Hyppää sisältöön

Niinistö ja Erdoğan tapaavat huomenna Madridissa – tulokseton neuvottelu nakertaisi Naton arvovaltaa, arvioi tutkija

Tapaamisessa on mukana Naton pääsihteeri Stoltenberg. Madridissa alkaa huomenna Naton huippukokous.

Kuvakollaasissa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Nato-lippu ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Kuva: Anders Wiklund / EPA , Mustafa Kamaci / AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen, Ruotsin ja Turkin johtajat sekä Naton pääsihteeri tapaavat huomenna Madridissa, vahvistaa presidentin kanslia Twitterissä.

Tapaamisessa ovat mukana presidentti Sauli Niinistö, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Turkin presidentin tiedottaja kertoi aiemmin turkkilaisella televisiokanavalla, että johtajat tapaavat juuri ennen Naton huippukokouksen alkamista. Huippukokous alkaa huomenna Madridissa Espanjassa.

Päämiestason tapaamista edeltää Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiestason neuvottelukierros tänään Brysselissä. Neuvottelukierrosta isännöi Nato.

Tutkija: Erdoganilla on mahdollisuus esiintyä ratkaisuhakuisena

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan ennen Naton huippukokousta tiivistyneet neuvottelut voivat tarkoittaa sitä, että ratkaisua haetaan toden teolla. Pesu arvioi Twitterissä, että Erdoğanilla on mahdollisuus esiintyä ratkaisuhakuisena toimijana.

– Valtiojohtotason tapaaminen Madridissa ilman mitään tulosta olisi pannukakku, joka nakertaisi Naton arvovaltaa, kirjoittaa Pesu.

Pesu kuvailee esittämäänsä näkemystä positiiviseksi tulkinnaksi tilanteesta.

Suomen, Ruotsin ja Turkin välisiin keskusteluihin osallistunut Turkin hallinnon viranomainen sanoi aiemmin uutistoimisto Reutersille, että sovun saavuttaminen tulevassa huippukokouksessa tulee olemaan vaikeaa.

Turkilla vaatimuksia Suomelle ja Ruotsille

Suomen valtuuskuntaa Madridissa johtava Niinistö arvioi viime viikolla, ettei ratkaisu välttämättä synny kokouksen alkuun mennessä tai itse kokouksessa.

Turkki on vaatinut Natoon hakevia Suomea ja Ruotsia esimerkiksi poistamaan Turkille asetetut asevientikiellot ja vaatinut joidenkin Turkissa terrorismista epäiltyjen henkilöiden luovuttamista. Suomi ja Ruotsi asettivat asevientikiellon vuonna 2019, kun Turkki hyökkäsi Syyriaan.

Naton 30 jäsenvaltion on hyväksyttävä yksimielisesti kaikki liittouman uudet jäsenet.

Lue lisää:

Yhdysvallat pysyy takapenkillä Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-neuvotteluissa: tässä kolme tärppiä senaatin ulkoasiainvaliokunnan keskusteluista

Presidentti Niinistö johtaa Nato-huippukokoukseen matkustavaa delegaatiota, mukana iso joukko diplomaatteja ja virkamiehiä

Suosittelemme