Hyppää sisältöön

Paikallisliikenne sähköistyy vauhdilla – Turussa sähköbussien määrä yli kymmenkertaistui vuodessa

Turussa kolmannes busseista kulkee sähköllä. Helsingissä sähköbusseja on määrällisesti vielä enemmän. Dieselkalustoa vaihdetaan kalliimpiin sähköbusseihin, koska niiden käyttökulut ovat edullisempia.

Nobinan sähköbussi Turun rautatieaseman edustalla.
Turussa liikennöi heinäkuusta eteenpäin 70 sähköbussia. Kuvassa olevat Nobinan bussit saapuivat Turkuun viime kesänä. Arkistokuva. Kuva: Jouni Koutonen / Yle
Jari Hakkarainen

Sähköbussien määrä on kasvanut nopeasti Turussa. Vuosi sitten sähköbusseja oli kuusi, nyt niitä on 70.

Kaikkiaan kolmasosa kaupunkiliikenteen busseista kulkee nyt sähköllä.

Uusimmat sähköbussit saadaan liikenteeseen heinäkuun alussa, kun LS-liikennelinjat aloittaa liikenteen yhdeksällä uudella bussilla.

Sähköbussi maksaa noin puoli miljoonaa euroa. Se on tuplahinta verrattuna dieselmoottorilla kulkeviin linja-autoihin.

Bussiyhtiössä kuitenkin lasketaan, että kun sähkö on käyttövoimana selvästi edullisempaa kuin diesel, operointi tulee halvemmaksi.

Dieselmoottori kuluttaa noin puoli litraa polttoainetta kilometrillä – sähkönkulutus puolestaan on noin yhden kilowattitunnin kilometriä kohden. Hintaero on huomattava.

– Suuren alkuinvestoinnin takaisinmaksuaika on aika pitkä. On hyvä, että liikennöintisopimuksissa on kestoa jopa kymmenen vuotta. Korkeampi pääomakustannus pystytään kattamaan sopimuskauden aikana, sanoo LS-liikennelinjat Oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi.

Sähköbussilla ajetaan kustannussyistä aina, kun se on mahdollista. Kulkuneuvo voi olla liikenteessä jopa 18 tuntia vuorokaudessa.

Mies esittelee sähköbussin latauspistoketta.
Sähköbussien latausteknologia on kehittynyt. Enää lataukseen ei tarvita katolla olevaa pantografia, vaan latausjohto laitetaan auton kyljessä olevaan pistokkeeseen, esittelee toimitusjohtaja Jari Paasikivi LS-liikennelinjoista. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Paikallisliikenne puhtaammaksi tällä vuosikymmenellä

Suomen Paikallisliikenneliitto arvioi jäsentensä kalustokehityksen perusteella, että kaupunkibussilinjoista valtaosa ajetaan vähäpäästöisillä tai päästöttömillä ajoneuvoilla vuoteen 2030 mennessä.

Toiminnanjohtaja Minna Soinisen mukaan etujoukoissa on kulkenut Helsingin seudun liikenne.

– Vuonna 2023 kolmannes HSL-busseista on päästöttömiä. Määrällisesti tämä edustaa suurinta kaupunkijoukkoliikennettä. HSL:n liikenteessä on yhteensä reilu 1400 bussia.

HSL:n jälkeen pisimmällä sähköistys on Turussa. Tampereellakin edetään vauhdilla: siellä tavoitteena on, että vuonna 2030 kaikki Tampereen joukkoliikenteen bussit kulkisivat uusiutuvalla käyttövoimalla.

Keltaisia dieselbusseja rivissä.
Valtaosa käytössä olevista busseista kulkee vielä dieselillä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Sähköön ei siirrytä pelkästään uusien sopimusten yhteydessä. Myös olemassa olevissa sopimuksissa tehdään käyttövoimamuutoksia.

– Tämä kertoo siitä, että sähköbussit alkavat olla koko käyttöikäänsä ajatellen kustannuksiltaan yrityksille se vaihtoehto, johon ollaan eniten menossa, Paikallisliikenneliiton Minna Soininen sanoo.

Taustalla vaikuttavat kaupunkien ja organisaatioiden omat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Myös lainsäädäntö edellyttää julkisissa hankinnoissa siirtymää vähäpäästöiseen tai päästöttömään.

Miljoonia kilometrejä sähköllä

Turun seudun joukkoliikenne Föli ei edellytä kilpailutuksissa sähköbusseja, mutta ehdoissa on vikittelyä siihen suuntaan.

– Olemme antaneet tarjouskilpailussa pisteitä sähköisestä kalustosta, mutta kyllä se on loppujen lopuksi se kokonaishinta, joka ratkaisee, Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa kertoo.

Mies hymyilee sähköbussin edessä.
Turun seudun joukkoliikenne Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa uskoo, että Turun torin kulmille lokakuussa sirtyvä bussiliikenne hämmästyttää hiljaisuudellaan. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Turun joukkoliikenteen sähköistyminen alkoi esimerkinomaisena kokeiluna Fölin omalla kalustolla sataman ja lentoaseman välisessä liikenteessä. Sen jälkeen helsinkiläinen bussiyhtiö Nobina voitti reittejä ja toi viime vuonna Turkuun 42 sähköbussia.

LS-liikennelinjoilla on nyt yhteensä 22 sähköbussia ja parikymmentä uutta hankitaan ensi vuonna uusille linjoille.

Hiljaisuus, käryttömyys ja hiilidioksidipäästöjen poistuminen puoltavat joukkoliikenteen sähköistämistä. Turussa kolmasosa kilometreistä, eli kuusi miljoonaa kilometriä vuodessa, ajetaan sähköllä.

– Hiilidioksidipäästöjä säästyy yli 6000 tonnia, Lauri Jorasmaa laskee.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 29. kesäkuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Julkinen liikenne sähköistyy vauhdilla – Tampereen uusien sähköbussien toimintavarmuuden luvataan olevan pakkasellakin dieseleitä parempi

Länsilinjat tuovat Joensuuhun seitsemällä miljoonalla sähköbusseja – kaupunkiliikenne on investoinnin myötä yksi Suomen sähköisimmistä

Suosittelemme sinulle