Tulli on loppusuoralla kansainvälisesti täysin poikkeuksellisessa rikossarjassa., jossa epäillään, että pohjanmaalainen turkisrehusekoittamo on ostanut ja tuonut jättimäärän saastunutta rehuraaka-ainetta eli kalajätettä Suomeen.
Tulli ja Ruokavirasto kertovat, että Tanskasta tuodussa raaka-aineessa on ollut koronan ja eläintautien riski.
Tullin rikostoiminnan päällikkö Hannu Sinkkonen sanoo, että vastaavankaltaista tutkintaa ei ole ollut koko EU:n alueella. Rehua on toimitettu noin 50 turkistarhalle Pohjanmaalla.
Sinkkosen mukaan salakuljetuksesta epäilty suomalainen yritys oli tietoinen mahdollisesta tautiriskistä.
– Tällainen piittaamattomuus on vaarallista koko elintarvikeketjulle. On huolestuttavaa, että yritys on ollut tietoinen vaaran aiheuttamisesta. Rikosnimikkeenä on salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen sekä sivutuotelakirikkomus.
Tutkinta on ollut kansainvälistä ja yhteistyötä on tehty Tanskan poliisin ja Europolin kanssa.
Rehun raaka-ainetta on varastoitu Tanskassa samassa laitoksessa kuin kuolleita minkkejä. Rehuraaka-aineen mahdollinen saastuminen koronaviruksella on voinut tapahtua varastoinnin yhteydessä . Tanskassa lopetettiin 17 miljoonaa minkkiä sen jälkeen, kun osa minkeistä oli sairastunut koronavirukseen vuonna 2021.
Tulliylitarkastaja ja tutkinnanjohtaja Seppo Mäkitalo sanoo, että epäiltynä on kolme Pohjanmaalla asuvaa, rehusekoittaman toiminnasta vastaavaa.
– Epäiltyjen menettely on aiheuttanut vakavan eläintautien leviämisen riskin: eli erilaiset kalataudit, salmonella ja covid-19. Ruokavirasto on arvioinut, että tällä on aiheutettu vaaraa ihmisten terveydelle ja myös vakavaa vaaraa eläinten terveydelle.
Eläintautien riski: rehut ja ruhot samassa varastossa
– Erässä on ollut selkeä eläintautien leviämisen riski, kertoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Sanna Toivanen.
Toivonen sanoo, että tanskalaisen yrityksen tehtävä olisi ollut hakea lupaa rehuraaka-aineen tuontiin Suomeen..Suomalaisen yrityksen tehtävä olisi ollut tarkistaa, että kaikki paperimerkinnät ja luvat ovat kunnossa.
– Tuotu erä kuului niin sanottuun kakkosluokkaan, joka tarkoittaa sitä, että siinä saattaa olla eläintautien leviämisen riski. Lisäksi tanskalaisyritys oli varastoinut samoissa tiloissa myös kokonaisia koronaepidemian vuoksi lopetettuja minkinruhoja. Eli rehuja ja ruhoja oli varastoitu samassa paikassa.
Ruokavaraston mukaan korona- tai eläintautien, kuten esimerkiksi salmonellan, ei tiedetä levinneen turkistarhoille tässä tapauksessa.
Kansainvälisesti poikkeuksellisessa rikossarjassa Tanskasta on salakuljetettu rehuraaka-ainetta 1,3 miljoonaa kiloa minkin ja muiden tarhaeläinten ruokaa varten. Lastin kuljettamiseen tarvittiin kaikkiaan 45 rekkakuormaa.
Ruokavirasto pyysi viime vuoden lopulla Tullia tutkimaan epäilyä eläinperäisten sivutuotteiden laittomasta maahantuonnista. Ruokavirasto ja Tulli valvovat rehujen maahantuontia.
Tullin saatua esitutkinnan päätökseen syksyllä, epäilty laiton maahantuonti siirtyy syyteharkintaan.
Korjaus 28.6.2022 klo 14: 33
poistettu virke: "Salakuljetettu rehu on peräisin Tanskasta mahdollisesti covid-saastuneilta turkistarhoilta." - kappale muutettu :"Rehun raaka-ainetta on varastoitu Tanskassa samassa laitoksessa kuin kuolleita minkkejä. Rehuraaka-aineen mahdollinen saastuminen koronaviruksella on voinut tapahtua varastoinnin yhteydessä."
korjattu myös: Sanna Toivasen sukunimi
Lue lisää: