Hyppää sisältöön

Hyvin hoidetut istutukset ja pienet mökit kuuluvat siirtolapuutarhaan – laiskureille ja erakoille paikka ei sovi, muistuttaa konkari

Kotkan kaupunki haluaa säilyttää siirtolapuutarhojen omaleimaisen tunnelman ja puutarhamaisuuden. Suuret terassit ja paljut eivät kuulu siirtolapuutarhoihin.

Siirtolapuutarha on Tauno ja Hannele Telarannan paratiisi
Siirtolapuutarha on Tauno ja Hannele Telarannan paratiisi
Minna Kaipainen

Verkkoaidan sisäpuolelta pilkottaa pieniä värikkäitä mökkejä sievässä rivissä. Portti on kiinni, mutta ei lukossa. Moni arastelee astua portista sisään, vaikka se on aivan luvallista. Paikka on Metsolan siirtolapuutarha Kotkassa.

– Tämä on kaupungin puistoaluetta, ja tänne saa kuka tahansa tulla käytäville kävelemään ja katselemaan pihoille, rohkaisee Metsolan siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Tauno Telaranta.

Vehreä siirtolapuutarhan käytävä.
Siirtolapuutarhojen pensasaidat tulee säilyttää matalana, jotta pihoihin saattaa katsella. Kuva: Minna Sofia Kaipainen / Yle

Pensasaidat on leikattu mataliksi, jotta pihoille myös näkee helposti. Pihat ovat vehreitä ja siistissä kunnossa.

Kasvillisuuden korkeudesta ja kasvillisuuden määrästä on ohjeistettu jopa kaupungin siirtolapuutarhaohjeissa (siirryt toiseen palveluun).

Palstan pinta-alasta vähintään kaksi kolmasosaa tulee olla kasvillisuuden peitossa, kuten viljelypalstaa, puita, pensaita tai perennoja. Istutuksissa tulee suosia perinteisiä kasvilajeja. Lisäksi palstalla tulee olla vähintään yksi hedelmäpuu.

Punakattoinen siirtolapuutarhamökki pilkottaa omenapuiden takaa.
Hedelmäpuut ja marjapensaat kuuluvat olennaisesti siirtolapuutarhaan. Kuva: Minna Sofia Kaipainen / Yle

Tauno ja Hannele Telarannan pihassa on niin sanottu keittiöpuutarha. Maasta kasvaa muun muassa perunaa, kesäkurpitsaa, pinaattia ja tilliä. Pienessä kasvihuoneessa on kurkkua ja tomaattia. Tontin laidalla on erilaisia marjapensaita, kuten herukoita ja vadelmia.

Siirtolapuutarhamökeistä ei haluta kesämökkien korvikkeita

Kotkan kaupunki havahtui ilmiöön, jossa siirtolapuutarhojen puutarhamaisuus oli muuttumassa huvilakulttuuriksi ja sosiaalisuus yksityisyyttä korostavaksi. Siirtolapuutarhaa ei ole tarkoitettu korvaamaan kesämökkiä, jossa on viljelyalaa peittävät terassit ja pihoilla on kylpytynnyreitä.

Tämän vuoksi kaupunki päivitti puutarhoja koskevat ohjeet keväällä. Uusien ohjeiden mukaan patio saa olla kooltaan korkeintaan kymmenen neliötä. Samalla ohjeisiin lisättiin maininta, että paljuja tai isoja kiinteitä uima-altaita ei palstalle saa rakentaa.

– Säännöt ja ohjeet ovat jotakuinkin sellaiset, kuin täällä olosuhteetkin ovat. Joku on joskus kysynyt, että saako tänne rakentaa paljun. On sanottu, että ei, niin se on ollut sillä selvä, kertoo Tauno Telaranta Metsolan siirtolapuutarhayhdistyksestä

Kaarevaportti viiniköynöksestä johtaa vehreään siirtolapuutarhaan, jossa punainen mökki.
Puutarhojen tulee olla hyvin hoidettuja. Hoitamattomasta pihasta seuraa muistutus. Kuva: Minna Sofia Kaipainen / Yle

Kaupunki teki kesäkuussa katselmuksessa siirtolapuutarhoille. Katselmuksessa ei löytynyt huomautettavaa terasseista eikä paljuista. Huomautettavaa löytyi lähinnä omenapuiden korkeuksista ja vieraslajeista, kuten japanintartarista ja jättipalsamista.

– Patiot ovat kooltaan maltillisia. Isommila tonteilla on yksittäisiä hieman suurempia, mutta niistä ei ole huomautettu, kertoo maankäyttöasiantuntija Mauri Pyysalo Kotkan kaupungilta.

Kotkan kaupungilla on neljä siirtolapuutarhaa: Metsola, Langinlaakso, Langinkoski ja Korela. Palstapaikkoja on yhteensä noin 360.

Palstan hoitamattomuudesta jaetaan vuosittain kymmenkunta huomautusta mökin omistajille, jotta mikään tonteista ei pääsisi kasvamaan umpeen.

– Tyypillisesti huomautus hoitamattomasta pihasta on jouduttu antamaan silloin, kun ihmiset vanhenevat, eivätkä kykene enää huolehtimaan mökistä ja sen ympäristöstä, selittää maankäyttöasiantuntija Mauri Pyysalo.

Lähikuvassa punainen unikko, jonka takana on vihreä ja vaaleanpunainen kastelukannu.
Kukat kuuluvat hyötyviljelyn ohella siirtolapuutarhaan. Kuva: Minna Sofia Kaipainen / Yle

Tauno Telaranta sanoo, että siirtolapuutarha ei sovi laiskureille. Puutarhassa on jatkuvasti jotain pientä työtä, mutta hänestä se on vain mukavaa. Erakkoluonne ei myöskään sovi olla, sillä yhteisöllisyys ja naapuruus kuuluvat olennaisena osana siirtolapuutarhaelämään.

Kotkan siirtolapuutarhoissa on säilynyt alueiden omaleimaisuus, joiden viehätys tulee hyvin hoidetuista istutuksista sekä yksinkertaisista pienistä mökeistä.

Kotkan kaupungin laatimilla päivitetyillä ohjeilla halutaan ehkäistä sitä, että puutarhamaisuus ei muuttuisi huvilakulttuuriksi, jossa mökit alkavat muistuttaa kesämökkejä ja nurmikko katetaan terassilla. Ohjeet tukevat ja vahvistavat alueiden alkuperäisten arvojen säilymistä.

Suosittelemme sinulle