Hyppää sisältöön

Poliisi iski miestä etälamauttimella, mutta mies jakoi pakoaan ja uhkasi veitsellä kahvilassa – välituomio: mies ei yrittänyt tappaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antaman välituomion mukaan pelkkä veitsen kohottaminen ei riitä osoittamaan, että miehellä olisi ollut tarkoituksena tappaa poliisi Kirkkonummella.

Poliisiauton kylki.
Poliisiautosta karannut 27-vuotias mies pakeni poliisia kahvilaan etälaumattimen piuhat selässään Kirkkonummella. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vapautti poliisin murhan yrityksestä syytetyn 27-vuotiaan miehen tutkintavankeudesta.

Oikeuden viime torstaina antaman välituomion mukaan syytetty ei yrittänyt tappaa häntä jahdannutta poliisia Kirkkonummella viime helmikuussa. Näin ollen ei enää ole perusteita pitää miestä vangittuna ennen käräjäoikeuden tuomiota.

Välituomion mukaan tapahtumat alkoivat 24. helmikuuta, kun vuonna 1995 syntyneen miehen vanhemmat soittivat hätäkeskukseen häiritsevästi käyttäytyneen poikansa vuoksi.

Mies haettiin poliisiauton kyytiin, josta hänen matkansa jatkui ambulanssilla lääkärin luo. Hän kuitenkin hermostui lääkäriä odotellessaan ja päätyi jälleen poliisiautoon rauhoittumaan.

Siellä mies sytytti pienen tulipalon, jonka vuoksi poliisit avasivat auton ovet. Mies sukelsi savun seasta ulos autosta. Poliisit yrittivät laittaa miehen käsirautoihin, mutta mies onnistui väkivaltaa käyttämällä pääsemään karkuun.

Poliisi yritti pysäyttää miehen etälamauttimella, mutta se ei miestä haitannut. Hän jatkoi pakoaan lamauttimen johdot selässään. Mies pakeni läheiseen kahvilaan ja nappasi sen takahuoneesta veitsen.

Poliisi juoksi perässä ja käski kaikki asiakkaat sekä henkilökunnan ulos kahvilasta. Takahuoneeseen jäi silti yksi työntekijä. Mies nosti veitsen ylös ja lähestyi poliisia. Poliisi käski miestä useita kertoja laskemaan veitsen tai hän ampuisi.

Välituomion mukaan poliisi arvioi myös takahuoneeseen jääneen työntekijän olleen mahdollisesti vaarassa. Kun mies ei käskyistä huolimatta laskenut veistä, vaan lähestyi poliisia, ampui poliisi häntä reiteen. Veitsi saatiin miehen kädestä vasta paikalle avuksi saapuneiden useiden poliisien voimin.

Miestä syytetään huumausainerikoksesta, varomattomasta käsittelystä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja murhan yrityksestä. Toissijaisena syytteenä on törkeän pahoinpitelyn yritys, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja haitanteko virkamiehelle.

Välituomion mukaan tapahtumien kulku on voitu uskottavasti todistaa. Pelkkä veitsen kohottaminen poliisia kohtaan ei kuitenkaan välituomion mukaan riitä näyttämään, että miehellä olisi ollut tarkoituksena tappaa poliisi. Miestä ei siksi tulla tuomitsemaan murhan yrityksestä.

Syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen jo poliisin esitutkinnan aikana. Mielentilatutkimus alkaa elokuussa. Sen valmistua käräjäoikeus antaa tuomion, jossa se ratkaisee mihin rikoksiin mies on syyllistynyt.

Aihetta on käsitelty myös Yle Helsingin uutisissa Radio Suomessa.

Lisää aiheesta:

Poliisi ampui vaarallista henkilöä Kirkkonummella – Loukkaantunutta epäillään poliisin murhan yrityksestä

Poliisi vaatii nuorta miestä vangittavaksi liittyen Kirkkonummen eiliseen epäiltyyn poliisin murhan yritykseen

Poliisin aseen käytöstä Kirkkonummella ei aloiteta esitutkintaa – mies aikoi hyökätä kimppuun veitsen kanssa, epäilee poliisi

Suosittelemme