Hyppää sisältöön

Kommentti: Mikko Rantasen suuruus tiivistyy hetkeen Stanley Cup -pokaalin kanssa

Rantanen on kasvanut joukkueelleen täysin korvaamattomaksi pelaajaksi. Ratkaiseva Stanley Cupin loppuottelu oli siitä viimeisin esimerkki, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Mikko Rantanen ja Nazem Kadri tuulettavat Stanley Cupin voiton jälkeen pukuhuoneessa.
Mikko Rantanen Stanley Cup -juhlissa Coloradon pukukopissa. Kuva: NHLI via Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPA. Puhumme Mikko Rantasen kohdalla liimapelaajasta. Pelaajasta, jonka päävalmentaja Jared Bednar voi heittää käytännössä mihin ketjuun tai pelipaikalle tahansa. Jos jonkin ketjun peli ei toimi, heitä Rantanen sinne ja kappas, homma alkaa toimia.

Rantasen mukana tulee liikettä, kamppailuvoimaa, kiekollisen pelin varmuutta ja kaiken sen päälle vielä tehoja.

Rantanen on NHL-tasolla tähtipelaaja, lähellä jopa supertähden statusta noin sadan runkosarjapisteen pelaajana. Nousiaisten mies ei kuitenkaan kylve suurimmissa parrasvaloissa, koska Coloradon joukkue pursuaa supertähtikategorian yksilöosaamista ennen muuta Nathan MacKinnonin ja Cale Makarin kautta.

Samaan aikaan on kuitenkin todettava, ettei Colorado olisi lähellekään sitä, mitä se on ilman turkulaispelaajaansa. Rantanen on korvaamaton osa mestariryhmää.

Pelkästään loppuottelusarjan seuraaminen antoi katsojille erinomaisen välähdyksen TPS-kasvatin monipuolisuudesta. Rantasta peluutettiin ykkösketjussa sekä kakkosketjussa laidassa ja keskellä. Jo runkosarjassa Rantanen osoitti pystyvänsä helposti pelaamaan huipputasolla myös keskushyökkääjän tontilla.

Tehojen ohella Rantanen kauhoo Coloradolle myös aloitusvoittoja.

Tällainen hyppy laidasta keskelle ei ole todellakaan edes huipputasolla tavallista, mutta Rantasen peliin se ei tehnyt minkäänlaista eroa. Pelaamisessa säilyi samanlainen laatu sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Rantanen on modernin voimahyökkääjän mallitapaus. On luistelutaitoa, on kamppailuvoimaa sekä oikeanlainen nöyryys pelata peliä oikein. Urheilijana Rantanen on äärimmilleen viritetty huippuyksilö, joka jaksaa isosta koostaan huolimatta ryskiä 82 runkosarjapelin päälle vielä pudotuspelit ruuvia kiristäen.

Puhumme jääkiekkoilijasta, jolla ei ole juurikaan heikkouksia. Kehityskohteet löytyvät pienistä yksityiskohdista. Kaiken tämän päälle tulee henkisen puolen lujuus.

Olin kevään mittaan paljon tekemisissä aina iloisen ja hyvän huumorintajun omaavan Rantasen kanssa, mutta nyt vastassa oli normaalia vakavampi ja keskittyneempi kiekkoilija. Päivästä päivään. Ratkaisevan finaalipäivän aamunakin hänen katseensa oli lävistää lehdistöhuoneen takaseinän.

Tässä Rantanen taistelee ottelun viime minuuteilla pitkästä kiekosta Coloradolle maalipaikan.

Coloradolla ja Rantasella oli missio, eikä mikään ollut tulossa sitä estämään. Rantanen pelasi perjantaina finaalisarjan heikoimman ottelunsa, mutta mentaalipuolen kovuus nousi esiin jälleen kuudennessa finaalissa.

Katkaisupelissä Rantanen, MacKinnon ja Artturi Lehkonen dominoivat tapahtumia kaukalossa mielin määrin. Finaalisarjan paras peli osui tärkeimpään mahdolliseen saumaan, eikä sattumalta. Näin huippupelaajat toimivat.

Alla olevalla videolla näkyy, miten suuri vaikutus Rantasella oli Coloradon tasoitusmaalin taustalla. Aloitusvoiton jälkeen Rantanen toimittaa kiekon maalille ja pitää sen jälkeen keskialuetta kohti lipuvan kiekon ja samalla paineen hyökkäysalueella.

MacKinnon nettosi tehot 1+1 Lehkosen iskiessä sarjan pakettiin. Rantasen kahdeksan syöttöpistettä loppuotteluista on NHL:n historian toiseksi kovin suoritus syöttöjen osalta. Sunnuntaina Rantanen ei ollut pisteillä, eikä hänen tarvinnut – Rantanen ketjukavereineen löi silti parasta pöytään kovimmassa mahdollisessa paikassa hallitsevan mestarin kotijäällä. Eikä tästäkään tehty numeroa.

Myös Coloradon voittomaali alkoi Mikko Rantasen avaavasta syötöstä. Katso maaliin johtanut tilanne alla olevalta videolta.

Katso Mikko Rantasen rooli Coloradon voittomaalissa

Rantanen ei noussut otsikoihin, mutta varmaa on, että pukuhuoneen seinien sisällä – ja ennen kaikkea seuran toimistolla – jokainen ymmärtää, miten tärkeä pelaaja Mikko Rantanen joukkueelleen on. Erinomaisen monipuolinen pelaaja ja kaiken päälle epäitsekäs ja nöyrä tyyppi jään ulkopuolella.

Yksi esimerkki tästäkin nähtiin mestaruusjuhlissa sunnuntaina. Kun pokaali ojennettiin Coloradolle, Rantasella ei ollut minkäänlaista kiirettä saada sitä itselleen, vaikka kapteenistoon kuuluukin. Sen sijaan hän oli ensimmäisenä hoputtamassa muita nostelemaan himoittua graalin maljaa.

Ei hullumpi jätkä tämä Nousiaisten Mikko.

Mikko Rantanen Stanley Cup käsissään.
Mikko Rantanen nostaa mestaruuspokaalia jäällä. Kuva: NHLI / Getty Images

Lue myös:

Raivostuneelta hyökkääjältä vaarallinen temppu Artturi Lehkosen maalin jälkeen – myös Tampa Bayn venäläistähden käytös ihmetyttää

Mikko Rantasen vanhemmat kiittivät juniorivuosien valmentajia – perhe aikoo juhlia aamuun asti: "Levätään sitten Nousiaisissa"

Ismo ja Artturi Lehkosen välinen kova kilpailu äityi jopa nyrkkitappeluksi – isän armoton koulu kasvatti pojasta Stanley Cupin ratkaisijan

Kommentti: Vain laadukkaampi maalivahti puuttuu – Coloradon voitto käynnistää uuden dynastian

Suosittelemme