Hyppää sisältöön

Marjatiloille saattaa tulla pula kausityöntekijöistä – vielä alkukesästä määrän arvioitiin riittävän

Valtaosa marjatilojen kausityöntekijöistä tulee edelleen Ukrainasta. Vaikka tilat saisivatkin riittävästi työntekijöitä satokaudelle, koko satoa ei välttämättä ehditä keräämään.

Jos helle jatkuu pitkään, se kypsyttää marjat nopeasti ja samanaikaisesti. Se tietää kiireistä sadonkorjuuta tiloilla, mutta käsipareja saisi olla enemmän. Kuva: Sanna Savela / YLE

Marjatiloilla ei näillä näkymin ole riittävästi työvoimaa kasvukaudelle Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Vielä alkukesän aikana uskottiin, että työntekijöitä saadaan tiloille riittävästi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Sampo Keskinen arvioi, että työntekijöistä puuttuu noin neljännes.

Keskinen sanoo valtaosan marjanpoimijoista tulevan Ukrainasta maan sotatilasta huolimatta.

– Tällä hetkellä miehet eivät pääse tulemaan, mutta naisia ja muita kynnelle kykeneviä otetaan töihin. Sillä koitetaan pärjätä, Keskinen toteaa.

Työvoimapulan lisäksi kesän haasteeksi saattaa muodostua pitkä hellejakso, joka kypsyttää marjat nopeasti samaan aikaan. Koko satoa ei Keskisen mukaan välttämättä pystytä korjaamaan.

– Kaikkia peltoja ei ehkä ehditä käymään läpi, vaikka olisi täysikin miehitys. Riippuu toki säästä. Jos tämä helle jatkuu, se laittaa vaihdetta aika paljon isommalle kaudessa.

Keskinen arvioi mansikanpoimijoiden suuntaavan pelloille keräämään kypsää satoa lähipäivinä tai viimeistään ensi viikolla. Työ jatkuu mansikoiden keräämisen jälkeen tiloilla muun muassa vadelman ja herukoiden poimintana.

Lue myös:

Sota vei tutut kausityöntekijät marjatiloilta – ukrainalaisten miesten tilalle on palkattu Suomeen paenneita naisia ja lisätyövoimaa Etelä-Euroopasta

Suosittelemme sinulle