Hyppää sisältöön

Nokian Renkaat aloittaa vetäytymisen Venäjältä

Yhtiö kertoo vetäytymisestä pörssitiedotteessa.

Nokian renkaiden tehdas Nokialla.
Kuva: Antti Eintola / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokian Renkaiden hallitus on päättänyt aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessa.

Yhtiön mukaan Ukrainan sodasta ja siitä seuranneista, kiristyneistä pakotteista johtuen Nokian Renkaat Oyj:llä ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä.

Yhtiö käynnistää valmistelut välittömästi ja aloittaa eri vetäytymisvaihtoehtojen arvioimisen. Prosessi tehdään paikallinen henkilöstö ja lainsäädäntö huomioiden.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä.

Nokian Renkaat kirjaa vuoden 2022 toisella neljänneksellä noin 300 miljoonaa euroa arvonalentumisia Venäjän varoihin liittyen. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että sen omistusten nettokokonaisarvo Venäjällä ja Valko-Venäjällä oli noin 400 miljoonaa euroa toukokuun 2022 lopussa, kun edellä mainitut arvonalentumiset otetaan huomioon.

Nokian Renkaat kertoo, että tästä päivästä lähtien Andrey Pantyukhov ei ole enää yhtiön johtoryhmän jäsen. Pantyukhov on vastannut Nokian Renkaiden Venäjän ja Aasian liiketoiminta-alueesta.

Venäjästä mittava lommo yhtiön maineeseen

Nokian Renkaita on kritisoitu voimakkaasti siitä, että yhtiö on jatkanut tehtaansa toimintaa Venäjällä Ukraina-hyökkäyksen jälkeen. Nyt yhtiön toimitusjohtaja tuomitsee sodan.

– Viime kuukausien aikana olemme todistaneet järkyttäviä tapahtumia Ukrainassa. Olemme seuranneet tilannetta raskain mielin ja yhdessä koko kansainvälisen yhteisön kanssa yksiselitteisesti tuomitsemme sodan, joka on aiheuttanut mittaamatonta kärsimystä niin monelle, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio tiedotteessa.

Moision mukaan yhtiö on lyhyellä aikavälillä keskittynyt mukauttamaan toimintaa nopeasti muuttuvaan ja erittäin epävarmaan toimintaympäristöön sekä säilyttämään Venäjän toiminnot yhtiön omassa hallinnassa.

Moisio sanoo, että asiaa on pohdittu huolellisesti, eikä päätös ollut helppo.

– Punnittuamme eri vaihtoehtoja olemme päättäneet jatkaa Nokian Renkaiden kehittämistä ilman Venäjää ja keskittyä kasvumahdollisuuksiin muilla ydinmarkkinoillamme. Päätös ei ollut helppo ottaen huomioon, että meillä on maassa yli 1 600 työntekijää, joiden osaamista arvostamme suuresti, sekä monia pitkäaikaisia asiakas- ja toimittajasuhteita, joita olemme rakentaneet 17 viime vuoden aikana, Moisio sanoo.

Nokian Renkaat on jatkanut kapasiteetin nostamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillaan ja on päättänyt investoida uuteen valmistuskapasiteettiin Euroopassa.

Yhtiö on jo aiemmin tänä vuonna ilmoittanut lopettaneensa investoinnit Venäjän tehtaaseen ja siirtävänsä tiettyjen avaintuoteperheiden tuotantoa Venäjältä muille tehtailleen.

Viime viikolla yhtiö kertoi ostavansa teollisuustontin Nokialta, nykyisen pääkonttorin välittömästä läheisyydestä. Tuolloin kerrottiin, että tontin käyttötarkoituksesta ei ole vielä päätetty, mutta se mahdollistaa yhtiön kasvun Nokialla tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Nokian Renkaat varautuu tulevaisuuteen – ostaa tontin Nokialta

Miksi Nokian Renkaat jäi Venäjälle kun lähes kaikki muut ymmärsivät lähteä? Tässä neljä syytä

Nokian Renkaiden mainehaitta näkyy jo rengasliikkeissä – autotalon johtaja: "Jos nokialaiset eivät asiakkaalle käy, otamme vaikka Continentalia tilalle"

Nokian Renkaiden kompurointi Venäjällä voi sataa Suomen laariin – Nokialla toivotaan, että työpaikkoja tulee lisää

Suosittelemme sinulle