Hyppää sisältöön

Festarilippujen jälleenmyynti on kiellettyä, mutta silti sitä tapahtuu – lippukauppa käy kuumana Jodelissa, koska keinoja puuttumiseen ei ole

Lippujen jälleenmyynti on usein käyttöehdoissa kiellettyä, mutta se ei ole Suomessa laitonta. Sosiaalinen media on edelleen suosittu kauppapaikka tapahtumalipuille.

tuskan yleisöä
Tuska-festivaalit käynnistyvät tänään perjantaina kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuva vuoden 2019 Tuska-festivaaleilta. Kuva: Yle/Björn Karlsson
Katri Tihilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesäfestareiden paras aika on käynnissä, ja lippujen myynti käy vilkkaana.

Moni on saattanut ostaa lipun jollekin festarille jo vuonna 2019, ja näitä tapahtumia järjestetetään koronan vuoksi vasta nyt. Monen suunnitelmat ovat voineet jo vaihtua, minkä vuoksi pääsylippuja yritetään nyt myydä eteenpäin.

Sekä Tiketin että Lippu.fi:n lippukaupoista ostettujen lippujen käyttöehdoissa kuitenkin lukee, että lippujen jälleenmyynti on kiellettyä.

Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaan mukaan syy heidän jälleenmyyntikiellolleen on se, että alalla on paljon väärinkäytöksiä ja rikollisuutta. Huijarit saattavat esimerkiksi myydä olemattomia lippuja, ja jos tapahtuma on loppuunmyyty, niin lippuja voidaan myydä reilusti ylihintaan.

Lippukaupat eivät kuitenkaan kiellä jälleenmyyntiä virallisissa palveluissaan. Näitä ovat esimerkiksi vuonna 2019 avattu Tiketin Liputon-palvelu ja viime vuonna Suomessa avattu Lippu.fi:n Fansale-palvelu. Näissä lipun pystyy myymään ja ostamaan turvallisesti.

Virallisista väylistä huolimatta lippukauppaa käydään vilkkaasti myös nettikaupoissa ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja anonyymissa Jodel-palvelussa. Helsingin alueella Jodelin Lippukauppa-kanavalla on noin 4 500 henkilöä ja lipunmyyntitarjouksia eri tapahtumiin tulee useita tunnissa.

Merimaa on tietoinen erilaisista jälleenmyynnin väylistä, mutta toteaa jälleenmyyntiin puuttumisen olevan lähes mahdotonta. Jälleenmyyntiä tapahtuu niin laajasti, ettei resursseja ole. Hän kertoo, että ainoiksi keinoiksi puuttua lippujen jälleenmyyntiin jää viestinnälliset keinot ja virallisen vaihtoehdon tarjoaminen.

– Olemme rakentaneet turvallisen jälleenmyyntikanava Liputtoman. Toivoisimme, että asiakkaat löytäisivät sen, Merimaa toteaa.

Moderoitujen palveluiden kautta lippujen jälleenmyyntiin pystytään puuttumaan jonkin verran. Tiketti on tehnyt esimerkiksi Tori.fi:n kanssa sopimuksen, että Tiketin liput poistetaan palvelusta myynnistä.

Ihminen näpyttelee puhelinta.
Anonyymissa Jodelissa myydään ja ostetaan vilkkaasti tapahtumalippuja. Kuva: Katri Tihilä / Yle

Kaikki tapahtumajärjestäjät eivät halua kieltää lippujen jälleenmyyntiä Facebook-tapahtumissa

Lippu.fi toimitusjohtaja Ari Palhamo näkee, että linjauksen lippujen jälleenmyynnistä tekee tapahtumajärjestäjä, ei niinkään lippukauppa. Palhamo toteaa, että heillä on rajatut mahdollisuudet vaikuttaa tapahtumanjärjestäjien lippujen jälleenmyynnin linjauksiin.

Esimerkiksi Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen kertoo, että he eivät kiellä Tuska-festivaalilippujen jälleenmyyntiä, mutta eivät myöskään kannusta jälleenmyyntiin epävirallisia väyliä pitkin. Mäkynen suosittelee lippukauppojen virallisia kanavia.

– Mieluummin lippu käytetään, kuin jätetään johonkin jääkaapin oveen käyttämättä. Luonnollisesti, kun on rajattu kapasiteetti ja kysyntä on kovaa, niin toivotaan, että jokaiselle lipulle on loppusijoituspaikka, Mäkynen sanoo.

Samasta syystä Tuska-festivaali on toistaiseksi sallinut lippujen jälleenmyynnin virallisessa Facebook-tapahtumassaan. Mäkynen kertoo, että he eivät koe olevansa ristiriidassa virallisten lippukauppojen viestin kanssa.

– Se on heidän kantansa, eikä jälleenmyynti ole Suomessa kiellettyä, niin emme me lähde sitä tuomitsemaan, kertoo Mäkynen.

Myös Flow-festivaalien virallisessa Facebook-tapahtumassa on sallittua ostaa ja myydä lippuja omalla vastuulla. Sitä ei silti varsinaisesti suositella, kertoo tiedottaja Eeva Palmén.

Myytävien lippujen hinnat eivät kuitenkaan saa ylittää lippukauppojen hintoja. Palmén kertoo, että tällaiset ilmoitukset sekä selvät huijausyritykset poistetaan. Hänen mukaansa sallimalla jälleenmyynnin omalla kanavallaan, he pystyvät edes hieman säätelemään sitä.

Sideways -festivaaleilla 2019 yleisöä
Sideways-festivaalit järjestettiin kesäkuussa Helsingissä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Lippujen jälleenmyynti ei ole laitonta, mutta ei myöskään suositeltavaa

Väärennetyt liput työllistävät niin tapahtumanjärjestäjiä kuin lippukauppoja, mutta keinot auttaa huijattuja asiakkaita ovat kuitenkin vähissä.

– Jos ihminen tulee meille käytetyn lipun kanssa ja ei pääse portilta sisään, niin emme voi järjestäjänä kuin nostaa kädet pystyyn ja sanoa, että mitäs ostit markkinoilta, joista emme vastaa, Mäkynen toteaa.

Suomessa lippujen jälleenmyynti ei ole laitonta, vaikka Tiketin Mirva Merimaan mukaan monissa muissa Euroopan maissa se on.

Lippu.fi:n Ari Palhamonmukaan olisi toivottavaa saada lainsäädännön tulkinta jälleenmyyntiin.

– Nyt ollaan enemmän tai vähemmän harmaalla alueella. Olisi aina hyvä, kun tehdään rajoituksia, että ne olisivat mieluummin lakiin perustuvia. Se olisi kaikille selvempää, Palhamo toteaa.

– Kyllä se ainakin kuluttajasuojaa parantaisi, kun on ylikysyttyjä tapahtumia, Merimaa kommentoi mahdollisesta lainsäädännöstä.

Palhamon mielestä tällä hetkellä on reilua, että asiakas, joka on ostanut lippunsa esimerkiksi pari vuotta sitten ja onkin nyt estynyt osallistumaan tapahtumaan, voi myydä lippunsa eteenpäin.

– Eri asia on se, että myyt lippuja vain ansaitsemistarkoituksessa ja vedät lipun hinnan ylös, että saat sillä rahaa. Se on meidän kannalta tuomittavaa, vaikka ei sitä juridisesti olekaan, Palhamo toteaa.

Aihetta käsiteltiin Yle Helsingin iltapäivälähetyksessä Radio Suomessa perjantaina 1.7.2022.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 2. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Weekend-festivaalin alkuperäisestä kattauksesta on poistunut jo viisi esiintyjää – somessa kuohuu, mutta järjestäjä ei lunasta lippuja takaisin

Kesätapahtumiin myydään lippuja ennätystahtia – osa on jo loppuunmyyty

Suosittelemme sinulle