Hyppää sisältöön

Simerock jää pitämättä tältä kesältä – "Sitä ei tiedä, vaikka oltaisiin jatkossa joka toinen vuosi"

"Tämä on rankkaa touhua. Välillä pitää vähän levätä", sanoo festivaalijohtaja Sime Yliaska. Samalla hän sanoo, että ensi vuonna juhlitaan taas tutuissa merkeissä.

Tämä olisi ollut Simerockin 20-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Juhlat pidetäänkin, mutta festivaalin omalla porukalla, salaisessa paikassa. Kuva: Bikka Puoskari / Yle
Bikka Puoskari,
Ari Hursti

Lapin suurimpana festivaalina tunnettu Simerock ei toteudu tänä vuonna.

– Tämä vuosi on välivuosi, vahvistaa festivaalijohtaja Sime Yliaska.

Viime vuonna Simerock juhlittiin koronarajoitusten rajoissa, ja tappioita tuli, vaikka festivaali olikin kolmipäiväisenä suurempi kuin koskaan.

Kesän 2020 festivaali puolestaan peruttiin aivan loppumetreillä. Yliaskan mukaan välivuosi tuli tarpeeseen kahden koronakesän jälkeen.

– Rankkoja vuosia. Viikon välein tuli älyvapaita sääntöjä. Esimerkiksi kaksi päivää ennen festaria piti vielä säätää koko aikataulu uusiksi. Väsytti se vastustus.

Lue myös: Anniskelualueita koskevat säädökset saivat Simerockin järjestäjän Sime Yliaskan hiiltymään: "Viime vuonna lohkot olivat muotia, nyt halutaan ajaa kaikki samaan paikkaan"

Ensi vuonna Simerock tekee paluun

Välivuosi ei ole Simerockille ennenkuulumaton. Tulevaisuudessa niitä nähdään Yliaskan mukaan ehkä useamminkin.

– Mehän olemme ennenkin pitäneet välivuosia. Sitä ei tiedä, vaikka oltaisiin jatkossa joka toinen vuosi. Tai joka neljäs, niin kuin olympialaiset. Tämä on rankkaa touhua. Välillä pitää vähän levätä.

Ensi vuoden festivaali kuitenkin pidetään, Yliaska lupaa.

– Ei voi sanoa, että suunnitelmat olisivat kovin pitkällä, mutta ovat ne päässä. Päivämäärätkin on jo ilmoitettu: elokuun toinen viikonloppu.

"On kyllä harmi"

Viime kesänä kolmipäiväisessä Simerockissa oli arviolta 17 500 kävijää. Koronaa edeltäneinä vuosina Simerockiin oli tarjolla vuosittain 25 000 lippua kahdelle päivälle, ja festivaali olikin viisi vuotta peräkkäin loppuunmyyty.

Monelle väliin jäävä Simerock onkin pettymys.

– On kyllä harmi, että sitä ei ole. Tiedän kyllä porukkaa, joka olisi mennyt. Itselläni on vauva mahassa, niin en varmaan olisi ollut menossa, sanoo Rovaniemen keskustassa kesäpäivää viettänyt Heli Mikkola.

Niin ikään pikkuvauvan vanhempi Jonna Sinkkonen on samoilla linjoilla.

– Nyt on vähän niin kuin Simerockin tilalla Santa Open Air, mutta se on sisätiloissa. Kyllä minä ainakin olisin enemmän tällaisen oikean festivaalin kannalla, että olisi isompi ja enempi esiintyjiäkin, Sinkkonen sanoo.

Lue myös: Rovaniemellä järjestetään ensi kesänä uusi Santa Open Air musiikkifestivaali – Simerockin tilanteesta ei ole vielä tietoa

Heli Mikkolan ja Jonna Sinkkosen mielestä on harmi, että Simerock ei toteudu. Johan Vitikallekin festivaali on tuttu aikaisemmilta vuosilta. Kuva: Ari Hursti / Yle

Salaiset 20-vuotisjuhlat

Tänä vuonna olisi ollut Simerockin 20-vuotisjuhlan paikka, sillä ensimmäinen festivaali pidettiin Sime Yliaskan mummolan takapihalla talvipakkasessa vuonna 2002.

Pääesiintyjä olisi tuolloin ollut Apulanta, joka ei kuitenkaan koskaan ehtinyt lavalle asti poliisin keskeytettyä juhlat.

Suurelle yleisölle juhlafestivaalia ei ole luvassa, mutta Yliaskan mukaan pieni piiri juhlii salaisessa paikassa.

– On meillä 20-vuotisjuhlat. Pidetään omalla porukalla salaisessa lokaatiossa vähän kuin kunnioittaen mummolan takapihan bileitä. Mutta ei mummolan takapihalla.

Mitä festarikesääsi kuuluu? Keskustelu on avoinna 29.6. klo 23:00 saakka.

Lue myös:

Provinssi, Ilosaari ja Flow rakentuvat kovaa vauhtia, mutta Simerock on vaakalaudalla – järjestäjä: ongelmana on koronapassin mahdollisuus

Festivaalit ovat erinomainen bisnes, jos sen osaa – Lapin suurin festivaali tuottaa hulppeasti

Simerock ehdolla Vuoden festivaaliksi musiikin ammattilaisten vuotuisessa tapahtumassa

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle