripelastushelikopteri.

Pari tuntia kestäneissä etsinnöissä ketään ei löydetty. Merivartioston mukaan on todennäköistä ,että vedessä ei ollut ketään.

Muutama kokko aiheutti hälytyksen

Myös Kymenlaakson pelastuslaitokselle toteaa, että juhannusvietto sujui maltillisesti. Juhannusaaton ja sunnuntain välisenä aikana pelastuslaitokselle tuli yhteensä 47 hälytystehtävää.

Tehtävämäärä on hieman normaalia kesäloma viikonloppua suurempi, ja tehtäviä oli tasaisesti koko maakunnan alueella.

Vakavilta onnettomuuksilta on kuitenkin Kymenlaaksossa vältytty.

Juhannuskokko palaa järven rannalla
Kymenlaaksossa on voimassa metsäpalovaroitus, joten avotulta ei saa nyt tehdä. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Metsäpalovaroituksesta huolimatta, muutamat pelastuslain vastaiset juhannuskokot aiheuttivat aattoyönä hälytystehtäviä.

Etelä-Karjalassa kokkoja sai polttaa, sillä metsäpalovaroitus ei ollut juhannuksena voimassa.

Eniten pelastuslaitosta ovat työllistäneet juhannuksena ensivastetehtävät, liikenneonnettomuudet sekä maastopalot ja muut tulipalot.

Kymenlaakson maakunnassa on voimassa edelleen metsäpalovaroitus. Metsämaa on paikoin erittäin kuivaa. Pelastuslaitos muistuttaa, että avotulenteko on kiellettyä Kymenlaakson maakunnan alueella. Myös Etelä-Karjalassa on voimassa metsäpalovaroitus.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle