Hyppää sisältöön

Kommentti: Hälytys, Helmarit! Tällä menolla EM-kisoissa tulee kylmää kyytiä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen on viikossa pystyttävä ihmetekoihin, mikäli se meinaa säästyä nöyryytykseltä EM-avauksessaan, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Japani juhlii maalia Suomea vastaan.
Japani rankaisi Suomea viidesti. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oletko sinä Suomen kovin Futistietäjä? Kerro, kuka voittaa kenet ja millä tuloksella kesän EM-kisoissa. Kisaat Futistietäjässä myös huimista palkinnoista. Kesän kuumimpaan futispeliin pääset tästä.

Vielä EM-karsinnoissa Suomen naisten jalkapallomaajoukkue ei hävinnyt otteluakaan ja päästi kymmenessä pelissä taakseen vain kaksi maalia. Nyt Helmareiden puolustuspelaaminen on tasolla, joka ei riitä ensi viikolla alkavien EM-kisojen kivikovassa lohkossa.

Maanantain harjoitusottelussa Japania vastaan vielä avausjakson jälkeen näytti hyvältä. Taululla komeilivat 1–1-lukemat, ja Adelina Engmanin 1–1-maalia kelpasi pyöritellä hidastuksista.

Ilman sinivalkoisia lasejakin voi sanoa, että Suomen 2–1-johto ei ollut kaukana. Sellaisia paikkoja Suomi avausjakson päätteeksi vuoden 2011 maailmanmestaria vastaan loi.

Siksi ihmetys oli suuri, kun palloa kaivettiinkin Suomen maalista heti toisen jakson alkajaisiksi. Jun Endo jatkoi vapaasti boksin sisältä keskityksen maaliin ohi Tinja-Riikka Korpelan.

Japani 2–1: Jun Endo tykitti pallon verkkoon matalan keskityksen jälkeen

Rehellisyyden nimissä Japani nosti toiselle jaksolle tasoaan, mutta siitä huolimatta: jos Suomen boksin puolustaminen keräsi kritiikkiä Natalia Kuikasta sisään menneen Japanin johtomaalin jälkeen, sitä se sai myös toisessa, kolmannessa ja neljännessä maalissa. Viidennen osuman vieraat tekivätkin rangaistuspotkusta.

Natalia Kuikka lähikuvassa.
Pohjois-Amerikan NWSL:n kuukauden joukkueeseen valitulla Natalia Kuikalla ei ollut maanantaina paras päivä. Kuikka lukeutuu ehdottomasti Suomen parhaisiin pelaajiin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

EM-karsinnoissa vastustajat eivät toki olleet Japanin, Ruotsin ja Ranskan luokkaa, mutta silti: helmikuussa 2021 päättyneiden EM-karsintojen jälkeen Suomi on voittanut kolmestatoista pelaamastaan ottelusta kolme. Voitoista kaksi on tullut MM-karsintojen heittopussia Georgiaa vastaan, joka on hävinnyt kaikki ottelunsa eikä ole onnistunut maalinteossa vielä kertaakaan. Maanantaina se taipui Irlannille 0–9 – ja samalla Suomi tippui MM-karsintalohkonsa kolmanneksi.

EM-kisoissa vastus vain kovenee

Japani-ottelun jälkeisessä haastattelussa kapteeni Tinja-Riikka Korpela manasi helppoja virheitä.

– Maailmanluokan joukkue rankaisee niistä, muistutti Korpela, ja se todella Turun maanantai-illassa nähtiin.

Japani löytyy maailmanlistan sijalta 13. Helmareiden harmiksi vastus ei ainakaan helpotu EM-kisoissa. Kaikki vastustajat löytyvät maailman viidentoista parhaan joukkueen joukosta, Saksa ja Espanja sijoilta viisi ja seitsemän.

Aitana Bonmati tuulettaa maalia tekemällä sormillaan sydämen.
Espanja murskasi lauantaina Australian 7–0. Kuva: Getty Images

Espanja antoi lauantaina myrskyvaroituksen, kun se kukisti kotonaan Australian 7–0. Vieraiden ruotsalaisluotsi Tony Gustavsson myönsi toki joukkueen peluuttaneen tarkoituksella kokemattomampia pelaajia, ja sivussa oli esimerkiksi maajoukkuetta kipparoiva Chelsea-tähti Sam Kerr, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että Espanjan EM-nippu on järkyttävän kova. Jopa ilman loukkaantumisen vuoksi sivuun jäänyttä Jennifer Hermosoa.

Kun ESPN julkaisi maanantaina listan maailman 50 parhaasta naisjalkapalloilijasta, kymmenen parhaan joukkoon mahtui kolme espanjalaista, listan kärjessä luonnollisesti Kultaisella pallollakin palkittu Alexia Putellas.

Alexia Putellas Barcelona-paidassa.
Alexia Putellas aiheuttaa varmasti ongelmia Helmareiden puolustukselle. Kuva: Jon Imanol Reino/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Samoin 7–0-lukemin harjoitusvastustajaansa murjoi perjantaina myös Saksa, jonka jyrän alle jäi ilman keskikentän tärkeintä pelaajaa Lia Wältiä operoinut Sveitsi. Nuori Bayern München -hyökkääjä Klara Bühl, 21, tehtaili ottelussa hattutempun.

Saksa- ja Espanja-otteluiden välissä Helmarit kohtaa Tanskan, jota on pidetty ennalta vastustajana, jolta Suomi voisi pisteitä todennäköisimmin riistää. Tanskankin tasosta kertonee, että joukkueeseen ei mahdu Damallsvenskanin maalipörssiä 12 osumalla johtava Olga Ahtisen seurakaveri Amalie Vangsgaard. Vertailun vuoksi: sarjan tehokkaimmat suomalaiset, Kalmarin Juliette Kemppi ja Vittsjössä laitapakkinakin viihtyvä Jutta Rantala, ovat tehneet viisi maalia.

Tanska kaatoi perjantaina niin ikään maailman kymmenen parhaan joukkoon mahtuvan Brasilian 2–1.

Saksan Klara Bühl tuulettaa 1-0-maalia Sveitsiä vastaan kesäkuun 24. päivä ystävyysottelussa.
Kuva: IMAGO/Martin Stein/ All Over Press

EM-kisat oli alun perin määrä pelata viime kesänä, mutta niitä siirrettiin vuodella eteenpäin pois miesten kisojen tieltä. Helmareille tämä on tulosten valossa harmi.

Anna Signeulin johtama Suomi ei vuoden aikana ole näyttänyt juurikaan merkkejä paremmasta myöskään peliesityksissään. EM-kisoissa varaa helppoihin pallonmenetyksiin, harhasyöttöihin, myöhässä olemiseen ja ylipäätään virheisiin ei ole – mikäli mielii välttyä Sveitsin ja Australian kohtalolta.

Myös hyökkäyspelaamisessa on kehitettävää, vaikka maanantaina mainioista riistoista lähteneitä vastahyökkäyksiä nähtiinkin.

Lauantain EM-kenraalissa Hollantia vastaan Suomi saa vielä tilaisuuden mitata tasonsa ja hioa peliään. Hallitseva Euroopan mestari hävisi Englannille perjantaina 1–5, joten näytettävää riittää kotijoukkueellakin.

Joka tapauksessa Helmareiden valmennusjohdon on reilussa viikossa keksittävä lääkkeet, jotta EM-avauksesta ei tule tukalaa, yksipuolista näytöstä.

Tehtävää ei käy kateeksi.

Lue myös:

Suomi hätää kärsimässä keskitysten kanssa, Japani löi tauluun rumat lukemat – asiantuntija: "Oman maalin suojelu huonoa läpi ottelun"

Valmentajat huusivat ja joukkuekaverit pilkkasivat – maajoukkuetähdet Linda Sällström ja Adelina Engman avautuvat kohtelustaan Ranskassa

Yli satakunta junioria toivotti Helmareille onnea EM-kisoihin – maalitykki Sällström vakuutti olevansa iskussa: "Tässä on saanut pelata ihan tarpeeksi"

Suosittelemme