Hyppää sisältöön

Junakaaoksesta tullut tuhansia korvaushakemuksia VR:lle – Riitta Katajan matka kesti 24 tuntia, ja siksi hän vaatii hyvitystä hotelliyöstäkin

VR ei vielä osaa arvioida kuinka suureksi korvauksien kokonaissumma kasvaa. Yhtiö on luvanut saada hakemukset käsiteltyä viimeistään ensi viikon aikana.

VR:n juna ylittämässä siltaa. Etualalla erilaisia työkaluja ja -koneita, taivas on puolipilvinen.
Viivästykset johtuivat siitä, että vanhan sillan purkaminen Lempäälässä kesti suunniteltua kauemmin. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Päivi Annala,
Saija Nironen

VR:lle on sadellut sunnuntaista saakka korvaushakemuksia liittyen juhannuksen junakaaokseen. VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilän mukaan tiistaihin mennessä korvaushakemuksia oli tullut jo muutama tuhat.

Pääradan ratatöiden myöhästyminen aiheutti merkittäviä ongelmia juhannuksen paluuliikenteeseen ja matka-ajat venyivät huomattavasti.

Yksi korvauksia hakevista on oululainen Riitta Kataja, joka teki yhdessä 12-vuotiaan tyttärensä kanssa matkaa Vantaan Tikkurilasta Ouluun noin 24 tuntia. He yöpyivät välillä hotellissa Hämeenlinnassa. Tytär myöhästyi maanantaina alkaneelta kesäleiriltä.

– Aion tehdä hotelliyöpymisestä korvaushakemuksen VR:lle. Sitten olen saanut tietää, että myös ruuista voi laittaa, kun liittää kuitit mukaan hakemukseen. Saa nyt sitten nähdä, tuleeko siitä korvausta, sanoo Kataja.

VR ei vielä osaa arvioida, kuinka suureksi korvauksien kokonaissumma kasvaa. Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti.

– Meille on tullut erilaisia korvauspyyntöjä. Matkasta aiheutuvia lisäkustannuksia koskevien korvauspyyntöjen osalta päätökset tehdään tapauskohtaisesti kokonaistilanne huomioiden. Ymmärrämme kuitenkin, että osa asiakkaista on joutunut tekemään omia päätöksiä ottamaan esimerkiksi taksin lentokentälle omatoimisesti ja hakee siitä korvausta meiltä, sanoo Tyynilä.

Tyynilän mukaan kaikki mahdolliset resurssit on laitettu korvausten käsittelyyn ja hän arvioi jo eilen maanantaina Ylen uutislähetyksessä, että korvaushakemusten suma saadaan purettua viimeistään ensi viikon aikana.

Kilpailu ja kuluttajavirastoon ei vielä tiistaina aamupäivällä ollut tullut yhtäkään viestiä korvausvaatimuksista. Virastoon otetaan kuitenkin yleensä yhteyttä vasta siinä vaiheessa, kun ollaan tyytymättömiä esimerkiksi korvausvaatimukseen saatuun vastaukseen.

Tiedonkulku junakaaoksen keskellä takkusi

Oululaista Riitta Katajaa harmittaa etenkin huono tiedonkulku. Tietoa tuli tipoittain ja sitäkin pääosin muilta matkustajilta, jotka olivat kuulleet uusimpia tietoja junien vaikeuksista.

Kataja kertoo, että heidän junansa lähti aikataulun mukaisesti sunnuntai-iltana Tikkurilasta kello 20.30. Lähtöasemalla tiedotettiin muiden junien osalta myöhästymisistä tai mahdollisista bussikyydeistä, mutta Katajan ja tämän tyttären junasta ei löytynyt mainintaa poikkeavista järjestelyistä.

– Me sitten toiveikkaasti hyppäsimme siihen.

Pian junassa kuitenkin ilmoitettiin, että Hämeenlinnassa pysähdys tulisi kestämään noin tunnin veturin vaihtamisen vuoksi.

Asemalla matkustajille ilmoitettiinkin, että juna jatkaisi matkaansa vasta aamulla. Tässä vaiheessa Kataja päätti, ettei jäisi junaan istuskelemaan ja odottamaan, vaan lähtisi tyttärensä kanssa hotelliin yöksi nukkumaan rauhassa ja katsoisi aamulla uuden junan Ouluun.

Maanantaina aamupäivällä Hämeenlinnan asemalla seisoi edelleen sama juna, jossa Kataja tyttärensä kanssa matkansa Tikkurilasta aloitti. Juna pääsi uudelleen matkaan maanantaina kello 12 jälkeen.

– Viestintä oli heikkoa. Ulkomaalaisten osalta harmittaa. Siellä ei kukaan konduktööreistä puhunut kunnolla englantia, että olisi kuuluttanut näistä muutoksista. Vasta Tampereelta tuli mukaan konduktööri, joka kertoi asioista englanniksi.

Aikataulu paukkui lisää Tampereella. Lopulta juna saapui Ouluun noin kello 20.45, noin 17 tuntia aikataulusta myöhässä.

Kotona Oulussa oli tarkoitus viivähtää leirin ajan ja sen jälkeen palata Etelä-Suomeen jatkamaan kesäloman viettoa, junalla. Nyt se mietityttää Katajaa.

– Oli tarkoitus lähteä keskiviikkona iltapäivällä takaisin mökille, mutta varmaan siirretään seuraavalle päivälle. Menee sekin junalippu nyt. Kävi tässä lentäminenkin mielessä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 29. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Junat vaikeuksissa myös tiistaina – vuoroja peruttiin ja lipunmyynti kangerteli

Junaliikenteen kaaoksesta voi syntyä matkustajalle iso lasku – selvitimme, mitä kuluttaja voi tehdä saadakseen korvauksia

Yöjuna Helsingistä Kemijärvelle saapui Ouluun noin 16 tuntia myöhässä, matka jatkui vielä busseilla – "Onhan tämä aika surkuhupaisaa"

Ensimmäistä kertaa yksin matkustaneet 12-vuotiaat joutuivat keskelle kaaosta – juna on myöhässä puoli vuorokautta eikä mene edes perille

Suosittelemme sinulle