Hyppää sisältöön

Talkoolaiset paahtavat Pilvenmäen ravirataa juhlakuntoon Kuninkuusraveja varten – samaan aikaan Lily-tamma valmistautuu elämänsä koitokseen

Kymmenet talkoolaiset valmistelevat Kuninkuusraveja Forssassa. Kunkkariviikonloppuna ravikeskuksella ahkeroi viitisensataa ihmistä.

Hevonen aitauksessa.
Katso millaisissa tunnelmissa Mikko Huttunen treenaa 9-vuotiasta Lilyä tallissaan Ypäjällä. Lilyn pisteet riittävät Kuningatarkilpailuun. Video on julkaistu 27.6., jolloin Lilyn pääsy kisaan ei vielä ollut varmaa.
Eeva Hannula

Forssan Pilvenmäellä Kunkkari-talkoisiin on tähän mennessä osallistunut viitisenkymmentä ihmistä. Pääosa avuliaista on Forssan seudulta, mutta vapaaehtoisia on tullut pitkin Etelä-Suomea.

Talkoita on pidetty jo puolisentoista vuotta. Kesäkuun lopussa talkooväki laittoi kuntoon vanhan katsomon. Kunkkariviikonlopun lähestyessä väkeä tulee kokoamaan telttoja ja muita rakenteita.

Itse Kuninkuusravien aikana heinäkuun viimeisenä viikonloppuna töihin osallistuu viitisensataa ihmistä muun muassa seuroista ja järjestöistä.

Nainen katsoo kameraan.
Toiminnanjohtaja Elina Hirvonen uurastaa nyt itse ympäripyöreitä päiviä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Forssan Seudun Hippoksen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen muistuttaa, että Forssa on pienimpiä Kuninkuusravit saaneita paikkakuntia.

– Tämä ehkä kertoo niistä suurista haasteista, joiden kanssa saamme painia. Mutta hyvältä vaikuttaa tällä hetkellä.

Elina Hirvonen sanoo, että esimerkiksi Lahdessa ja Seinäjoella on vuosittain suuria kilpailuja.

– Forssassa lähdetään pienellä henkilömäärällä tekemään suurta. Isommalla raviradalla on yleensä päivittäistäkin henkilökuntaa huomattavasti enemmän. Suurilla radoilla on myös enemmän rahaa käytössä.

Säännöllisesti talkoisiin osallistuvia vapaaehtoisia on viitisenkymmentä.

– Meillä on oma aktiivinen WhatsApp-ryhmä, missä tiedotamme töistä. Pidämme myös julkisia talkoita, ja toki kuka tahansa voi tulla tänne töihin mihin aikaan hyvänsä.

Ilmakuva raviradasta.
Forssan Pilvenmäen ravirataa ehostetaan juhlakuosiin pala palalta ennen heinäkuun viimeistä viikonloppua. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tamma Lily valmistautuu rauhallisella tallilla Ypäjällä

Kuninkuusraveihin valmistaudutaan myös 9-vuotiaan Lily-tamman kotitallilla Ypäjällä. Lily on rauhallinen ja pienikokoinen suomenhevostamma, joka muutti Ypäjälle kolmisen kuukautta sitten. Silloin juoksu alkoi kulkea, kertoo Lilyä valmentava ja ohjastava Mikko Huttunen.

Mikko Huttunen sanoo, että jos Lilyn juoksut kulkevat hyvin, se kirii lopun hienosti.

– On hieno kokemus päästä Kuninkuusraveihin Lilyn kanssa. Olen kumminkin koko ikäni hevosten kanssa touhunnut, ja varmasti Kuninkuusravit olisi hienoin kokemus hevosen kanssa.

Kolmen viikon jännitys edessä

Viime vuonna Seinäjoella ravikuningattaren tittelin vei vasta 6-vuotias Suven Sametti. Kuninkuuden voitti toisen kerran peräkkäin 10-vuotias Evartti.

Nykysääntöjen mukaan kuninkuus- ja kuningatarkilpailuun ilmoittautuneista hevosista kymmenen eniten pisteitä kerännyttä varmistaa suoraan paikkansa pääkilpailuun. Päätoimikunnalla on mahdollisuus nostaa sijoille 11 ja 12 hevonen, jolla on vähemmän pisteitä.

Lily on pistesijalla kahdeksan ja pääsee kuningatarkilpailuun mukaan.

Mies ja Hevonen aitauksessa.
Mikko Huttunen kertoo, että Lily on ystävällinen ja läheisriippuvainen suomenhevonen. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Huttunen odottaa kisoja rauhallisesti ja ajaa Lilyä Ypäjän maastoissa.

– Pari kertaa viikossa otetaan rauhallisia vetoja suoralla. Poukkasillasta mennään joen yli, että päästään Hevosopiston ajopaikoille. Siellä on hiittisuorat, metsälenkit ja rauhallisia metsäpolkuja, missä saa ajella jopa yksin.

Mikko Huttusen mielestä Lilyn salaisuus on, että se on syntynyt hyväksi hevoseksi.

– Hevoset syntyvät sellaisina kuin ne ovat, ja sen jälkeen ihmiset pystyvät hiukan auttamaan niitä.

Lue myös:

Lounaishämäläiset haluavat Kunkkareille – kunnat jakavat ilmaisia pääsylippuja

Holjat ja Kuninkuusravit samana viikonloppuna Forssassa –kaupunkifestari järjestetään supistettuna

Seinäjoen Kuninkuusravit jäi yleisötavoitteesta selvästi – järjestäjät kiittävät silti tunnelmaa: "Kiitos kuuluu heille, jotka paikalle tulivat"

Juttua päivitetty 19.7. 2022 klo 09:53: Poistettu vanha tieto, että vielä ei ole tiedossa, pääseekö Lily juoksemaan Kuninkuusraveissa. Lilyn pääsy kisoihin oli varmistunut jutun julkaisuhetkeen mennessä.

Juttua päivitetty 19.7.2022 klo 09:40: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että talkooväki laittaa Pilvenmäen vanhan katsomon kuntoon tällä viikolla. Muutettu lause muotoon "Talkooväki laittoi vanhan katsomon kuntoon kesäkuun lopussa."

Suosittelemme sinulle