Hyppää sisältöön

Ajatus kansallispuistosta elää edelleen Etelä-Karjalassa – maakuntahallitus haluaa tarkempia selvityksiä Haarikon alueesta

Etelä-Karjalan maakuntahallitus on päättänyt jatkaa selvityksiä kansallispuiston mahdollisuuksista Haarikon alueelle.

Haarikkojärven rantaa.
Haarikon Ystävät -ryhmän aktiivi Anni Paarma soittaa saksofoniaan Haarikko-järven erämaisissa maisemissa. Video on vuodelta 2019.
Minna Kaipainen

Etelä-Karjalan maakuntahallitus haluaa tehdä tarkempia selvityksiä Haarikon ja siihen kytkeytyvien alueiden edellytyksistä kansallispuistoksi.

Maanantaina kokoontunut maakuntahallitus valtuutti Etelä-Karjalan liiton jatkamaan neuvotteluja Imatran seutukuntien, Savonlinnan ja Etelä-Savon maakuntaliiton kanssa selvityksen teettämisestä.

Selvityksessä tarkasteltaisiin erityisesti aluerajauksia, alueen luontoarvoja ja matkailullisia mahdollisuuksia. Sen perusteella voitaisiin tehdä johtopäätöksiä alueen jatkokehittämisestä.

– Tarkoitus on käyttää ulkopuolista arvioijaa tekemään selvitys, onko alueella ylipäätään edellytyksiä kansallispuistoksi. Joko niitä löytyy tai sitten niitä ei löydy, sanoo Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Sari Sikanen.

Ruokolahden ja Savonlinnan rajalla sijaitseva Haarikko on yksi harvoista kuukkeli-reviireistä. Kansallispuistoa on yritetty saada alueelle jo useiden vuosien ajan. Maakuntavaltuusto teki valtuustoaloitteen kansallispuistoselvityksen te­ke­mi­ses­tä Etelä-Karjalaan kesäkuussa 2018.

Luontoarvoista erimielisyyksiä

Etelä-Karjalan liitto on koordinoinut vuoropuhelua luonnonsuojelupiirien, Etelä-Savon maakuntaliiton, mahdollisen kansallispuistoalueen kuntien sekä suurimpien maanomistajien kesken.

Suuria maanomistajia on kolme: Tornator, UPM ja Metsähallitus. Lisäksi on paljon yksityisiä maanomistajia, joiden kanssa asiasta ei ole vielä keskusteltu.

Viime lokakuussa järjestetyllä tutustumisretkellä todettiin, että näkemykset luontoarvoista ovat osin ristiriitaiset, koska alueella on myös talousmetsää.

Maanomistajat ovat tähän mennessä suojelleet alueelta arvokkaita alueita yli 200 hehtaaria.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto, Ete­lä-Kar­ja­lan ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiirit sekä paikalliset mat­kai­lu­toi­mi­jat ovat tehneet aiemmin aloitteen ympäristöministeriölle Punkaharjun ja Haarikon alueen kansallispuistosta. Ympäristöministeriö kuitenkin torppasi ehdotuksen pari vuotta sitten. Nyt Punkaharju ei ole mukana selvityksessä.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle