Hyppää sisältöön

Kun sormus tai kännykkä päätyy järven pohjaan, soi sukeltajan puhelin – helle räjäytti avunpyynnöt

Helle suosii nyt rannoilla viihtyviä ja lisää runsaasti avun kysyntää sukeltajilta. Hukkuneita arvotavaroita ja esineitä kaivataan vedenpohjasta etenkin uimarannoilta, laitureilta ja kallion reunamilta.

Vesistöön kadonneen tavaran löytymisestä syntyvä hyvä mieli palkitsee sukeltajaa
Oskari Räisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lämpimät kelit, kesälomat ja uimarannat tietävät sukeltajalle kiireitä.

Tamperelainen sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen auttaa vapaa-ajallaan ihmisiä löytämään veden syvyyksiin kadotettuja tavaroita. Niistä yleisimpiä ovat sormukset ja älypuhelimet.

– Eksponentiaalisesti kasvaa etsintöjen määrä, kun tämmöset kelit on. Syksyt, talvet ja keväät puolestaan hyvin vähän käydään etsimässä.

Hokkasen apua kaivattiin myös juhannusviikonloppuna.

– Perjantaina kävimme etsimässä sormuksen ja silmälasit, lauantaina puolestaan kaksi vihkisormusta. Eilen vielä tuli puhelinsoitto, että puhelin on jäänyt pohjaan, mutta se osoittautui niin mahdottomaksi keissiksi, joten se jäi tekemättä.

Hokkasen mukaan juhannuksen aikana kahden miehen uidessa pudonneet valkokultasormukset olivat vihkisormuksia häille, jotka olivat vasta tulossa.

– Se oli vähän pakko löytyä tai häitä ei tule. Onneksi me löydettiin ne sieltä.

Sukeltaja ja sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen rannalla järjestelemässä varusteitaan sukellusta varten.
Christopher Hokkasen sukellusvarusteisiin kuuluu muun muassa kuivapuku, ilmapullot, kokokasvomaski, räpylät, kanisterivalaisin, etsimiä sekä pintaan laukaistava poiju, jolla hän varmistaa turvallisen nousun veden pinnalle. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Sukeltaja ja sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen järjestelemässä varusteitaan rannalla ennen sukellusta.
Kaukajärvellä Hokkanen hyödyntää kehäetsintä tekniikkaa, jossa hän etsii pohjaan kiinnitetyn metallitangon ympäriltä pieni alue kerrallaan. Alueen etsittyä tangosta sukeltajaan kiinnitettyä narua löysätään, jolloin matka metallitankoon kasvaa ja etsittävä alue laajenee. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Sukeltaja ja sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen laiturin portailla sukellusvarusteissa.
Hokkanen kertoo käyttävänsä sukellustehtävissään kokokasvomaskia, mikä mahdollistaa myös lauleskelun vedenpohjassa. Ilmapulloissa Hokkasella on viiden metrin syvyydessä oleskeluun kahdelle tunnille ilmaa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Myös urheilusukeltajat auttavat

Sormuksia ja älypuhelimia Hokkanen ajautuu etsimään yleensä paikoista, joissa ihmiset viihtyvät kesäisinä päivinä.

– Juuri tällaiset perus uimarannat, venelaiturit, rantakalliot. Mistä ihmiset pääsee uimaan ja missä viettävät kesäpäivää, niin ne on ne yleisimmät.

Myös Tampereen Urheilusukeltajat ry:n johtokunnan puheenjohtaja Niilo Rautionmaa kertoo, että etsintäpyynnöt lisääntyvät helteillä. Yhdistyksen sukeltajat pyrkivät auttamaan aina, kun vapaaehtoisia löytyy.

– Sukeltajat elävät niin suurella sydämellä siinä lajissa, että apua on yllättävän helppoa löytää, Rautionmaa sanoo.

Sukeltaja ja sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen sukellusvarusteineen järvessä.
Kaukajärven kirkasvetisestä rannasta ei tällä kertaa löytynyt mitään. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Taustatiedot selvitetään tarkkaan

Christopher Hokkanen kertoo etsintöjen alkavan sillä, että selvitetään taustatiedot kadonneen esineen sijainnista mahdollisimman tarkasti.

– Katoamispaikan olosuhteet määrittävät tehtävän keston.

Hokkasen mukaan kadotetun esineen löytämiseen vaikuttaa merkittävästi sijainnin pohjan laatu.

Mutaisessa pohjassa työ voi olla hyvin haastavaa, sillä uintiliikkeet voivat saada veden pohjan niin sotkuiseksi, että etsintä muuttuu sokkoetsinnäksi.

Etsintään käytetyn ajan määrä vaihtelee paljon, vaikka kadonneen esineen sijainti olisikin tiedossa. Neliömetrin kokoinen alue mutaisella pohjalla voi olla jo erittäin laaja sormuksen kokoiselle esineelle.

– Viime lauantaina teimme kollegani kanssa etsintäennätyksen. Siitä hetkestä kun laitoimme puvut päälle, kahdeksan minuuttia ja sormus oli omistajan sormessa. Erästä toista sormusta ollaan etsitty vuosi, eikä sitä ole vieläkään löydetty.

Cristopher Hokkanen sukellusvarusteissa esittelee sormessaan juuri löytämäänsä kultasormusta.
Lielahdessa maanantaina illalla Hokkasen sukeltama kultasormus palautui onnekkaalle omistajalleen. Kuva: Christopher Hokkanen

Hokkanen kertoo etsinnän olevan systemaattista, ja apuna käytetään erilaisia etsimiä.

– Meillä on metallinpaljastimet. Yleensä visuaalisella etsimisellä lähdetään aloittamaan. Käytämme erilaisia etsintätekniikoita ja sovellamme niitä etsintätehtävän mukaan.

Sormukset putoavat kylmässä vedessä

Vaikka Hokkanen kertoo nauttivansa siitä, että voi auttaa ihmisiä löytämään kadonneet tavaransa, hän suosittelee silti jättämään vedessä tarpeettomat asiat rannalle.

– Kylmä vesi supistaa sormia ja sormukset putoilee. Kun menette suppaamaan, katsokaa että teillä on joku vedenkestävä pussi tai jättäkää se puhelin rantaan. Äkkiä se putoaa. Parempi jättää kaikki arvotavarat rantaan, kun katsoa ja katua, Hokkanen vinkkaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella keskiviikkoiltaan klo 23 saakka.

Suosittelemme