Hyppää sisältöön

Juhannus ruuhkautti Novan päivystystä vielä maanantain vastaisena yönä – yksi asia yhdistää viikonvaihteen päivystyspotilaita

Tavallista suurempi joukko viikonlopun päivystyspotilaista on ollut Keski-Suomeen maakunnan ulkopuolelta tulleita juhannuksenviettäjiä.

jesse söderrlund grillaa kanaa
Etenkin broilerin grillaamisessa maltti on valttia. Juhannuksena huonosti kypsennetty grillibroileri toi asiakkaita Novan päivystykseen Keski-Suomessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Virpi Kotilainen

Keski-Suomen keskussairaala Novan päivystys ruuhkautui helteisen juhannusviikonlopun aikana.

Kiirettä riitti vielä viime yölle, kertoo akuuttilääketieteen ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Juhlapyhinä Novan päivystyksen työtaakkaa lisää yleensä se, että paikkakuntien omat terveysasemat toimivat rajoitetusti, jos lainkaan.

Erilaisista syistä päivystykseen hakeutuneita yhdistää juhannuksena usein yksi asia:

– Kyllähän alkoholin käyttö näkyy ihan merkittävänä tekijänä ja kaikissa muodoissa. Se näkyy myös kunnolla sairastuneiden kohdalla ensihoidossa, Tuomo Kyrönlahti kertoo Novan päivystyksestä.

Juhannuksena päivystykseen tullaan ylilääkärin mukaan tyypillisesti "seurusteluvammojen" takia. Termillä viitataan kolhuihin, joita syntyy juhlinnan tiimellyksessä virinneiden erimielisyyksien seurauksena.

– Pahoinpitelyjä, kaatumisia ja tällaisia, Kyrönlahti tarkentaa.

Juomisen lisäksi juhannuksen viettoon kuuluu olennaisesti syöminen, erityisesti grilliruoka. Tämä näkyy päivystyksessä ruokamyrkytysten hienoisena lisääntymisenä.

Hellesäässä ruoka-aineiden kylmäsäilytysketju on voinut pettää, mutta vielä tavallisempaa on se, että ruokaa ei malteta kypsentää riittävän hyvin.

– Grillataan huonosti. Jätetään kana hieman raa'aksi, syödään sitä ja saadaan tauti, Tuomo Kyrönlahti tiivistää.

Novassa on viikonloppuna myös muun muassa paikattu erilaisilla kulkuvälineillä itsensä teloneita ja irroteltu ongenkoukkuja epäonnisista kalanpyytäjistä.

Hoitoa on "kävelevien linjalla" joutunut odottamaan muutamia tunteja, ellei kyseessä ole ollut kiireellinen vamma, Kyrönlahti arvioi.

– Päivystyksessä olennaista on se, että täällä hoidetaan merkittävästi sairastuneita ihmisiä, ja jos vaiva on pieni, odotusaika on pitempi, ylilääkäri toteaa.

Novan päivystyksen asiakaskunta koostuu normaalisti lähinnä keskisuomalaisista. Nyt päivystykseen hakeutui tavallista enemmän muualla asuvia, mihin osaltaan vaikuttivat todennäköisesti maakunnan suuret juhannustapahtumat, Tuomo Kyrönlahti arvelee.

Suosittelemme sinulle