Hyppää sisältöön

Jokelan uimarannalla Kouvolassa epäillään järvisyyhyä – ihottuma kutisee, muttei ole vaarallinen

Kaksi uimaria on saanut järvisyyhyyn viittaavia iho-oireita Jokelan uimarannalla uimisen jälkeen. Järvisyyhyn oireita ovat uinnin jälkeen ilmaantuva kutina ja ihottuma, jossa on usein punaisia näppylöitä.

Järvisyyhystä varoittava tiedote Käyrälammen uimarannan ilmoitustaululla
Kouvolassa Käyrälammella varoitettiin viime kesänä järvisyyhystä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Linnea Pitkänen

Kouvolassa Jokelan uimarannalla uineet ovat saaneet järvisyyhyyn viittaavia iho-oireita viikonlopun aikana. Uimarannan ilmoitustauluille on laitettu asiasta tiedote eilen.

Uimavesi voi kuitenkin olla uimakelpoista, kunhan muistaa huolehtia syyhyn torjunnasta uinnin aikana ja jälkeen.

Kouvolan terveysvalvonnasta kerrotaan, että järvisyyhyä esiintyy usein alueilla, joissa vesilinnut viihtyvät. Vedessä voi olla myös kotiloita, jotka toimivat loisten väli-isäntinä.

Järvisyyhyn aiheuttaa imumadon toukat, jotka ovat vesilintujen loisia. Kotilot toimivat imumadon toukkien väli-isäntinä. Etsiessään uutta isäntää toukat voivat erehdyksissään tunkeutua vedessä ihmisen ihon läpi aiheuttaen yliherkkyysreaktion. Toukat eivät pysty kehittymään ihmisessä.

Oireena on kutiava, näppyläinen ihottuma. Oireet paranevat itsestään. Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, vaikka punaiset näppylät voivatkin näyttää ja tuntua ikäviltä.

Järvisyyhyn tartuntaa voi ehkäistä välttämällä uintia kaislikkoisilla rannoilla, välttämällä kosketusta kotiloiden kanssa, käymällä uinnin jälkeen suihkussa ja kuivaamalla itsensä karkealla pyyhkeellä.

Kouvolan uimarannoilta ei ole toistaiseksi löytynyt sinilevää.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle