Hyppää sisältöön

Ensimmäistä kertaa yksin matkustaneet 12-vuotiaat joutuivat keskelle kaaosta – juna on myöhässä puoli vuorokautta eikä mene edes perille

Helsingistä Kemijärvelle ja Rovaniemelle menevät junat jäävät Ouluun, ja matkustajat kyyditään eteenpäin busseilla. Toinen juna on lähes 17 tuntia myöhässä.

Kaksi tyttöä kuvattuna yöjunan hytissä, kun heidän matkansa pysähtyi tunneiksi Hämeenlinnaan ratakorjausten takia.
12-vuotiaiden Alvan (edessä) ja Islan ensimmäinen junamatka kahdestaan muuttui pieneksi seikkailuksi, kun matkanteko Helsingistä Lappiin tyssäsi Hämeenlinnaan yli 10 tunniksi. Ja nyt juna jääkin Ouluun, josta matka jatkuu bussilla. Kuva: Ville-Veikko Rantamaula
Varpu Helpinen,
Olli-Pekka Louniala
Avaa Yle-sovelluksessa

VR:n junien motit alkavat pikkuhiljaa purkautua, mutta raideliikenteen kaaoksen selvittäminen jatkuu iltaan. Myöhästyneissä junissa oli ja on yhä tuhansia matkustajia.

Ville-Veikko Rantamaulan 12-vuotias tytär Alva ja tämän ystävä Isla olivat jumissa yöjunassa Hämeenlinnassa yli kymmenen tuntia. Lapset ovat ensimmäistä kertaa matkalla kahdestaan, ja vanhemmat olivat yrittäneet varmistaa turvallisen matkan.

– Olen rauhallinen mies ja matkustan tosi paljon, ja poikkeuksiin ja peruutuksiin pitää varautua, mutta nyt kyllä olen vihainen, kun vielä varmisteltiin kaiken menevän lasten kanssa by the book, tyttöjä Lapissa odottava Rantamaula kertoo.

Alvan äiti huomasi eilen illalla sattumalta varatessaan muita junalippuja, että junien kulussa voi olla poikkeuksia ratatöiden takia. Tämän jälkeen Rantamaula soitti välittömästi VR:n asiakaspalveluun ja jonotti sinne tunnin varmistaakseen, että lasten yöjunamatka sujuu hyvin.

– Minulle sanottiin, että yöjuna myöhästyy jonkin verran, muttei merkittävästi. Tyttären äiti saatteli tytöt junaaan, jossa oli sitten ilmoitettu junan olevan vähintään 7 tuntia myöhässä.

Rantamaula ihmettelee, miksi juna piti ajaa Hämeenlinnaan, ja seisottaa siellä kellon ympäri.

– Lähdetään Helsingistä sata kilometriä ja jäädään siihen, eihän siinä ole mitään järkeä. Aikuisetkin olisivat varmasti mielellään lähteneet junasta pois, etenkin istumapaikoilta, Rantamaula päivittelee.

Lapset olivat haastatteluhetkellä maanantaina kello 12:n jälkeen vielä Hämeenlinnassa.

– Juuri sain viestin VR:ltä, että yöjuna IC273 Helsingistä Rovaniemelle on myöhässä 635 minuuttia.

635 minuuttia on 10,5 tuntia.

Kello 20.30 tyttöjen juna seisoi edelleen Tampereen asemalla VR:n junat kartalla -sivuston mukaan. Isä Rantamaulan mukaan junassa ei ollut sähköjä.

Toisesta pohjoisen junasta ruoka on loppu

Kun toinen pohjoiseen suuntaava juna IC265 lähti iltapäivällä Tampereelta, konduktööri kiersi junassa kertomassa, että juna ei menekään Kemijärvelle saakka, vaan jää Ouluun, kertoo junassa matkustava Ylen toimittaja Olli-Pekka Louniala.

Tämä juna oli iltakuudelta lähes 17 tuntia myöhässä.

Konduktöörin mukaan juna on täynnä, ja hän arveli, että jatkoyhteyteen tarvitaan useampi bussi, ainakin 150 matkustajalle.

Junassa olevat autot puretaan Oulussa, ja auton kanssa matkustaneille maksetaan loppumatkasta kustannukset.

– Ravintolavaunusta on nyt ruoka loppu, jäljellä vain vettä ja mehua. Olutta toki riittää, raportoi Ylen toimittaja junasta.

Vasta illansuussa junassa kuulutettiin tietoja myös englanniksi.

– Olen itse muiden nuorempien matkustajien kanssa kääntänyt kuulutuksia ja VR:n henkilökunnan kanssa käytyjä keskusteluja esimerkiksi ukrainalaisille pakolaisille ja brasilialaisille turisteille, Louniala kertoo.

Vanhemmat uskoivat VR:ään, siksi tyttöjä ei haettu Hämeenlinnasta

Junan jääminen Ouluun ja jatkoyhteys bussilla kerrottiin myös tyttöjen Tampereen asemalla seisovassa junassa.

Jos Rantamaulalle olisi kerrottu näin merkittävästä viivästymisestä, lapsia ei olisi laitettu junaan.

– Täytyy nyt selvitellä, voiko joku tuttu hakea tytöt Tampereelta, jos juna ei jatka matkaa. Junasta oli katkaistu virrat eli ilmastointi ei toimi eikä tytöille oltu tarjottu ilmaista lounasta, Ville-Veikko Rantamaula kertoo iltapäivällä tilanteesta.

Lapsia ei lähdetty hakemaan jo Hämeenlinnasta, koska vanhemmat uskoivat VR:n lupauksiin.

– Minulla on pitkä lista VR:n tekstiviestejä, joissa sanotaan, että juna on aluksi 30 minuuttia myöhässä ja kello 1 yöllä kerrottiin, että se myöhästyy 3-4 tuntia.

Taksin tilaamistakin Hämeenlinnaan kyllä harkittiin.

– Myönnän, että minulla paloi hermot viime yönä, kun seurasin tätä meininkiä. Tämä on täysin absurdia. Tytöt nukkuivat yön ja heillä tuntui olevan vielä aamullakin kisafiilis, mutta keskipäivällä emojista saattoi päätellä, että alkoi sielläkin vähän hermo mennä.

"Onneksi otin tytöille vessallisen ja suihkullisen hytin"

Rantamaula neuvoi tyttöjä menemään ravintolavaunuun kysymään aamupalaa, sillä junassa kukaan ei ollut tästä heille kertonut. EU-säädösten mukaan matkustaja voi vaatia korvausta matkan viivästymisestä sekä lisäksi ilmaiseksi aterioita ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan, jos niitä on junassa tai asemalla saatavissa.

– Ravintolahenkilökunta oli hoitanut tämän asian oikein hyvin. He olivat antaneet croissanteja ja tuoremehua aamupalaksi.

Junassa ilmastointi pelasi, ja aamulla tytöt pääsivät myös Hämeenlinnassa ulkoilemaan ja kioskille hakemaan lisää matkaeväitä.

– Onneksi otin heille vessallisen ja suihkullisen hytin, varmaan jos sitä ei olisi ollut, lapset olisi jo pitänyt hakea jotenkin takaisin Helsinkiin.

Rantamaula ihmettelee sitä, että ratatyöt ajoitetaan juhannukseen, jolloin vähintään puolet Suomesta on liikkeellä.

– Enpä olisi uskonut, että ratatyöt pitää aloittaa juhannuksena, mutta se on Väyläviraston aivoituksia.

Ihmisiä Tampereen rautatieasemalla
Tampereen asemalla ja aseman ulkopuolella parveili vielä aamupäivällä ja päivällä satoja matkustajia odottamassa yhteyksiä määränpäähänsä. Kuva: Olli-Pekka Louniala / Yle
Rautatieaseman näyttötaulu Tampereella osoittaa, että Kemijärven yöjuna on lähdössä 13,5 tuntia myöhässä.
Rautatieaseman näyttötaulu Tampereella osoittaa, että Kemijärven yöjuna on lähdössä 13,5 tuntia myöhässä. Kuva: Olli-Pekka Louniala / Yle
VR:n juna ylittämässä siltaa. Etualalla erilaisia työkaluja ja -koneita, taivas on puolipilvinen.
Pääradan junaliikennekaaoksen syy oli Lempäälässä, jossa sillan vaihtaminen uuteen viivästyi juhannuksena. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Uutista päivitetty useaan kertaan tilanteen muuttuessa. Uutista on myös korjattu kello 16.36. Juna IC273, jossa tytöt ovat, menee Rovaniemelle, ja juna IC265, jossa Ylen toimittaja on, menee Kemijärvelle. Molemmat ovat tunteja myöhässä.

Lue lisää:

Tässä on junakaaoksen syyllinen: kuvat pahoin viivästyneestä siltaprojektista, jonka takia matkustajat ovat 15 tuntia myöhässä

Junaliikenteen kaaoksesta voi syntyä matkustajalle iso lasku – selvitimme, mitä kuluttaja voi tehdä saadakseen korvauksia

Yöjuna Helsingistä Kemijärvelle saapui Ouluun noin 16 tuntia myöhässä, matka jatkui vielä busseilla – "Onhan tämä aika surkuhupaisaa"

Suosittelemme