Hyppää sisältöön

Tulli kertoi rehuraaka-aineen salakuljetusepäilyistä Pohjanmaalla – kaustislainen turkisrehusekoittamo kiistää mitään rikollista tapahtuneen

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta ei kommentoida tapausta. Tullin mukaan vastaavankaltaista tutkintaa ei ole ollut koko EU:n alueella.

Rikosnimikkeenä on salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen sekä sivutuotelakirikkomus. Tulli ja Ruokavirasto tiedottivat tapauksesta Kokkolassa 28.6.22 Kuva: Ari Vihanta / Yle

Kaustisen Turkisrehu Oy:n epäillään tuoneen Suomeen yli miljoona kiloa saastunutta rehuraaka-ainetta eli kalajätettä. Rehua on toimitettu noin 50 turkistarhalle Pohjanmaalla.

Salakuljetettu rehu on peräisin Tanskasta mahdollisesti covid-saastuneilta turkistarhoilta. Rehun raaka-ainetta on säilytetty samoissa tiloissa kuin covidin vuoksi lopetettuja minkinruhoja.

Tulli ja Ruokavirasto tiedottivat tänään tiistaina kansaivälisestikin harvinaisesta epäilystä yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Lue seuraavaksi: Tulli: Suomeen tuotu turkistarhojen rehuraaka-ainetta, jossa on koronariski – Tanskasta salakuljetettiin 45 rekkakuormallista kalajätettä

Kaustisen Turkisrehu kiistää, että kalaraaka-aineiden maahantuonnissa olisi tapahtunut mitään rikollista ja tahallisia virheitä.

Yrityksen mukaan raaka-aine on ollut hyvää eikä se ole aiheuttanut vaaraa turkiseläimille eikä rehun käsittelyyn osallistuneille ihmisille.

Tullin rikostoiminnan päällikkö Hannu Sinkkonen sanoo, että vastaavankaltaista tutkintaa ei ole ollut koko EU:n alueella.

– Tällainen piittaamattomuus on vaarallista koko elintarvikeketjulle. On huolestuttavaa, että yritys on ollut tietoinen vaaran aiheuttamisesta.

Yhtiö on ostanut Tanskasta kalaraaka-ainetta, jotka on tuotu Suomeen kevään 2021 aikana.

Rikosnimikkeenä on salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen sekä sivutuotelakirikkomus.

Kaustisen Turkisrehu kieltäytyy kommentoimasta asiaa enempää, koska rikostutkinta on kesken.

Fifur ei kommentoi tapausta

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Fifur ei halua kommentoida tapausta, kertoo viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen.

– Emme kommentoi asiaa tässä vaiheessa, kun rikostutkinta on vielä kesken. Asia ei myöskää suoranaisesti liity Fifurin toimintaan, Nissinen täsmentää.

Nissinen huomauttaa, että salakuljetettu rehuraaka-aine on tuotu Suomeen keväällä 2021, jonka jälkeen turkiseläimiä on koronatestattu, eikä mitään huolestuttavaa ole ilmennyt.

Artikkelia muokattu 28.6. klo 15.21: Lisätty Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton kommentit.

Suosittelemme sinulle