Hyppää sisältöön

Mansikasta voi tulla huippusato – ellei paahtava helle vesitä toiveita

Viileä alkukesä on suosinut mansikkaa. Runsas ja pitkäkestoinen kukinta voi tietää myös samankaltaista pitkää ja makoisaa satoa.

Tomas ja Noora Harju tarkastavat raakilevaiheessa olevia mansikoita Puumalan Viljakansaaressa.
Mansikan pääsato on kypsymässä Etelä-Savon ja Keski-Suomen korkeudella. Tomas ja Noora Harju tarkastavat raakilevaiheessa olevia mansikoita Puumalan Viljakansaaressa.

Puumalan Viljakansaaressa eletään vuoden jännittävimpiä hetkiä. Malosen marjatilan yrittäjä Noora Harju tietää, että lähipäivien ja -viikkojen sää ratkaisee koko vuoden tuloksen.

– Tässä vaiheessa näyttää hyvältä eli sadosta voi tulla hyvä. Toivottavasti hellejakso ei kestä liian pitkään. Vähän saisi viilentyä, sillä 20-25 astetta olisi ihan optimilämpötila. Ja välillä voisi vähän roiskaista vettä. Silloin saataisiin isoja, punaisia, pyöreitä ja makeita marjoja.

Edelliskesän kokemukset ovat liiankin hyvin muistissa. Juhannuksen aikohin näytti silloinkin hyvältä, mutta jatkuva paahtava helle ja kuivuus kuihduttivat marjat ennen aikojaan.

– Marjaa olisi mennyt kaupaksi vaikka kuinka, mutta ei ollut myytävää. Sekä marjan koko että sato jäi pieneksi.

Kolmas kesä toden sanoo

Noora Harju on varsin tuore mansikkayrittäjä. Lapsuuden maisemiin palannut yrittäjä osti talon, jossa oli sopivasti peltoa. Läheltä löytyvät myös isovanhemmilta jääneet pellot, jotka kunnostuksen jälkeen soveltuivat marjanviljelyyn.

Käsillä on mansikkayrittäjän kolmas satokausi ja ajatukset ovat ristiriitaiset.

– Ensimmäinen kesä meni hyvin, mutta toinen tosiaan oli huono. En tiedä miten pitkään tätä jaksaa, jos sellaisia useampia tulee. Ehkä kolmas kesä toden sanoo.

Päätös mansikanviljelystä synnyinseuduilla kypsyi elämän murroskohdassa.

– Haluan tehdä bisnestä, mutta tavalla, joka on sopusoinnussa omien arvojeni kanssa. Siksi meillä on luomumansikkaa, joka vaatii paljon työtä ja sato on pienempi.

Mansikat syödään pääosin kesämökeillä

Puumala soveltuu suosittuna kesäkuntana mansikanviljelyyn, sillä kuluttajia on Saimaan rannat pullollaan. Tilan mansikat syödäänkin valtaosin lähiseudun mökeillä.

– Mansikan satokausi osuu juuri sopivasti lomakauteen. Suuri osa mansikoita menee kesäasukkaille ja heidän mukanaan myös pääkaupunkiseudulle.

Uuden elinkeinon opettelu vie aikansa, vaikka taustalla on ura maitotilallisena.

– Paljon on pitänyt käydä kantapään kautta, vaikka toisilta viljelijöiltä ja Suonenjoen kursseilta olenkin saanut apua.

Ensimmäisiä oppeja oli havaita, ettei yrittäjä voi yksin hoitaa poimintaa, pakkausta ja suoramyyntiä. Nyt poiminnasta ja pakkaamisesta huolehtii viisi ukrainalaista työntekijää. Oma poika Tomas (12) myy marjoja Puumalan kirkonkylän kaupan edustalla.

– Hieman tuo jännittää lähteä ison väkijoukon eteen myymään, mutta eiköhän siitäkin selvitä, traktorin pukilla alkukesän viihtynyt Tomas Harju tuumii.

Tomas Harju pääsi heti juhannuksen jälkeen maistamaan kesän ensimmäisiä mansikoita. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suosittelemme sinulle